Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Углед:
459
(23-04-2017, 10:43 AM)Бенито Пише: У УСА је , својевремено, послат на усавршавање један млади инжињер пољопривреде. Провео је тамо две-три године.Био је рођак једног од комунистичких главешина. Дипломатском поштом пренео је неколико садница неких нових сорти воћки. Већина садница се или осушила или се није примила, али за једну је погодио и где да посади. Посадио је између Срезојеваца и Равне Горе. Биљка се одлично примила. Намах је то место проглашено за расадник. Доведена је комисија и проглашена је потпуно нова међународна сорта једне воћке, а млади стручњак се прославио. Није дуго прошло и Американци су сазнали за ово. Заштитник младог научника је успео да убеди комунистичку врхушку да је боље да се не сазна за ово, па је одлучено да се са Америма намире у тишини. Цена је била вероватно баснословна. Млади стручњак је данас врхунски ауторитет у српском воћарству.
ПС Нисам хтео да напишем која је воћка у питању, да не би овај сајт имао проблема. Иначе, прича је истинита, иако нема линк.
Вероватно она што ми је снег највише уништио?
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 14,690
Теме: 308
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,184
Није, али је слично.
Ајде даље.
Углед:
459
Ајде неко други. Заузет сам.
Углед:
3,184
Која је била разлика у основном следовању хране између војника Краљевине Србије и Аустроугарске монархије, на почетку Првог светског рата?
Поруке: 2,160
Теме: 21
Углед:
342
Recimo u kolicini hleba, nasi su imali 800 grama taina dnevno, Austrougari znacajno manje.
Поруке: 17,109
Теме: 633
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,911
Наши су имали више цигарета. На Солунском фронту такође.
Углед:
3,184
Вукашин је отприлике тачно одговорио.
Квалитет је главна разлика. Српски хлеб се правио од две трећине ражаног и једне трећине пшеничног брашна. Тако се добија таин и ова векна је најбоље следовање коју је имао војник у ПСР. Поготово, шта је све претрпео српски војник.
Аустроугари су имали хлеб који је био мешавина јечменог брашна, кромпира и нешто пшеничног брашна. То је најнеомиљенији оброк војника у Првом светском рату.
Вуле, ајде даље.
Поруке: 2,160
Теме: 21
Углед:
342
Navedite bar dvojicu oficira Crnorukaca koji su prisli komunistickim vlastima nakon jeseni 1944?
Углед:
3,184
Божин Симић и Антоније Антић.
Углед:
459
(23-04-2017, 06:56 PM)Вукашин Петковић Пише: Recimo u kolicini hleba, nasi su imali 800 grama taina dnevno, Austrougari znacajno manje.
Такође, наш хлеб, тзв. таин, био је хранљивији и ,, лакши за варење " од њиховог тако да су наши војници били спретнији и покретнији. Поред тога, што је најважније, били су сити. Бар у првим годинама рата.
Одговорио је Поручник. На фону сам конектован па не видех.
(Последња измена: 23-04-2017, 10:17 PM од
Перун.)
Углед:
3,184
Ајде да отројчимо са пољопривредним питањима. Нека буде и ово везано за Први светски рат, пошто то, изгледа, најбоље иде.
Видели сте низ фотографија наших војника са Крфа . Можда сте приметили разлику између неких војника који су били изгладнели , али на ногама и здравствено стабилни и оних који су умирали у тешким мукама од изгладнелости, промрзлина и слично. И једни и други прошли су кроз исту голготу.
Питање није шта их је разликовало, јер се ради о низу елемената.
Питање гласи:
Који прехрамбени артикл су често користили српски војници који су успешније прешли Албанију од оних који то нису јели?