Поруке: 14,532
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,067
Шта право?
Видиш да нема лекара, па то не значи да нема Медицинског факултета.
Двојица Андра Ђорђевић ( Крагујевац) и Николић су били познати професори Правног факултета још на Великој школи. Они су тада од ове осморице реизабрани за прве професоре Правног факултета БУ.
[quote='Вукашин Петковић' pid='63836' dateline='1485791571']
Ко је био командант Једанаестог пешадијског пука "Карађорђе" у Великом рату, Шумадијска дивизија је у питању, да помогнем, тридесетих година је заузимао један од битнијих положаја у војсци?
[/quote
Ајде нека неко одговори.
Интересантан сам знати има ли негде да се на њету нађе списак команданата свих 200 ( 204) пукова Српске војске на Видовдан 1914?
(Последња измена: 30-01-2017, 06:12 PM од
Бенито.)
Поруке: 964
Теме: 18
Придружен: Jul 2013
Углед:
256
(30-01-2017, 05:56 PM)Милослав Самарџић Пише: С тим у вези, два питања:
- када је и где основан први српски универзитет и ко је био оснивач?
- када је и где основан први српски универзитет у ново доба и ко је био први ректор?
1.Свети Сава на Хиландару вероватно . . .
2.Вероватно не мислите на Велику школу и Ивана Југовића,тако да остају Сремски Карловци,прва половина 18-тог века . . .
''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)
Поруке: 4,056
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
(30-01-2017, 05:52 PM)Вукашин Петковић Пише: Ко је био командант Једанаестог пешадијског пука "Карађорђе" у Великом рату, Шумадијска дивизија је у питању, да помогнем, тридесетих година је заузимао један од битнијих положаја у војсци?
пуковник Војислав Томић.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Углед:
459
(30-01-2017, 06:24 PM)Вукашин Петковић Пише: Тачно Жућо, ти си на реду! 
Нашао сам на нету. Немам појма шта је био после рата.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Углед:
459
Усташе су за време ДСР, у Сребреници, порушиле споменик једном истакнутом војсковођи који је у том месту погинуо током Великог рата. О коме је реч?
Углед:
459
Јесте. Био је у једној од најбољих класа ВА. Можда сам се лоше изразио, није погинуо у борби него је убијен као заробљеник.
(30-01-2017, 04:30 PM)Бенито Пише: Колико је било и како су се звали ти професори, тзв. еметериуси, који су основали Београдски Универзитет?
Емеритуси. Имао сам част да ми предаје један проф. са овим звањем ,пореклом из твоје околине.
(Последња измена: 30-01-2017, 07:11 PM од
Перун.)
Поруке: 14,532
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,067
Само што је тај по Болоњи, а то није исто.