Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Не знам, мене ове горње подсјећају.
Одговори

Ову заједничку фотографију је објавио Историјски архив Београда на свом Фејсбук профилу

Цитат:

Фото: Група илегалаца и комуниста ухапшена у Београду након ''Мартовске провале'' 1942 године, ислеђивана у Специјалној полицији и спроведена у логор Бањица. У великој акцији коју су предузели агенти СП почетком 1942, у потрази за члановима Комунистичке партије и Народноослободилачког фронта, до јесени је ухапшено око 200 људи. У досијеу УГБ СП IV–73 налази се заједничка фотографија дела групе ухапшених у Мартовској провали

Извор: Историјски архив Београда

https://www.facebook.com/photo?fbid=5560...3975802126
Одговори

Њихов највећи успех у Београду је била ликвидација Космајца. Да га нису на време ликвидирали, не би имали ни реонску организацију. За комунистички покрет отпора у Београду само треба прочитати саслушање Василија Бухе званог "Јова", Исповедао се на преко 50 страна. А није лоше и Вукице Митровић "Шунке".
Одговори

Знам још једног што му је највећи успех - ликвидација Космајца.  Баја
Одговори

(31-01-2023, 01:25 AM)Александар Динчић Пише:  Њихов највећи успех у Београду је била ликвидација Космајца. Да га нису на време ликвидирали, не би имали ни реонску организацију. За комунистички покрет отпора у Београду само треба прочитати саслушање Василија Бухе званог "Јова", Исповедао се на преко 50 страна. А није лоше и Вукице Митровић "Шунке".

Иначе, да допуним да је Дејан Ђерић тим комунистичким исказима у полицији дао дужну пажњу у својој књизи "Тежина заклетве", па их упоредио са "сећањима" тих партизана о сопственом понашању пред полицијом.
Одговори

(31-01-2023, 01:25 AM)Александар Динчић Пише:  Њихов највећи успех у Београду је била ликвидација Космајца. Да га нису на време ликвидирали, не би имали ни реонску организацију. За комунистички покрет отпора у Београду само треба прочитати саслушање Василија Бухе званог "Јова", Исповедао се на преко 50 страна. А није лоше и Вукице Митровић "Шунке".

А Вере Милетић?
Одговори

Мајка Мире Марковић није толико важна за београдску организацију. Не знам ко је њу толико гурао као неког важног човека КПЈ. Ја мислим да она чак није била ни члан КПЈ него само кандидат за пријем у партију.
Одговори

Нисам то знао. Баш су чудни били ти њихови међусобни односи. Видим да се и брат ове Митровићке исповедао Немцима.
Одговори

И још многи...Један им је до танчина објашњавао како су мучили антикомунистичке затворенике хладном водом. Отуда у немачким извештајима за њих помен "олош", "разбојници" и слично.
Одговори

Мића Томић био скојевац? 
https://nova.rs/kultura/morate-da-ubijet...okupacije/
Одговори

Ово када човек чита не зна да ли да се смеје или да плаче.
Или да загњури главу у песак к'о Милослав Самарџић и почне да хвали "млађе историчаре" који, благо нама, "су много бољи него донедавно". А они све гори и гори.
Одговори

Што тако колега? Па нека се износи што више тих пикантерија и нека онда људе виде ко је био где.
Одговори

Имате ноћ књиге у лагуниним књижарама

[Слика: IMG-20230611-110914.jpg]

Ја нашао ову за 400 дин. Oдлична.

[Слика: IMG-20230611-111145.jpg]

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

Ваља ли ова?

[Слика: Screenshot-20230719-214510-784.png]

infection emojis

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним