Поруке: 233
Теме: 1
Придружен: Jan 2017
Углед:
8
Zanimljivo je da u tekstu ni jednom lobanju nije povezao sa Crnom Rukom, ja sam uvek mislio da je to ostala kao neka tajna organizacija medju oficirima, i oni su imali slican slogan.
Mene je zanimalo samo da li se zna kada je prva i koja je bila.
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
Rekao bih da je ovo starije od Crne ruke... Jos za vreme cetnika u Makedoniji krajem 19-og i pocetkom 20-og veka.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Углед:
459
Павле, ово је војвода Лазар Кујунџић- Клемпа, убијен 1905. Погледај кокарду и обележје на грудима. У нашим крајевима зак је постојао и пре тога.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 1,793
Теме: 10
Придружен: Jul 2013
Углед:
258
Мислио сам на заставама. Не знам дал је било раније на неким заставама пре 1912.?
Вероватно датира од давнина. Нису чак везане претерано ни за Православље колико знам.
Многе нације имале су лобању за симбол. И пирати на крају крајева. Ко зна...
Поруке: 14,507
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,044
Постојала је заклетва из времена Гођевца и Луке Ћеловића, дакле од 1904. године, у којој су се четници унапред одрицали живота, али и имена. То се радило зато што је великим силама био проблем када Срби оружјем бране Србе на Косову и у Македонији, а нису били проблем ни Качаци, ни Турци, ни бугарске комите ..... Онда је званична Србија одрицала четничку акцију, јер су притисци били стални. Зато су четници ишли без икаквих докумената, жртвујући не само свој живот, него и право на гроб и опело. Отуда смисао мртвачке главе, чисте беле , као слобода, на црној позадини окупације. Одатле и од тада је то била застава четника, који су, иначе, видели смо постојали много раније. Та четничка застава са другим сличним заставама нема никакве везе. То вам је објашњење за ту заставу, ако вас неко пита да знате.
Углед:
459
Прва и најстарија слика је из Манастира Хиландара са Старословенским текстом о "Адамовој Глави".
Углед:
459