Поруке: 14,528
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,065
Значи, са подручја Куршумлије је процентуално најмањи број погинулих у партизанима, ако сам Те добро разумео?
Углед:
3,065
Динча, врло важно је да ово рашчистимо:
Да ли су горе наведени подаци за период 06. април 1941. године- 12. септембар 1944. године, за партизане или за период 06. април 1941. године- 09. мај (или још касније) 1945. године?
Поруке: 2,490
Теме: 19
Придружен: Jul 2013
Углед:
950
Период читавог рата, од 6. априла до капитулације Немачке. Не читате уопште шта пишем. А лепо пишем: партизански одреди, НОВЈ, Југословенска армија. Значи, ЈА не могу бити одреди из 1941. и 1942, већ само од 1945. г.
Углед:
3,065
Ок, тако сам и разумео, него да разјаснимо због читалаца форума.
А имаш ли раздвојено за сваки срез, губитке партизана пре 12. септембра 1944. године?
Углед:
950
Нема ту срезова, то је један срез- Косанички. Партизана је пре одласка на фронт у Срему погинуло тридесетак.
Углед:
3,065
Е,видиш ту је један од главних проблема којим се нико више не бави, укључујући и историчаре.
Дакле, колико је Срба погинуло у партизанима пре него што су добили одређену врсту државотворности после говора краља Петра Другог ( а и ово крајње условно).
Ми смо покушали, а мислим и успели, да у књизи "Горачићи у Другом светском рату" јасно раздвојимо погинуле у партизанским јединицама и оне који су присилно мобилисани у НОВЈ и то под отвореном претњом смртне казне и конфискације имовине. Јасно се види да је број настрадалих припадника НОВЈ са подручја општине горачићке несразмерно већи за 6 месеци него у партизанским одредима исте те општине за 3 и по године, односно 6 пута дужи период.
Дакле, у маниру комунистичке историографије коју и даље баштини, Субнор манипулише овим бројевима погинулих у партизанима и НОВЈ и збраја их као јединствену војну формацију како би доказао да су Срби подржавали ту формацију, а самим тим и политику КПЈ која је и формирала ову идеолошку војску.
Да не говоримо о нетачним подацима како су неки од присилно мобилисаних у НОВЈ заправо погинули, јер знамо да су многи јавно стрељани или мучки убијени са леђа на фронту, зато што су бежали или желели да напусте редове НОВЈ, а воде се у данашњим евиденцијама као погинули у борби против непријатеља...
Дакле, ради се о крајње недопустивој манипулацији послератне комунистичке политике над жртвама Другог светског рата и идеолошком упливу у историографију, што се продужило до дана данашњег, а то се не би догодило да та политичка потреба и данас није потребна и важна.
Зато је узимање њихових података о броју погинулих и припадности погинулих у Другом светском рату не само крајње проблематично, него и недопустиво.
На жалост, ми немамо друге податке, па морамо да радимо посао државних установа, чији запослени не раде ништа, и да са скромним средствима покушамо да покријемо напоре да се истина о Другом светском рату у Краљевини Југославији сазна. Поражавајући је податак да сами Срби то уопште не цене нимало.
Углед:
950
Што се тиче пописа из "Горачића" - то је показна вежба како се ради.
Углед:
950
Ево још једног питања везаног за подручје општине из које потичу две значајне личности: Драгољуб Мићуновић (доживотни почасни члан ДС) и почивши Александар Тијанић. Шлагворт за ова питања ми је дала нова књига Верољуба Малетића, који приказује ратне губитке за подручје општине Србац, а сам је пописао антикомунистичке жртве у овој истој општини.
Колико су Арнаути, Немци и Бугари усмртили припадника четничког покрета (у борбама, логорима и затворима) из поменуте општине Куршумлија? Прихвата се и „око“.