Оцена Теме:
  • 4 Гласов(а) - 4 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Косово и Метохија

Иако је покренуо "Унут. дијалог о Косову" Вучић се још није појавио на првом састанку "Радне групе".

Историчар проф. Бјелајац је рекао да Велика Албанија врло могућа као и
укидање РС. Помињао је неку Тиранску платформу која је прихватила БЈРМ.

Следећи је говорио филоззоф и политиколог проф. др Војин Ракић који сматра да "скупо" борити се да Косово остане у Србији и заложио се да
представници ОВК ( "представници оних Албанаца који ми не изаберемо") узму учешћа у Дијалогу.

Директан пренос је Пинку3
Одговори

И шта рече Бјелајац Smile могућа Велика Албанија. Smile Е Миле,Миле слабо ти познајеш Балкан. Мегаломанија је овде зајебана ствар.


Елем, потомак некадашњих Живковића из Смедерева односно београдских Јахића, Бакир Изетбеговић наставља да нас провоцира.Нисмо изнервирани јер знамо да се дављених и за сламку хвата. Smile Дошао је крај политичке, или боље рећи, лоповске каријере Изетбеговића па дај да млатне још коју онако у свом стилу.
Одговори

После дијалога са представницим ЕУ и НАТО, Вучић пренео народу или признање отцепљења Косова од Србије или нема уласка у ЕУ. Љутко

http://mondo.rs/a1057346/Info/Srbija/Vuc...osovo.html

П.С. Јуче је завршена седница Савета за Националну безбедност Србије који је закључио да се неће дозволити комадање Србије (?!)
Одговори

(13-11-2017, 05:17 PM)ЈВуО-КГ Пише:  Бакир Изетбеговић наставља да нас провоцира.

Мала исправка сине. Не провоцира нас Бакир Изетбеговић него то ради САД преко Бакира Изетбеговића. Муслимани су сувише неспособни да нам прете. Бакир је само пион којег повлаче по потреби. Политика САД је традиционална иста од почетка 90 тих. Сваки национализам, шиптарски, албански, муслимански, хравтски је прихватљив, само српски није.
Одговори

(17-11-2017, 04:48 PM)Капетан Пише:  
(13-11-2017, 05:17 PM)ЈВуО-КГ Пише:  Бакир Изетбеговић наставља да нас провоцира.

Мала исправка сине. Не провоцира нас Бакир Изетбеговић него то ради САД преко Бакира Изетбеговића. Муслимани су сувише неспособни да нам прете. Бакир је само пион којег повлаче по потреби. Политика САД је традиционална иста од почетка 90 тих. Сваки национализам, шиптарски, албански, муслимански, хравтски је прихватљив, само српски није.

Прихватам корекцију. Али само из разлога што нисам навео да Америком влада секта која је поделила те карте пре 25 година,нове још нису дељене а сигуран сам да ћемо проћи много боље од свих осталих (наравно, само ако Вучић не буде на власти). Да би нове карте биле подељене Трамп треба да преузме државу што ће се у скорије време и десити. Капетане, колико год лоше стојимо никада се не бих мењао ни са овим домицилним муслиманима , ни са шиптарима а још мање са Хрватима.

А Бакир је при крају, то сам био у праву. Истекао му рок. Уложено доста у њега а резултата нема.
Одговори

Premijer Gvineje Bisao Umaro Sisoko, koji boravi u Beogradu, naveo je da ta zemlja nikad nije priznala Kosovo.


Izvor: B92, Beta, RTS, O2 petak, 17.11.2017.



Kako saznaje O2, premijer te zemlje je naveo da iako Gvineja Bisao nije priznala nezavisnost Kosova, nalazi se na spisku zemalja koje su to učinile.

Da podsetimo, nedavno je Surinam odlučio da povuče priznanje Kosova, a prva zemlja koja je to učinila je Sao Tome i Prinsipe.

Inače, na sajtu na kojem vlasti Kosova beleže zemlje koje su priznale jednoglasno proglašenu nezavisnost, Gvineja Bisao je to navodno učinila 14. januara 2011. godine.

Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova je tada saoopštilo da je to 74. država koja je to učinila.

Premijer Gvineje Bisao Umaro Sisoko Embalo izjavio je danas u Beogradu da nije video nikakav dokument koji bi potvrdio da je ta zemlja priznala Kosovo.

"Ako neko od vas ima neki papir, neka mi pokaže, ja sam sve pretražio, ništa nisam našao", rekao je Umaro Sisoko Embalo na konferenciji za novinare posle razgovora sa šefom srpske diplomatrije Ivicom Dačićem.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Dačić je rekao da "ako je možda prethodna vlast Gvineje Bisao priznala Kosovo, ne znači da sadašnja vlast stoji iza toga".

Umaro Sisoko Embalo na premijerskoj je funkciji od novembra 2016. godine.

Gvineja Bisao nije podržala prijem Kosova u Unesko i bila je uzdržana kada se 2015. glasalo o tome.

Da podsetimo, i nekoliko godina pre dileme o potezima vlasti sa ostrva Sao Tome i Prisipe, spominjano je povlačenje priznanja Kosova u Africi, ali imena zemalja nisu otkrivana.

Prvo su mediji, tokom samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu, objavili da su Oman i Gvineja Bisao povukli odluke o priznanju Kosova, da bi kasnije to bilo demantovano.

Tadašnji šef diplomatije Vuk Jeremić je rekao da te dve zemlje nikada nisu ni priznale Kosovo i da je od njihovih predstavnika dobio potvrde za to, a zatim je rekao da su "dve zemlje iz Pokreta nesvrstanih pokrenule proceduru povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova".
Одговори


Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори


Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

ТОЛИКО ИМ СЕ ЖУРИ: Американци гурају Кондолизу Рајс у бриселске преговоре Београда и Приштине!
11/24/2017 20:51 Издвојено Србија Политика

Бивша америчка државна секретарка Кондолиза Рајс највероватније ће бити медијатор који ће у име САД, ако се Европска унија на то одлучи, надгледати дијалог који се у Бриселу води између Београда и Приштине.


Кондолиза Рајс за независно Косово (Фото: public, Правда)

Некадашња "краљица Беле куће", позната као жустри заговорник независности Косова, могла би да буде одговор на упорни захтев незадовољне косовске стране да се САД укључе у дијалог.

Управо због тог захтева је прошле недеље избио и курцшлус у Бриселу, када је косовски премијер Рамуш Харадинај на састанку са шефицом европске дипломатије Фредериком Могерини захтевао да Америка, као партнер из сенке, ступи на позорницу.

Могеринијева је то доживела као личну увреду и напустила је састанак са шиптарским злочинцем, о чему више можете да прочитате ОВДЕ.

Недељу дана касније, амерички конгресмен Елиот Енгел најавио је да би САД свакако "требало да се укључе у дијалог Београда и Приштине иако је то питање ЕУ".

Рајсова је иначе велики познавалац руских прилика и управо ју је то препоручило за ову улогу.

- Москва са својом офанзивом на Балкану тренутно задаје велику главобољу Америци, а на Рајсову се рачуна као на неког ко ће моћи чврсто да држи дизгине у својим рукама. Ову одлуку још раније су САД хтеле да спроведу, а осим Косова, под њен делокруг би могла да дође и Босна и Херцеговина - каже извор Блица из дипломатских кругова.

Остаје да се види и какав ће бити делокруг "јастреба који само надгледа", како су Рајсову у време њене највеће моћи назвали амерички медији, али се, свакако, очекује се да ће главне потезе вући Брисел.

Коментаришући ова сазнања, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да ће за овај потез бити потребна сагласност свих учесника дијалога.

- Европска унија је данас наша адреса за разговоре. Увођење других актера захтева прво сагласност свих учесника у том процесу, дакле и Београда, а друго, мора постојати увек баланс у свему и одсуство једностраних потеза - напомиње Ђурић.

Александар Вучић и Хашим Тачи су се последњи пут састали крајем августа у Бриселу, а директор Центра за регионализам Александар Попов каже да ће увести динамику у дијалог, али да је питање ко ће бити у плусу а ко у минусу.

- И даље је питање да ли ће се то и догодити, да ли ће Европа одлучити да се и САД укључе. Чињеница је да Америка има другачији стил, што су до сада показали и Ричард Холбрук и Хојт Ји. Брисел вам прво упути низ комплимената па онда критикује, а Американци су веома директни и врше притисак док не остваре оно што су наумили - напомиње Попов.

Важила за кандидата за председницу
У време администрације председника Џорџа Буша старијег, Рајсова је била специјални саветник председника за питања националне безбедности и виши директор за совјетска питања у Савету за националну безбедност.

Важила је за кандидата за председника САД 2008. године, и да би као жена и црнкиња била кец у рукаву на коју ће заиграти републиканци. Недаво су је медији спомињали за главну кандидаткињу за директора ФБИ.

Тренутно је предавач на Стенфорду, а у борду је директора ИТ компаније "Дропбокс".

Нове контрамере Русије удариће америчке ланце брзе хране. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Блиц
Одговори

Зблиа...........ко у БЕОГРАДИЈЕ је ОДБИО да ФИНАНЦИЈА Руску Војску на Косово и Метохије?
Одговори

http://balkanist.net/is-a-permanent-us-m...e-balkans/
Одговори

АМЕРИЧКА ОКУПАЦИЈА: Војна база на Косову и снажан улазак у Србију
23:28 29.11.2017. 0
Дели на Вајберу
Другосрбијански „Блиц” који је у страном власништву, у чланку под насловом „Американци се враћају на велика врата и хоће Србију за партнера, а ово је њихов план за Балкан” најављује у ком смеру ће ићи даља окупација Србије и осталих српских земаља. Редакција Србин.инфо га преноси у целости - сваки коментар је сувишан.

Блиц

Американци се враћају на велика врата и хоће Србију за партнера, а ово је њихов план за Балкан



„Историјско помирење“ Србије и Сједињених Америчких Држава, обнављање ангажмана Вашингтона на овдашњем простору, али и стално америчко војно присуство у југоисточној Европи, за шта би послужио Бондстил.

Све ово су предлози стратегије Атлантског савета САД и извештаја „Балкан напред – нова америчка стратегија за регион”, који је представљен данас у Вашингтону а на којима су били министри спољних послова региона, али и политичари и стручњаци с обе стране Атлантика. Ова стратегија уједно може бити и наговештај смера који би САД могле да заузму у спољној политици, имајући у виду да је рађена у сарадњи са администрацијом прве године мандата председника САД Доналда Трампа са званичницима Капитол хила и са тимом потпредседника Мајка Пенса.

То буквално значи повратак Америке на велика врата на Балкан, имајући у виду да је последњих година повукла и ослабила дизгине, а примат у вођењу атлантских интеграција преузела ЕУ. Наговештај активније политике могла би да буде и најава ступања на сцену државне секретарке Кондолизе Рајс, као медијатора у дијалогу између Београда и Приштине, те да би у њеном делокругу могли да буду и Босна и Херцеговина и Косово.

Извршни потпредседник Атлантског савета Дејмон Вилсон је оценио да ако Вашингтон не буде више ангажован, ризикује избијање кризе на Балкану. Прецизирао је и да је у оквиру тога безбедност важан сегмент у којем САД мора да повећа присуство.

– Залажемо се за транзицију базе Бондстил – од седишта Кфора до сталног америчког присуства у југоисточној Европи, да промовише тај утицај широм региона. И то заједно са осталим америчким снагама, било у Румунији, Турској или Грчкој. Да оне постану део ове једначине, односно да имамо снаге стациониране на Балкану, што ће нам омогућити да радимо на изградњи капацитета и на партнерству, нарочито са Србијом, Црном Гором, Хрватском, Албанијом. Основа би биле снаге које су данас присутне на Косову – објашњава Вилсон.

Раније је званичник Стејт департмента Хојт Брајан Ји и специјалац за Балкан упозорио да Русија продубљује напоре у покушајима да утиче на политику на Балкану, те не чуди то што је важан део те стратегије и политичка динамика.

– Залажемо се за унапређење историјског процеса помирења са Србијом и за то да будемо истински посредник у постизању стварног напретка на политичком фронту када је реч о дијалогу Београда и Приштине или у пружању помоћи Грчкој и Македонији да буду савезници у будућности – рекао је Хојт Ји.

Говорећи о стратегији, бивши амбасадор Србије у САД Илија Вујачић каже да ће Америка дати подршку свим земљама које иду ка ЕУ и које раде на стабилности у региону, тако да ту нема превише изненађења.

– Они су на аутопилоту, што значи да ће подржати све земље које су на европском путу у покушајима да уђу у ЕУ под условом да се поштује стабилност и да се испуњавају постепено критеријуми учлањења у ЕУ – напомиње Вујачић.

Бивши дипломата Владислав Јовановић каже не чуди та стратегија јер је САД-у важно да изврши комплетан утицај на Балкану, имајући у виду да равнотежа снага иде у корист других центара моћи.

– То је и део садашње офанзиве према Русији, треба им да не буду саплитани малим проблемима, међу којима су Србија, Македонија и БиХ. Балкан мора да буде задржан у западном интеграционом простору. То значи да Србија треба да се нађе у евроатлантском загрљају, па нуде ствари које су привлачне, а у ствари су контрадикторни. Пре тога би требало да се окрену самокритици због политике коју су заступали последњих година – каже Јовановић.

Предлози америчког Атлантског савета

Најважније тачке стратегије

Историјско помирење са Србијом као највећом земљом у региону
Обнављање ангажмана САД на простору западног Балкана
Да Бондстил од седишта Кфора постане седиште сталног присуства САД у југоисточној Европи
Стално војно ангажовање

Дачић у Вашингтону

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић учествоваће данас на конференцији Атлантског савета о Западном Балкану која се одржава у Вашингтону и присуствовати радном ручку о Косову и Метохији. Дачић ће имати билатерални састанак са помоћником државног секретара САД за Европу и Евроазију Весом Мичелом, а у Белој кући учествоваће на заједничком састанку министара спољних послова региона са саветником за националну безбедност САД Хербертом Рејмондом Мекмастером.

Потпредседник САД Мајк Пенс
Снажне везе са свим војскама на западном Балкану

Потпредседник САД Мајк Пенс рекао је пре неколико месеци у Подгорици да Русија хоће на силу да црта нове границе, и тиме буквално наговестио већу улогу САД на овим просторима.

Он је казао да је Трамп позвао Русију да обустави дестабилизационе активности.

– САД су одбациле било какав покушај коришћења силе у региону и шире. Западни Балкан сам одлучује о својој будућности – рекао је Пенс.

Тражиће да Русија промени акције које су изазвале санкције.

Пенс је рекао да га је амерички председник Доналд Трамп послао као знак посвећености Балкану.

– Трамп ме послао као знак трајуће посвећености Балкану. САД ће наставити да под председником Трампом подржавају сваког од вас – рекао је Пенс на Самиту Јадранске повеље, и додао да „САД остају посвећене целовитој Европи у којој влада мир“. „Наставићемо да снажимо везе између војске САД и војски на Балкану“, додао је Пенс.

Мешање у унутрашње ствари
Руси помогли Додику да победи на изборима

Русија је дала тајну подршку Милораду Додику да 2014. победи на изборима за председника Републике Српске, наводи се у документу Европског парламента. Истраживање о утицају Русије на западни Балкан летос је урадио Истраживачки сервис Европског парламента и оно је постало доступно и за парламентарце из БиХ и региона који су недавно боравили у Бриселу. Не прецизира се на који начин је Русија помогла Додику, али европска истраживачка мрежа „Беллингцат“ раније је подсећала да је Додик био у посети код руског председника Владимира Путина неколико дана пред изборе на којима је победио Огњен Тадић за 7.469 гласова више. Према истом извору, Русија је преко групе Козака, који су у то време боравили у Бањалуци, припремала нереде у случају да Додик не победи на изборима.

Извор: blic.rs
Одговори

http://www.kosovo.net/history/dorich_kosovo/default.htm
Одговори

https://rs.sputniknews.com/politika/2017...-intervju/
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним