Оцена Теме:
  • 16 Гласов(а) - 4.19 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(11-08-2025, 03:09 PM)Шумадинац Пише:  Илија М. Петровић?
Тако је, Шумадинац.
Реч је о Илији М. Петровићу, тада још талентован младом интелектуалцу, који ће доцније отићи у САД и успети да тамо заврши књижевност. Сплетом околности није одбранио већ написани докторски рад. Револтираном односом према њему и читавом ситуацијом у Краљевини Југославији, у другој половини 1930-их почиње да кокетира са комунистима. Због тога га министар просвете удаљује са места професора српског језика и књижевности Другој мушкој гимназији и шаље га на место професора, на истом предмету, у гимназију у Великој Кикинди. Он то одбија и одлази у Пожаревац. После неког времена, постаје и наставник у гимназији у Пожаревцу. У јесен 1941. године, прилази партизанима као обичан борац. Немци растурају тај Пожаревачки партизански одред већ почетком 1942. године. Илија М. Петровић је ухапшен и одведен у логор на Бањици. Стрељан је у Јајинцима са још око 250 логораша, једне ноћи, у априлу 1942. године.
Одговори

Ал' паз' ово....

https://knjizevnaistorija.rs/index.php/h...ew/550/383

Цитат:
"На другој страни је Илија М. Петровић, студент Београдског универзитета, креатор часописа, будући револуционар и комуниста, који је напустио часопис због школовања у Америци, да би затим током Другог светског рата био ухапшен као члан Народноослободилачког покрета, и то баш од стране четника, и убијен у бањичком логору (1942)."

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(11-08-2025, 08:20 PM)Шумадинац Пише:  Ал' паз' ово....

https://knjizevnaistorija.rs/index.php/h...ew/550/383

Цитат:
"На другој страни је Илија М. Петровић, студент Београдског универзитета, креатор часописа, будући револуционар и комуниста, који је напустио часопис због школовања у Америци, да би затим током Другог светског рата био ухапшен као члан Народноослободилачког покрета, и то баш од стране четника, и убијен у бањичком логору (1942)."

Јеси нешто били упетљани четници, како би елиминисали Вељка Дугошевића и остале те Шпанце, који су као и свугде направили много проблема 1941. године. Сад да ли су били Дражини или легализовани четници, не могу да се сетим. Можда Самарџић зна више о томе.
Одговори

Презиме: Петровић
Име: Илија
Датум и место рођења: 1895. Београд
Име оца / мајке Михаило / Даница рођ. Јанковић
Занимање: професор у пензији
Пребивалиште: Београд, Јакшићева 11
У логор доведен: 25.12.1941. / УГБ
Из логора одведен
Одведен где
Пуштен на слободу
Страдао
Како је страдао
Стрељан: 05.03.1942.
Стрељан где: Београд

--------------------------------------

Ово сам ископирао из базе података на сајту Архива Београда.
Одговори

18. 11. 1941. У с. Гложанима (код Кучева) Пожаревачки НОП одред водио борбу против четника и добровољаца, у којој је, поред осталих, погинуо и командант тог одреда Вељко Дугошевић, народни херој. После те борбе дошло је до осипања бораца Пожаревачког НОП одреда.

Извор: Знаци

Овде спомињу Илију М. Петровића, али само кажу да је ухапшен, не помињу четнике

https://www.youtube.com/watch?v=bLmK0u_rr6w
Одговори

(11-08-2025, 09:42 PM)Митић Пише:  18. 11. 1941. У с. Гложанима (код Кучева) Пожаревачки НОП одред водио борбу против четника и добровољаца, у којој је, поред осталих, погинуо и командант тог одреда Вељко Дугошевић, народни херој. После те борбе дошло је до осипања бораца Пожаревачког НОП одреда.

Извор: Знаци

Овде спомињу Илију М. Петровића, али само кажу да је ухапшен, не помињу четнике

https://www.youtube.com/watch?v=bLmK0u_rr6w
Очигледно се ради о легализованим четницима.
Одговори

Мислим да се Пилетићеви четници нису мешали.
Одговори

Наведите макар три Србина који су у номенклатури светских организација доспели до највиших места.
Одговори

1. Бора Станковић - Председник ФИБА светске кошаркашке организације
2. Милан Стојадиновић - Председник Фонда за међународну трговину
3. Момчило Нинчић - Председник генералне Скупштине Друштва народа

Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић
Одговори

1. Момчило Нинчић, председник Генералне скупштине Лиге народа 
2. Вук Јеремић, председник Генералне скупштине Уједињених нација 
3. Милорад Мишковић, главни уметнички директор УНЕСКО-а
Одговори

Милан Бартош – Потпредседник Међународног суда правде (1961–1964) – ICJ је главни судски орган УН.
Милан Шаховић - Председник Комисија за међународно право (ILC, UN) 1980-тих
Миленко Рендић - Председник Светске здравствене скупштине WHO Assembly 1970-их
Слободан Унковић - Председник Генералне конференције UNESCO 1983–1985

Још нека имена

Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић
Одговори

(13-08-2025, 10:56 AM)sagus Пише:  Милан Бартош – Потпредседник Међународног суда правде (1961–1964) – ICJ је главни судски орган УН.
Милан Шаховић - Председник Комисија за међународно право (ILC, UN) 1980-тих
Миленко Рендић - Председник Светске здравствене скупштине WHO Assembly 1970-их
Слободан Унковић - Председник Генералне конференције UNESCO 1983–1985

Још нека имена
Јесте, само све су те функције добијене тако што је Брозова Југославија делегирала своје функционере на та места. Ту је разлика у односу на ону тројицу које сам написао горе. 
Рецимо, Генерална скупштина УНЕСКО је одржана у Београду, па по Статуту УНЕСКО земља домаћин поставља председника за ту сесију. 
Уосталом, да Милорад Мишковић није био други или трећи човек УНЕСКО, Југославија не би видела Генералну Скупштину УНЕСКО на својој територији.
Дакле, треба разликовати суштински значај неке функције у некој светској организацији и да ли је та особа на то место дошла "по кључу", или је предложена "из света". 
Рецимо, Бора Станковић је одличан пример, пошто је он својим организаторским способностима дошао до врха светске кошарке, а подршка из Југославије је имала секундарни значај. 
И тако даље....
Одговори

Ајде један насумични трилинг о краљевским министрима. Прво:
Ко је био најмлађи министар у Влади Николе Пашића која је била на власти у тренутку почетка Првог светског рата?
Одговори

(13-08-2025, 06:31 PM)Бенито Пише:  Ајде један насумични трилинг о краљевским министрима. Прво:
Ко је био најмлађи министар у Влади Николе Пашића која је била на власти у тренутку почетка Првог светског рата?

Можда Велизар Јанковић.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 3 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним