Поруке: 302
Теме: 17
Придружен: Jun 2016
Углед:
14
Нека напише ко мисли да ли данас има нешто традиционално у нашој престоници...
Поруке: 14,504
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,042
Био сам зелен као детелина, кад сам размишљао на начин како ти чиниш у овој теми. И за мене су личности које си поменуо, били величине , тамо негде с почетка задње деценије двадесетог века. Било би врло занимљиво истражити на који начин су они или многи од њих , себе постављали на тако висок пиједестал, као што је " вредност града Београда", било да је традиционална, интелектуална или уметничка. Међутим, онда су уследиле, ево већ деценије, учења историје овог народа, па су временом, већина поменутих, постајали све мањи, да би на крају, постајали лилипутанци у односу на величине које су некада давно живели и ходали Београдом.
Друга занимљивост је везана за ову табелу горе. Велики градови , у свету уопште, а нарочито у Европи, на врхове ових листа стављају Универзитет, Академију наука и уметности, архиве и музеје. То су темељи културе сваког народа и тиме се диче и они чије су нације постављене на врло климавим темељима. Много година и труда су титоисти потрошили да те институције девастирају и склоне са обзорја важних културних фактора. У томе су , очигледно, успели чим ти није пало на памет да их уврстиш у табелу. Посебна је прича СПЦ и што је нема на овој листи.
То су главне примедбе.
Поруке: 3,187
Теме: 51
Придружен: Jul 2013
Углед:
372
(30-11-2016, 12:04 PM)Цојле Пише: Бог да им душу прости.
Душан Прелевић Преле, Момо Капор, Драган Николић, Оља Ивањицки, Светлана Велмар Јанковић, Миша Блам, Милорад Павић, Богдан Тирнанић, Тома Здравковић, Мија Алексић, Душан Радовић, Зоран Радмиловић, Слободан Алигрудић.
Половина наведених нису рођени у Београду.
Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Поруке: 302
Теме: 17
Придружен: Jun 2016
Углед:
14
Ех кад би тако рачунали, није нико. То су легенде Града.