Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Потурице ни данас, у 2013. не знају шта су...
#15

Може да дефинише ко хоће, једноставно није тачно.

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори
#16

(23-09-2013, 07:08 PM)Сербство Пише:  Ни Серби данас не знају шта су.

Са тим се слажем у смислу да нам је култура затрована и да због тога полако губимо национални идентитет, самим тим и смисао постојања. Али то није ни приближно овом стању у ком се налазе потурице. Пусти ти шта пишу екстремисти на интернету, можеш видети на нашем резултату пописа колико је заиста таквих.

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори
#17

(23-09-2013, 07:08 PM)Сербство Пише:  ...
Ни Серби данас не знају шта су.
...

Срби знају одлично шта су.
Проблем су они "паметнији" од Светог Саве, који су већина.

П.С. Ово нема везе са Илирством - да се разумемо.
Одговори
#18

Како нема везе кад је Свети Сава први рекао да смо Илири? Мора да знаш за то...

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори
#19

(21-09-2013, 01:48 PM)Лепи Бора Пише:  Ма они су бошњаци, муслимани и знају они како се представљају.

Проблем је што многи од нас МИСЛЕ да су они Срби - НИСУ!

Не слажем се са тобом. Муслимани нису смијели бити отјерани у крило хрвата. То је урадио Лесандра са својим југословенством. Послије одласка Турака, постојао је јак ниво свијести наших муслимана ко су, а вјероисповјест је друго.

Са тим да треба напоменути да је послије повлачења Отоманске империје са подручја Угарске у Босну нагрнула сва популација која је живела на том подручју.

Послије ослобођења Србије дио србијанских муслимана је отишао према Анадолији, а дио прешао у Босну.

Тако је нарушаван баланс у Босни и Херцеговини гдје је од вајкада у већини било Православље.

Поред свега тога, муслимани нису смијели бити препуштени хрватима нити лудацима типа '92-га и Алија. Муслимане је требало прихватити и његовати као дио нације.

Они су остали на вјетрометини, док је код католичких Срба другачија ситуација. Њих је бесповратно оседлао Ватикан.

Друго је што ја мислим да је Православна вјера једина Истина.

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

[Слика: traktor.gif]
Одговори
#20

(28-09-2013, 07:51 PM)херцеговац Пише:  Не слажем се са тобом. Муслимани нису смијели бити отјерани у крило хрвата. То је урадио Лесандра са својим југословенством. Послије одласка Турака, постојао је јак ниво свијести наших муслимана ко су, а вјероисповјест је друго.
...

Могу ја зато да се сложим са тобом.

И ја мислим да је права шанса БИЛА да је Александар чувао Своју Веру и направио "велику" Србију, на Православним Вредностима!
Могао - не могао, ма МОРАО БРЕ! ЗАТО ЈЕ БИО КРАЉ!!! Није био водоинсталатер!

Једино тако је могао да заблуделе овце врати у Српско стадо.

А он је пљунуо на своју Веру, узевши неко мамонство и глупирање. На тај начин је и себе и Српство и своју Веру приказао јефтиним и непотребним глупостима. Па ко онда да и пожели такво "српство"?

Мада мислим да је данас и за муслимане касно, као и за римокатолике... Дај Боже да грешим.
Одговори
#21

Наравно да је касно.

Никоме и није требало да се натура Православље нити се то радило.

Није проблем био у Србима мухамеданцима као таквима, проблем је створен вјештачки зарад интереса црно-жуте монархије. Они су и кренули са причом о богумилима, а Талоци да је краљ Стефан I Котроманић мјесто у Милешеви крунисан у некаквим имагинарним Милима!?

На жалост, тиме су данас и умјерени муслимани затровани.

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

[Слика: traktor.gif]
Одговори
#22


Ако идем напријед, пратите ме...ако се повучем, убијте ме...ако умрем, осветите ме.
-Анри де ла Рошжаклен
Одговори
#23

Цитат:У књизи „Шест вијекова ПОРОДИЦЕ РАДОЊИЋ“, Младен Радоњић наводи занимљив став који је изнео норвешки дипломата ТОРНВАЛД СОЛТЕМБЕРГ, боравећи у мировној мисији у БиХ 1991 – 1995. године.

Торвалд је једном приликом рекао да у БиХ ратују Срби између себе подељени у три вјере:

- Православну,

- Католичку,

- Муслиманску.

Овај закључак Торвалд је аргументовао са аустро-угарским уџбеником географије из 1886.године, када је у њеном саставу била и Босна.

Уџбеник географије био је за целу Аустругарску.

У том уџбенику географије те 1886. године пише: „У БиХ живе само Срби са три вјере: Православне, Католичке и Муслиманске“.

Срби муслиманске вјере, зна се, то су потурице. Прве потурице били су богати Срби, српска властела, а узимали су ислам да сачавају положај и имање. Турци им обећаше. За кратко вријеме почеше им Турци кресати имање, а иза тога скинуше им и повластице.
Одговори
#24

Изетбеговићи се некада презивали Живковић?!

Бакир Изетбеговић је пореклом из Смедерева, а његови преци су се презивали Живковић! Изетбеговићи су у 18. и 19. веку били позната београдска породица, а даљим пореклом су из Смедерева и презивали су се Јахић, од Јахија – што на српском значи Живковић.
Бакир Изетбеговић пореклом је Србин, а његова породица држала је у свом поседу готово пола Београда! Како пишу Наше Новине, по бекству из Србије променили су презиме у Изетбеговић, које су узели од бега Изета.
Члан председништва БиХ вуче корене из старе беговске породице, која је у доба Карађорђа у свом власништву имала земљиште на горњем Дорћолу и читаву Аду Циганлију.
Анализом породичног стабла Изетбеговића сазнаје се да су у 18. и 19. веку били познати београдски велепоседници, а Србију су напустили тек 1868. године, након распада Отоманског царства.
До тада су се бавили трговином и живели на велелепном имању где се данас налазе Народно позориште и „Клуб књижевника“. Породична кућа Изетбеговића била је састављена из три посебна објекта и већа од 500 квадрата.
Како би несметано наставили са разменом робе, увозом и извозом, Бакирови преци морали су да се потурче и одржавају блиске контакте са београдским беговима. Међутим, по ослобођењу Србије од Турака, принуђени су да напусте све и из Београда се преселе у Босански Шамац, а од локалног бега Изета узимају презиме и постају Изетбеговићи.
Да је свестан порекла, потврдио је у среду и наследник Алије Изетбеговића, члан председништва БиХ Бакир Изетбеговић. Он је током једнодневне посете Србији нагласио да се у Београду осећа као код куће и да му се увек радо враћа – пишу „Наше новине“.
С Изетбеговићевим српским коренима упознат је и муфтија србијански Мухамед Јусуфспахић.
„Они су својевремено живели у Француској улици у Београду. Негде су се неке ствари потпуно затвориле, десило се да смо се удаљили, али томе нема разлога, јер ми сваког дана шетамо Кнез Михаиловом, то је наша Башчаршија“, рекао је Јусуфспахић.
У прилог тези да и Бакир Изетбеговић добро зна од кога потиче иде и чињеница да његов отац Алија Изетбеговић никада није крио српске корене, а у неким његовим личним документима које је својеручно попуњавао стоји да је „Србин муслиманске вероисповести“.
Историчар из Сјенице и добитник награде за 2013. годину Салих Селимовић, који је велики део радног века посветио истраживању корена муслиманског становништва на подручју Санџака, сматра да бошњачки члан председништва БиХ покушава да побегне од српског порекла иако је свестан да у њему нема ништа спорно или непознато.
„Бакир ме је посебно интересовао с обзиром на нека његова ранија иритирајућа иступања… Међутим, опште је познато да су његов отац Алија Изетбеговић и Слободан Милошевић често у разговорима помињали Изетбеговићево београдско порекло“, каже овај историчар.

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори
#25

Када је 6 градова у Србији предато Србима, муслиманско становништво из тих градова се преселило у остатак Турске царевине. Тако су за прогнанике направљена и два нова града у БиХ Горња Азизија, данашњи Босански Шамац, и Доња Азизија, данашње Орашје. Између осталих у Шамац се доселила и београдска породица Изетбеговић.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним