Поруке: 14,503
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,042
Ево једне теме где можете стављати велике грешке историчара који су писали нашу и светску историју. Нека од тих дела су била опште призната у науци , а нека су и данас призната, иако су у самој науци одбачена као фалсификати. Неки историчари су створили велика имена управо на тим грешкама.
Ево да наведем један пример.
Фотографија коју видите на Википедији када отворите име Аврам Петронијевић, није његова фотографија. Права фотографија Петронијевића налази се на књизи о Авраму Петронијевићу коју је написао Радомир Поповић. Погрешна фотографија на Википедији је, заправо, слика Андриног рођеног брата и потиче из књиге Радоша Љушића. Тако је ова погрешка познатог професора још увек неисправљена.
(Последња измена: 20-02-2017, 01:30 AM од
Бенито.)
Поруке: 16,985
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,870
Цела службена историографија 2. светског рата је блам.
Поруке: 3,307
Теме: 9
Придружен: Jan 2017
Углед:
636
Никола Миловановић , обрукао се сваки пут кад се ухватио за оловку или за машину. У његовим књигама сам први пут видео шта значи монтирана фотографија.
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
Прадеда ми је стрељан у Ваљеву са групом партизана коју је Шкава предао Немцима. На 30-огодишњицу стрељања баба је добила књигу ,, Трагом издаје" ,која ми ,и дан данас, стоји на полици. Покушао сам више пута да је прочитам али никако да пређем више од 4-5 страна. Заиста срамота од историје. Милетић, Дедијер... Срећом сам млађи па нисам ,,захватио много" њихове историје. Вук и Шешељ су им мало само побегли. Самарџић је 100% у праву. Бојан и Коста доктори наука.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 14,503
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,042
Нисте ме разумели. Нисам хтео да овде буду тема разни фалсификатори и комунистички или било који други историчари или " историчари" који су свесно лагали и паковали историју.
Овде су тема признати и познати научници који су ненамерно правили грешке.
ПС Ево и ја сам због ових паметних телефона и журбе пустио погрешно име. Мислио сам, наравно, на АВРАМА , а не Андра . Аврам Петронијевић је био један од тројице Уставобранитеља. Чак знам како је Љушић погрешио, али да не дужим. Журба је била узрок.
Ето такви неки примери грешака су смисао ове теме.
Поруке: 16,985
Теме: 632
Углед:
1,870
Онда се тема не односи на комунисте, они нису журили, већ лагано 70 година, па ево и даље...
Поруке: 3,876
Теме: 103
Придружен: May 2017
Покојни академик и историчар је М. Екмечић је написао да је "историјски циљ српског народа било стварање Југославије".
извор: М. Екмечић "Ратни циљеви Србије 1914" ( Београд).
Небојша Дамњновић никада није био велики историчар већ комунистички пропагандиста. Који је то његов блам ?
Лепа новинрка Наташа Фемиш у интервјуу пита Дамњановића " у новијој историји на овим просторима помиње се култ личности Јосипа Броза, Он није био Србин, али је био владар и Србима. Штаје њега издвјало од других владар тог времена и због чега је он и даље неко ко интригира јавност?
-Питање је заиста добро погођено. Јосип Броз Тито је без сумње интерерсантна личност и о њему ће се тек говорити. Он је пре свега био вођа покреза отпора у Дргом светском рату, у време једне сурове окупације
Није он као лидер од почетка ту истакнут. Без осврта на период рата немогуће је разумети Брозову дугу владавину. За велики део српског народа, али и Југословена, он је био обновитељ Југославије. Срби су народ који је највише учествовао и страдао у тој , популарно речено, партизанској војсци...И за њих је он остао маршал, ратни лидер.
извор: београдски лист "Српска ствар" 15.4.2014.; број 4; стр. 29
Иако српски глумци у иностранству добијају улоге српских или руских ( ратних) злочинаца ( најпознатији су Сергеј Трифуновић и Раде Шербеџија ) што у једом делу јавности изазива гађење, НИН тражи и пронађе историчарку проф. Радину Вучетић која не само да их брани него криви српске колеге за улоге горепоменутих поменутих глумаца. Па каже:
" Глумцима је у избору улога из скорије прошлости није лако, а за то смо можда највише криви ми - историчари. Наша струка, овде првенствено сада говорим о српској исрориографији, није дала одговоре ни на једно од кључних питања из наше скорије прошлости. И увек се помиње историјска дистанца и доступност извора. Из мопг угла, то је алиби од суочавања са прошлошћу. Нисам сигурна да нам је потребан "папир" из архива са погрешним полит. одлукама , хладњачама пуних лешева и хумкама широм Југославије Али све док се ми као струка не изјаснимо о томе, немамо права да писцима, глумцима, редитељима везаним за тумачење прошлости у њиховим уметничким делима. Врло свесно сами остајемо у зачараном кругу бежања од прошлости , избегавња непријатних тема, чекајучи ваљда 22. век да се неко други позабави тиме" ( стр.51)
П.С. "иторичарка" Радина Вучетић је професорка на Катедри за општу савремену историју Филозофског факултета у Београду
извор: НИН ; 15.3.2018.
Који бре Готи професорко историје ? Како те нађе Марић ?
Поруке: 9,119
Теме: 234
Углед:
373
Леп те јебо..
Шта'е ово???
Знали неко Шта'е ово и која су ово дечурлија и откуде су...
Београдска ђеца, шта'ш...
Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.