Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Новинарство- од Миломира и пре њега
#1

Милослав вели да филозофирам. Одлучио сам да поставим тему о новинарству код нас , јуче и данас.
Наравно, ми смо овде аматери у тој теми ( осим Милослава). Можете овде ставити шта вам смета или да похвалите неког новинара или неко новинарско дело.
Одговори
#2

(23-01-2017, 01:41 PM)Бенито Пише:  Милослав вели да филозофирам. Одлучио сам да поставим тему о новинарству код нас , јуче и данас.
Наравно, ми смо овде аматери у тој теми ( осим Милослава). Можете овде ставити шта вам смета или да похвалите неког новинара или неко новинарско дело.

Предраг Поповић је имао две бриљантне изјаве. Smile

"Типови као што је Вучићевић у нормалним земљама иду по парковима, у мантилу и без гаћа и препадају тетке. Док код нас такви раде у новинама." Кез

"Мене је уништило новинарство али и ја сам уништио њега." ( алудирајући на то што је Вучићевића увео у новинарство кроз Национал) Smile
Одговори
#3

И Предраг Поповић је некада писао за ''Погледе''.
А кад смо код Вучићевића, његов деда је читао ''Погледе''. И плакао. То ми Вучићевић рече једном.
Одговори
#4

(14-03-2017, 09:48 PM)Милослав Самарџић Пише:  И Предраг Поповић је некада писао за ''Погледе''.
А кад смо код Вучићевића, његов деда је читао ''Погледе''. И плакао. То ми Вучићевић рече једном.

Вучићевић једном рече да се тамо негде 90/91 посвађао са дедом јер је тада био за Вука а деда претпостављам за кога. Smile Биће да је тај деда што је плакао онај са друге стране.

Иначе нисам знао ово за Пеђу Поповића. Драго ми је због тога, ценим га изузетно као новинара.
Одговори
#5

Весна Веизовић
www.vaseljenska.com

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори
#6

(15-03-2017, 11:52 AM)смедерево Пише:  Весна Веизовић
www.komunjarska.com

Скојевац

.

Борити се са комунизмом до последње капи крви, не штедећи свој живот чак и онда када је тај комунизам на себе ставио маску ''Свете Русије''.

Влади́мир Христиа́нович Дава́тц
Одговори
#7

https://www.youtube.com/channel/UCLG5Qu5...irmation=1
Теша Тешановић

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори
#8

[img][Слика: nenadmihailovic.jpg]free photo hosting[/img]

https://www.youtube.com/watch?v=8-zeiYC0YFM
Одговори
#9

Davor
Komentarišući navode Aleksandra Tijanića i njegov zahtev za pokretanje sudskog postupka, Vladimir Beba Popović je 16. marta, u izjavi za B92, između ostalog rekao: "S obzirom da je za prethodne izbore potrošio Legiju i Bagzija, Koštunica je danas prinuđen da vadi preostale otpatke iz džaka šljama kojim je okružen ne bi li tako uspeo da pređe cenzus i spreči otkrivanje političke pozadine. Dobro je da i svi građani danas mogu da vide čemu je služio onaj sramni video-pamflet Davora Kalembera koji se u Srbiji predstavlja kodnim imenom Filip Švarm, a koji je napravljen od para građana ove države."
Dva dana ranije, a neposredno pre nego što će Biljana Srbljanović zatvoriti svoj blog za dalje komentare posetilaca, izvesni Harli piše: "Žao mi je da sam bio sprečen da se ranije uključim u ovu diskusiju, jer bi mnogima stvari bile jasnije. Ne treba da čudi što je Filip Švarm uradio ovako sramotan video-pamflet pranja Tijanića, kao i onu skandaloznu seriju Jedinica, ako se zna makar malo o tom čoveku. Naime, on je, uostalom kao njegov današnji pokrovitelj i sponzor A. Tijanić dugogodišnji radnik vojne bezbednosti, rođen inače u Lici pod imenom Davor Kalember. Sa početkom izbijanja sukoba na teritoriji njegovog boravka, Davorovi mentori ga sklanjaju iz Hrvatske, šalju u Beograd, menjaju identitet i dodeljuju mu staro, kominternovsko, ime Filip Švarm i ‘uvaljuju’ u ‘Vreme’ gde je još jedan njihov dugogodišnji radnik, doveden iz ‘Ekspresa’ (lista KOS-a) i postavljen na mesto urednika, baš da bi primao ‘njihove’ ljude, poput Ljiljane Smajlović ili Davora Kalembera."
Posetioci nekih drugih blogova komentarisali su potom čudnu Harlijevu informisanost (primećenu i u drugim prilikama), konstatovali kako se on očigledno ne informiše samo čitajući novine, a jedan od njih cinično je zaključio kako je upravo Harli "ovde na blogu, verovatno najbolja zamena za davno obećano otvaranje dosijea".
Sve to, međutim, nije toliko važno za ovu priču. Ovde je zanimljiva činjenica da se Harli oglašava neposredno pred zatvaranje bloga za komentare (zlobnici bi rekli: kao da je znao); da tako njegove tvrdnje ostaju bez reakcije; da, baš kao i Vladimir Popović, koristi frazu o "sramnom video-pamfletu" i da, baš kao i on, tvrdi da je Filip Švarm "kodno ime" čoveka koji se zove Davor Kalember.
Prema svim mogućim i nemogućim internet pretragama, storija o Davoru pojavljuje se samo u Harlijevom tekstu i Popovićevoj izjavi.
Razlog je jednostavan: pravo ime Filipa Švarma nije Davor, već Damir Kalember.
http://www.vreme.co.rs/cms/view.php?id=603806
Ličnost Danas: Filip Švarm
Novinar i filmadžija
U beogradskom novinarstvu ime Filipa Švarma pojavilo se početkom devedesetih, u vreme kada je nedeljnik Vreme za određeni krug javnog mnjenja bio jedinstvena antimiloševićevska medijska institucija.
Piše: Jasmina Lukač
02. decembar 2014. 18:42


Foto: Medija centar
Švarmovi tekstovi - detaljne i produbljene informacije o ratnim zbivanjima, uključujući izvore sa terena, činjenice o oružju, recimo onome iz koga su ispaljene granate na Markale, ili kasnije rekonstrukcija ubistva Radovana Stojičića Bažde ili Pavla Bulatovića, bili su kako uzor mlađim novinarima, tako i gotovo jedino objektivno što se u njuzmagazinskoj formi dalo pročitati o tim teškim temama.
Većina, čak i njegovih bliskih poznanika, nije znala da je Filip Švarm samo pseudonim, te da je pravo ime autora Damir Kalember. Ni u pisanoj formi, a ni kasnije, kada je postao i televizijski poznat analitičar, nije odustao od zapadne ijekavske varijante jezika kojim se govori u njegovoj rodnoj Lici. Studirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Iz zagrebačkih dana veže ga prijateljstvo sa kolumnistom Teofilom Pančićem, ali i početak novinarske karijere u bivšoj Jugoslaviji, u popularnom nedeljniku Danas.
U beogradskom Vremenu odgovorni urednik je od 1998. i dobitnik je nagrade za istraživačke novinarstvo „Jug Grizelj“. Filmsku karijeru Švarm je počeo dokumentarnim serijalom „Jedinica“ o Crvenim beretkama na B92, koji je dosegao televizijsku popularnost „Insajdera“. Sledio je „Pad Krajine“ na RTS-u. Mnogi su mu u mejnstrimu zamerili na sledećem ostvarenju „o medijskoj pripremi“ atentata na Zorana Đinđića, ali sem podeljenih kritika, u javnu upotrebu je za celu jednu sferu fenomena ušao baš taj izraz - „medijska priprema“. Oprobao se i u igranoj formi, bio je saradnik na scenariju filma „Ustanička ulica“, u kome je Rade Šerbedžija nezaboravno odigrao tužioca za ratne zločine, a Bekim Fehmiu Krajišnika.
Prvi put se sada bavi istorijom u igrano-dokumentarnom filmu o srpskom vojniku u prvoj godini Prvog svetskog rata „Heroj 1914“. Na novinarskoj projekciji u bivšoj Kinoteci, iako film traje oko 145 minuta, nametnuo se utisak da je Švarmu uspelo isto što i piscu Dejanu Stojiljkoviću sa romanom „Duge noći i crne zastave“ - da srpsku epiku prevede na univerzalni jezik zapadne kulture. Delom, i zahvaljujući i specijalnim efektima, kojima su Švarmov film „pomogli“ prijatelji, koji to profesionalno rade u američkim studijima. Umesto bulajićevskog kolektivnog stradanja, gledalac će se sve vreme pitati hoće li glavni junak „preživeti“ do kraja filma, svedočanstva o ratu, u kome je svaki treći muškarac u Srbiji poginuo. Filip Švarm je rođen 1966. godine, oženjen je i ima ćerku.
- See more at: http://www.danas.rs/danasrs/dijalog/novi...VrbFm.dpuf
Filip Švarm (novinarski alias), saradnik na scenariju
pravo ime i prezime - Damir Kalember Rođen je 1966. godine u Karlovcu. Studirao je na Pravnom Fakultetu u Zagrebu. Novinarsku karijeru započeo u zagrebačkom nedeljniku "Danas" (1990 – 1992. godine). Od 1992. je novinar nedeljnika "Vreme" u Beogradu. U periodu 1991 - 1995. godine izveštavao je sa ratišta u bivšoj Jugoslaviji. Glavne novinarske oblasti kojima se bavi: ratni zločini, organizovani kriminal, unutrašnja politika u Srbiji, odnosi u regionu itd. Sarađivao je sa brojnim štampanim i elektronskim medijima u Srbiji, regionu i Evropi. Od 1998. godine je odgovorni urednik nedeljnika "Vreme". Osnivač je i direktor video-produkcije "Vreme film". Autor je više dokumentarnih filmova (serijal "Jedinica", "Pad Krajine", "Atentat na Ðindica", "Bombardovanje", "Konačni obračun" itd). Dobitnik je nagrada za istraživačko novinarstvo "Jug Grizelj" kao i NUNS-ove nagrade. Živi i radi u Beogradu.
http://www.ustanickaulica.com/autorski-tim.htm
Medijsko afirmisanje Plana Z4 najizraženije je u propagandističkom smeću – dokumentarcu „PAD KRAJINE“ od autora FILIPA ŠVARMA odgovornog urednika beogradskog nedeljnika VREME. Inače, Filip Švarm je pseudonim koji koristi krajiški dezerter iz Korenice Damir Kalembar (sin mog kolege Stevice Kalembera zastupnika SDP-a iz Korenice 1990. godine). Navedeni Švarm/Kalember kao zagrebački student 80-tih, početkom rata umjesto da se vrati u rodnu Korenicu DEZERTIRA u Beograd i tamo učestvuje u formiranju navedenog nedeljnika VREME. Sve vreme rata pljuvao je po svojim zemljacima koji su branili i njegovu kuću i zavičaj tih godina. Prihvatio bih takav stav da se je njega stao imenom i prezimenom, međutim on je kao svaka HIJENA koristio PSEUDONIM. Paradoks je da taj PSEUDONIM postaje novinarski BREND u (izdajničkim!) krugovima beogradske dvojke, te ga on i dan danas koristi i dogurao je do drugog čovjeka tog lista. Inače, dovoljno je pogledati impressum VREMENA i vidjeti o kakvim „novinarsim veličinama“ se tu radi – JOVAN DULIĆ I DEJAN ANASTASIJEVIĆ (haški denuncijanti!) TEOFIL PANČIĆ (masni!), MILOŠ VASIĆ, ranije umobolni PECA LUKOVIĆ i slični.
Dakle, narečeni Švarm/Stevičin mali kreće u projekat pravljenja pamfleta. Podsjetiću da se u samom filmu pojavljuju slijedeći likovi (sa (navodno!) srpske strane):
http://forum.srpskinacionalisti.com/view...&start=285

Otac Damira Kalembera Stevica bio je dugogodišnji sekretar opštine Titova Korenica. Kad je na izborima pobedio SDS, i preuzo vlast on se sa porodicom seli za Beograd.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори
#10

На данашњи дан 1946. у селу Скочићи код Зворника рођен српски новинар, публициста и родољуб Перо Симић.
Умро је у 70. Години живота.

Одговори
#11

Ухапшен новинар Дејан Анђус због рекетирања или како Вучићева намештаљка свом некадашњем пријатељу ?

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81...djus-VIDEO
Одговори
#12

Надзорни одбор ! компаније “Новости” разрешио је дужности директора и главног и одговорног уредника Ратка Дмитровића, сазнаје Н1 у тој компанији

Подсећамо да је пре неколико дана Дмитровић саопштио да је Пореска управа блокирала рачун компанији “Новости”.

Иначе Радомир Ратко Дмитровић је сам поднео оставку у мају ове године, а приликом саопштења да је рачун “Новости” блокиран рекао је да ће то зауставити “Вечерње новости” и остала издања, у врло кратком року, већ за неколико дана.
Н1
Одговори
#13

Не знам да ли је неко гледао ову Ћирилицу о историји и митовима, где Марић разглаба са писцима.
Невероватно је какве глупости лупета Миломир. Ни писци нису бољи, али Миломир прича као да га је навио Миле Будак.
Одговори
#14

(02-10-2017, 10:56 PM)Бенито Пише:  Не знам да ли је неко гледао ову Ћирилицу о историји и митовима, где Марић разглаба са писцима.
Невероватно је какве глупости лупета Миломир. Ни писци нису бољи, али Миломир прича као да га је навио Миле Будак.

Није Миле него Александар али иста прича.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним