(30-07-2024, 04:15 PM)Милослав Самарџић Пише: (29-07-2024, 12:25 PM)Бенито Пише: Равна Гора, и цео околни крај, могао је да просперира у материјалном смислу, али комунисти нису дозволили. Који пројекат у подножју Равне Горе су директно спречили комунисти само зато да се тако успешна инвестиција не би везивала за Дражу Михаиловића?
Неко рударење? Има и тамо неки редак минерал, пронађен уочи рата. И сад могу да се виде рупе где је бушено.
Видасил. То је проналазак Виде Поповић из Краљева, која је пронашла материјал отпоран на ватру, до неслућених размера, а није канцероген као азбест. Оба је са тим проналаском добила Еуреку у Бриселу, чини ми се 1988. године. Тада је била у најужем избору са машином за сечење најтврђих материјала, касније названим бренер. Пошто жири није могао да одлучи ко је победник, један Француз, члан жирија је предложио да бренер покуша да пресече видасил. Међутим, у том "двобоју", бренер се истопио и није пресекао видасил. Тако је видасил победио.
Међутим, Вида Поповић је инсистирала да фабрика Видасила буде подно Равне Горе, у селу Теочин, због чувеног камена, кога ми зовемо струганички камен, јер је он чинио преко 60% Видасила, који је садржавао још 5 елемената.
Али, умешао се СПС и Субнор Горњег Милановца, тада у пуној снази. Познато је да је за њих деценијама било резервисано место министра пољопривреде, или раније секретар ИВ за пољопривреду. Ту је почела демагогија, друго име Титиних комуниста:"Ми имамо привреду, ми имамо...."
Разлог није био само у томе да не напредује Равна Гора, као "легло четништва", него им је трн у оку била идеја о приватној фабрици. То им је рушило целу концепцију, која је била базирана на друштвеној својини, из које су деценијама неприметно извлачили капитал, а да када је упропасте, то пређе у њихову својину приликом приватизације.
После више година битке са ветрењачама, Вида Поповић се, коначно, одлучила да прихвати позив Американаца и преселила се у Нови Мексико. Тамо је основала фабрику Видасила и успешно послује и данас, јер се Видасил највише користи у изради свемирских летилица.
Ипак, и у Београду и широм Србије, остао је низ зграда које су обложене Видасилом, што се, у неким случајевима, показало спасоносним приликом пожара.