Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 3 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Теслин прах
#1

Ова би тема у свакој " нормалној" култури била на подфоруму под именом историја. Али, због оних који су кривотворили нашу историју и културу, а који те позиције не желе да се одрекну ни данас, ова тема је још увек парекселанс политичка. Дакле, које су то силе које не дозвољавају сусрет Светог Саве и Николе Тесле, у порти Храма на Врачару?
Одговори
#2

Tesla je želeo biti sahranjen po pravoslavnim običajima i to je bilo.

I onda se našli pametnjakovići koji su ga kremirali i stavili u muzej..

Tesli nije mesto ni u muzeju ni u crkvi, on je vanvremenska ličnost, koja se više nikada neće ponoviti.

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори
#3

Јел теби друг Дража Марковић неки род?
Одговори
#4

njet.

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори
#5

Е, па онда избегавај те форе, које су присутне на форумима, а којима је културни отац горе поменути друг." Слушао сам пажљиво расправу и могу вам рећи, другови, да ни једни , ни други нисте у праву." Чекао човек шта ће да каже Броз, па да не погреши. Дакле, где пише да треба да буде у цркви? Имај свој став, Мекензи. Шта те брига шта мисле " изабрани". У сваком другом случају, помислиће неко да си провинцијалац.
Одговори
#6

Киза и Крмнад Чварак (из партизанске породице) су обојица антипротивни, сем ако то није иста личност!

Пилот

ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
СРБИН ИМА ПУТИНА ЗА БРАТА,
А ПУТИН ЈЕ ТАТА ОД САРМАТА,
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
СВЕ СУ СТРАЖЕ ОД КИНЖАЛА,
ГРАДИЋЕМО НОВИ СЕВАСТОПОЉ,
ШТИТИЋЕ НАС БУЛАВА И ТОПОЉ!
Одговори
#7

Najbolje da ga izdjele na crte i usmrcu.Idioti.

Boj se ovna,boj se govna,a kad ces zivjeti?Boj se svega, ne budi ono sto jesi,ali do kada tako?
Одговори
#8

Зар спаљивање (кремирање) покојника није гријех по Православном учењу и обичају?
А како вријеме иде Црква је све смјешнија. Попови су га раније клели због кремације! Сад кад је то дио некакве моде оће га у Цркви.
Мислим да му мјесто није у цркви нити у музеју, можда у неком маузолеју, као што имамо Броза. Скојевац
Броза у Смедерево (висока пећ) а Николу на Дедиње.
А Попови кад су већ ћутали и ћуте о проблемима друштва нек наставе што су и до сад да причају, како су нам римо-католици браћа и да смо ми с њима два плућна крила једног организма Бесан
(е помози добри Боже и сачувај нас од пропасти).
Одговори
#9

Питање са почетка гласило је : Ко и зашто брани да се урна са пепелом изнесе из музеја и сахрани у гроб који би требао да се налази у порти Храма Светог Саве?
Одговори
#10

Пардон, то вам не знам рећи. Баја
Одговори
#11

Видим да јавност која је наклоњена заштити националних интереса, олако схвата ово питање. Или га, чак, сматра небитним. Друга страна се из петних жила труди да урна остане у музеју. Лобирају на све стране, а преко медија утичу на јавно мњење. У чему , очигледно, имају успеха. У суштини, овде се ради о томе да ли ће Никола Тесла бити део српског културног хабитуса или неће. Друга страна, пошто већ није успела да га стави у хрватску корпу, покушава на све начине да га угура у југословенски и , успутно, атеистички контекст. Зашто је то њима толико важно? Због тога да би хрватски уплив у српску културу, који је некоћ био владарски, задржао своје важне позиције и у појамном и у појавном( институционалном) облику. Сва ова битка закамуфлирана је разним фразама, на које се наивни људи, склони догматичким и демагошким триковима, лако залепе. Као ово, " безвремени", " светски" , " највећи свих времена", као да то искључује његову националну и културну еманацију. Ово је још једна, али врло важна, битка између српске културе и агресивне хрватске отимачине, која тежи да свој културни простор направи тамо где је и настала. На рушевинама српске. Зато је и ова, као и друге на том пољу, битна тема и није за спрдњу. Без обзира, на нашу склоност ка црном хумору.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним