Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.12 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(29-01-2017, 03:15 AM)Бенито Пише:  Не, нисам можда био јасан.
Направио је човек, Србин једну направу коју до тада нико у том крају, а и много даље није никад видео. Зато је ремек-дело у светским, а нарочито европским оквирима.
То је, иначе, једна важна направа.

Сат у Русији . . . не знам како се звао,мислим да је био монах . . .

П.С. Ко за инат немам времена да се на дуже укључим,а видим да се квиз захухтао . . .Smile

''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)

Одговори

(29-01-2017, 01:34 PM)Бранке Пише:  
(29-01-2017, 03:15 AM)Бенито Пише:  Не, нисам можда био јасан.
Направио је човек, Србин једну направу коју до тада нико у том крају, а и много даље није никад видео. Зато је ремек-дело у светским, а нарочито европским оквирима.
То је, иначе, једна важна направа.

Сат у Русији . . . не знам како се звао,мислим да је био монах . . .

П.С. Ко за инат немам времена да се на дуже укључим,а видим да се квиз захухтао . . .Smile
Тако је. То је Лазар Хиландарац, који до Русије не би , вероватно, ни стигао да није било Косовске битке. Велики кнез Москве Василије Други га је ангажовао. Лазар Хиландарац је на једном од ступова новоизграђеног Кремља ( тих година је направљена Москва од тврдог материјала) направио јединствени сат који је постојао и радио 217 година. Да смо држава, као што нисмо, финансирали би реплику тог фантастичног сата.
Бранке, дугујеш већ два питања. Smile
Одговори

(29-01-2017, 02:25 PM)Бенито Пише:  Бранке, дугујеш већ два питања. Smile

Кад сам дужан да одужим . . . Smile

1. Како се звао једини(колико се до сад зна) српски војсковођа коме је у Цариграду приређен тријумф и зашто му је приређен?

2.Пошто црногорце сматрам под српску историју(ако смета променићу),питање . . .
Кнез Данило је остао упамћен као први световни владар Црне Горе из династије Петровић-Његош . . . Такође је упамћен и по једном великом покољу који је извршио над својим народом(који га је касније вероватно и коштао главе) . . .

О ком се догађају ради,које године се десио и ко га је предводио?

''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)

Одговори

1. Високи Стеван
2. Покољ и силовање девојака испод манастира Острог

1854. година.
Наравно да је Црна Гора део српске историје.
Одговори

(29-01-2017, 03:52 PM)Бенито Пише:  1. Високи Стеван

Није Деспот Стефан . . . он јесте после Ангоре дошао у Цариград где је постао Деспот,али није забележено колико знам да му је приређен тријумф . . . У питању је догађај од неколико деценија раније . . .

(29-01-2017, 03:52 PM)Бенито Пише:  2. Покољ и силовање девојака испод манастира Острог
1854.

У питању је један догађај који се десио нешто касније са много већим последицама(и који се данас много више спомиње) . . .

Мала помоћ у вези онога који је командовао покољем,у данашњем E VIVA Montenegro скоро је била иницијатива да му се подигне споменик у Подгорици . . .

(„Држава“)

Одговори

1. Војвода Новак звани Гребострек

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Ајде онда неко други нека напише.
Одговори

(29-01-2017, 04:20 PM)Живојин Мишић Пише:  1. Војвода Новак звани Гребострек

Тачно . . . 1313. после велике победе над Турцима на Галипољу . . .

Једно питање одговорено . . . Smile

(„Држава“)

Одговори

Дај малу помоћ за друго. Мислио сам исто што и Бенито. Што се спора око подизања споменика једино сам чуо за Ђуришићев случај али он нема везе са овом причом.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(29-01-2017, 04:33 PM)Живојин Мишић Пише:  Дај малу помоћ за друго. Мислио сам исто што и Бенито. Што се спора око подизања споменика једино сам чуо за Ђуришићев случај али он нема везе са овом причом.

У питању је борба књаза Данила против племена која му се нису покоравала и која је безмало трајала током целе владавине . . . ово силовање пред Острогом је само један део из тих сукоба,али је један догађај посебно запамћен по својој монструозности и по обиму(у том нападу су убијане труднице,деца,старци на најсвирепији начин) . . .

Да олакшам,oнај ко је предводио покољ је Данилов старији брат а отац једне врло важне личности из историје . . . Smile

(„Држава“)

Одговори

Мирко, отац краља Николе. Похара Куча. Сам си одговорио. Ајде ти још једно, пошто сад напуштам.

Одговори

Мисли Бранке на покољ Куча.
Мирку Петровићу хоће да дижу споменик.

Ајде, Жућо. Бржи си био.
Одговори

Да,похара Куча у два наврата 1856. године . . . страдало је скоро 400 људи,од тога броја најмање је било војно способних . . .

(„Држава“)

Одговори

Ево мене. Лако питање.
Ко је сахранио Димитрија Туцовића (први пут)?

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Скривени Корисник(а), 30 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним