Оцена Теме:
  • 5 Гласов(а) - 4 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Покољ муслимана у Фочи

Мој комшија има 93 године и учествовао је у покољу у Фочи.Када сам га питао да ми исприча нешто о том догађају рекао је само да је било страшно,више није хтео ништа да ми каже (не знам зашто).Знам нешто основно а то да су четнички одреди под вођством Павла Ђурушића извршили операцију у муслиманским селима у садашњим општинама Пљевља,Фоча и Чајниче.
Јел зна неко нешто мало више?
Одговори

Ја знам да је мост један срушен и да је страдало доста Турака који су пали заједно с мостом у Дрину, ал не знам јел се сам срушио или су га четници погодили. Око Фоче било је доста злочина и четника и муслимана, али је то трајало читав рат, а не само након ослобођења 1942

Не вјерујем да је био неки појединачан тежак злочин. Бар ја не знам.
Државна комисија Сфрј је утврдила да је у Фочи од четника током читавог рата убијено 3000-3200 људи а у Чајничу око 1300. Тако да је то свакако више од просјека него у осталим мјестима. Али и ове бројке су радили комунисти, а питање је колико су и они тачни, мада сматрам да су отприлике објективни, за чудо.
Одговори

За почетак,види ово

http://www.pogledi.rs/djurisiceve-operacije-19421943/
http://www.pogledi.rs/djurisiceve-operac...-godine-2/
http://www.pogledi.rs/djurisiceve-operac...-godine-3/
http://www.pogledi.rs/djurisiceve-operac...-godine-4/

И дискусију

http://www.pogledi.rs/forum/Thread-djuri...1%87%D0%B8
Одговори

Колико сам повезао, повод за операцију био је напад Турака Санџаклија на Буђево (у Рашкој), село које је далеко релативно од Фоче и Чајнича. Што ми је нелогично. Зашто операција није извршена у Рашкој а не само у Босни. Не вјерујем да би их Нијемци бранили.
Требало би раздвојити злочине Фочака, Чајничана и Павлових четника, без обзира што је иста операција, јер је различит мотив, па је и различита тежина злочина. Не знам да ли је познато ко је тачно које злочине чинио.
Одговори

(21-04-2016, 08:49 PM)Романија Пише:  Колико сам повезао, повод за операцију био је напад Турака Санџаклија на Буђево (у Рашкој), село које је далеко релативно од Фоче и Чајнича. Што ми је нелогично. Зашто операција није извршена у Рашкој а не само у Босни. Не вјерујем да би их Нијемци бранили.
Требало би раздвојити злочине Фочака, Чајничана и Павлових четника, без обзира што је иста операција, јер је различит мотив, па је и различита тежина злочина. Не знам да ли је познато ко је тачно које злочине чинио.
У Буђеву је убијено 154 Србина, жена, деце и стараца, и то је био повод за операције у том крају, а не у области Фоче. Повод за операције у области Фоче били су масакри цивила у области Фоче, још од 1941. године. Тј. напад на Фочу од 19. августа 1942, за који највише знамо, био је само један у низу. Приликом сваког напада било је одмазди/злочина.
Одговори

(21-04-2016, 08:49 PM)Романија Пише:  Колико сам повезао, повод за операцију био је напад Турака Санџаклија на Буђево (у Рашкој), село које је далеко релативно од Фоче и Чајнича. Што ми је нелогично. Зашто операција није извршена у Рашкој а не само у Босни. Не вјерујем да би их Нијемци бранили.

Српско село Буђево на граници сјеничког и бијелопољског среза спаљено је почетком 1943. године. То је био повод да Ђуришић изведе операцију против муслиманске милиције у бијелопољском срезу од 5. до 10. јануара.

Током децембра 1942. године, муслиманска милиција из Чајничког среза успела је да серијом напада разбије Дрински корпус и загосподари скоро целим срезом. После поменуте акције код Бијелог Поља, Ђуришић је заједно са четницима Дринског корпуса извео операцију у чајничком срезу ради његовог враћања под контролу четника, као и у пљеваљском срезу ради уништења усташке тврђаве у Буковици. Та операција је почела 5. фебруара 1943. године и завршила се 9-ог.

Ђуришићевим планом од 29. јануара било је предвиђено да операција захвати поред ова два, још и фочански срез, али то је остало мртво слово на папиру из два разлога. Ђуришићеви људи су упали у нека села прибојског среза и поубијали муслимане, односећи опљачкане ствари кући, и друго, фочанска милиција се налазила махом у чајничком срезу, где јој је и командант погинуо. Чајнички и пљеваљски срез су очишћени од милиције, али не и фочански, где су се окупили остаци милиција из ова два среза.

Највише је у овим фебруарским акцијама убијено цивила у пљеваљском и прибојском срезу (од Ђуришићевих људи), у фочанском стотинак од локалних четника, док за чајнички срез нисам нигде успео да нађем списак ликвидираних цивила у том месецу (не би требало ни да их је било).

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Не оправдавам ниједан ратни злочин против цивила, али како би сваки човек реаговао кад би у Фочи затекао српске бебе на ражњу???

[Слика: 6LzSCUJ.gif]
MAKE SERBIA GREAT AGAIN!!! НАПРАВИМО СРБИЈУ ВЕЛИКОМ ОПЕТ!!! С' ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ-СЛОБОДА ИЛИ СМРТ ✞✞✞
Одговори

У Ђуришићевој заповести од 29. јануара се о поступку каже:Италијане не нападати. Све борце Муслимане, усташе и комунисте убијати. Жене и децу не убијати.
Што значи да нису да нису убијали децу,а комунисти кажу да су убијали све што су стигли и жене и децу.
Одговори

А тешко да то може бити доказ, то само доказује да Павле није наређивао злочине, тј. да није он крив за злочине који су се десили.
Одговори

Управо тако. То је само један од доказа да су злочини забрањивани и спречавани, односно да није било никаквог планираног и организованог "етничког чишћења", али су злочини вршени. И убијане су и жене и деца.

Проблем је у томе што су милиционери од својих кућа правили утврђене тачке за одбрану, па су поред њих гинули и чланови њихових породица (о томе је писао и Алберт Сајц у својим мемоарима поводом ослобођења Вишеграда, а и Ђуришић је у том смислу јављао Дражи после акције код Бијелог Поља). Никада није урађено истраживање којим би се утврдило колико је цивила погинуло у размени ватре, а колико је убијено ван борбе, а поготово како су убијени, пошто се стално говори о "клању" као да је непобитно утврђено да им је свима пререзан врат. Ваљда под утицајем те пропаганде и овакав наслов теме.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Ђуришићевим планом од 29. јануара било је предвиђено да операција захвати поред ова два, још и фочански срез, али то је остало мртво слово на папиру из два разлога. Ђуришићеви људи су упали у нека села прибојског среза и поубијали муслимане, односећи опљачкане ствари кући, и друго, фочанска милиција се налазила махом у чајничком срезу, где јој је и командант погинуо. Чајнички и пљеваљски срез су очишћени од милиције, али не и фочански, где су се окупили остаци милиција из ова два среза.

Највише је у овим фебруарским акцијама убијено цивила у пљеваљском и прибојском срезу (од Ђуришићевих људи), у фочанском стотинак од локалних четника, док за чајнички срез нисам нигде успео да нађем списак ликвидираних цивила у том месецу (не би требало ни да их је било).
[/quote]

Jel ovo u poslednjem pasusu greska? Ako su borbe bile u cajnickom a ne u focanskom srezu pretpostavljam da su i civilne zrtve iz cajnickog sreza?
Одговори

Није грешка, локални четници су искористили одлазак фочанске милиције у чајнички срез и поубијали стотинак муслиманских цивила у том (фочанском) срезу.

За чајнички срез нисам нашао списак цивилних жртава у том месецу. Можда их је било, само нисам нигде видео. Ту су биле жестоке борбе, после којих су се Ђуришићеви одмах повукли у Црну Гору, па је исто тако могуће и да није било убијања цивила.

Одговори

После операције у бјелопољском срезу 5 - 10. јануара 1943. године, Павле Ђуришић је јавио да је у акцији убијено 400 муслиманских бораца и 1000 жена и деце. Тај извештај је коришћен као доказ против Драже на процесу 1946. године, и дан данас се узима као релевантан код писања о овим догађајима.

Питање за форумаше - колико је пописано муслиманских жртава у овом срезу до данас, за 1943. годину?

Одговори

(20-05-2018, 06:35 PM)Николај Пише:  После операције у бјелопољском срезу 5 - 10. јануара 1943. године, Павле Ђуришић је јавио да је у акцији убијено 400 муслиманских бораца и 1000 жена и деце. Тај извештај је коришћен као доказ против Драже на процесу 1946. године, и дан данас се узима као релевантан код писања о овим догађајима.

Питање за форумаше - колико је пописано муслиманских жртава у овом срезу до данас, за 1943. годину?
Нашао си податак? Мислим да има у оној Дедијеровој и Милетћевој књизи.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним