Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ратне заставе

Zanimljivo je da u tekstu ni jednom lobanju nije povezao sa Crnom Rukom, ja sam uvek mislio da je to ostala kao neka tajna organizacija medju oficirima, i oni su imali slican slogan.

Mene je zanimalo samo da li se zna kada je prva i koja je bila.
Одговори

Rekao bih da je ovo starije od Crne ruke... Jos za vreme cetnika u Makedoniji krajem 19-og i pocetkom 20-og veka.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Лобање на заставама користе многи, користиле су се и у Руској армији.
Код нас се појављују први пут кроз четничке акције 1912-1918. Црна Рука имала је на печату лобању са костима али то је зато што су деловали "иза непријатељских линија" па су се сматрали герилом у неку руку. Ја мислим да пре свега лобања на застави представља вољу за жртвовањем сопственог живота. Тј. гледање на смрт као на нешто што се очекује за сваког ко стане под ту заставу.

Бели Руси:
[Слика: white_army_4_by_greatkingpest_d4a309d.jpg]
Одговори

Павле, ово је војвода Лазар Кујунџић- Клемпа, убијен 1905. Погледај кокарду и обележје на грудима. У нашим крајевима зак је постојао и пре тога.

[Слика: 1_thumb_jpg_a523ab16f7595fa605e6300afbaecf56.jpg]

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Мислио сам на заставама. Не знам дал је било раније на неким заставама пре 1912.?

Вероватно датира од давнина. Нису чак везане претерано ни за Православље колико знам.
Многе нације имале су лобању за симбол. И пирати на крају крајева. Ко зна...
Одговори

Постојала је заклетва из времена Гођевца и Луке Ћеловића, дакле од 1904. године, у којој су се четници унапред одрицали живота, али и имена. То се радило зато што је великим силама био проблем када Срби оружјем бране Србе на Косову и у Македонији, а нису били проблем ни Качаци, ни Турци, ни бугарске комите ..... Онда је званична Србија одрицала четничку акцију, јер су притисци били стални. Зато су четници ишли без икаквих докумената, жртвујући не само свој живот, него и право на гроб и опело. Отуда смисао мртвачке главе, чисте беле , као слобода, на црној позадини окупације. Одатле и од тада је то била застава четника, који су, иначе, видели смо постојали много раније. Та четничка застава са другим сличним заставама нема никакве везе. То вам је објашњење за ту заставу, ако вас неко пита да знате.
Одговори

Прва и најстарија слика је из Манастира Хиландара са Старословенским текстом о "Адамовој Глави".

[Слика: svetogorska_hilandar_thumb_jpg_b28f62eff894033.jpg]

Одговори

[Слика: image_jpeg_e67c985ee679f133a347da3e7c92e5cd.jpg]

[Слика: 03_thumb_JPG_33b0018943bdcca208a2c1cccc1c11dc.jpg]

[Слика: 01_JPG_6b3e654562343e3b4ff841d78d43c4c9.jpg]]

Одговори

Просто је невероватно колико неко "парче платна" може постати важно људима. Војници су буквално својим животима бранили заставе. Носили их стотинама хиљада километара у офанзиве и у повлачењима. Заробљавање заставе постало је важно као неутралисање човека. Данас знамо имена неких људи из 18. или 19. века само зато што су заробили непријатељску заставу. Заробљавање заставе су осликали многи сликари на платнима, поготово у време Наполеонових ратова.
Има их доста, да не затрпавам форум, нек тражи кога занима. Smile

Једна од омиљених:

[Слика: 0_b5adc_573c2fbe_XXL.jpg]
Француски војници пале пуковске заставе пред Царем да не падну у руке непријатељу.
(Ако је неко нађе у већој резолуцији нек ми проследи)

Кад смо код Француза:
[Слика: france.jpg]

Тема јесте почела о нашим ратним заставама али кроз историју има доста прича о овој теми и у другим армијама.
Одговори

Аустрија се хвали лажним трофејом, фалсификатом српске ратне заставе! Комплекси су чудо!

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dru...m-trofejom
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним