Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(17-09-2017, 11:20 PM)Бенито Пише:  Ово је давно помињао Милослав. Читао је он.
Нисам, први пут чујем.
Има ли где те књиге?
Знао сам да је био добар писац, писао је у четничким новинама, не само чланке, већ и афоризме и сл, то је отпремано и за читање преко Радио Лондона.
Одговори

(17-09-2017, 07:32 PM)Романија Пише:  То је рекао њемачки историчар Освалд Шпенглер. Област о којој говори је Македонија. У 19.в Срби, Бугари и Грци су својатали македонске територије као и тамошњи народ. У то вријеме је било немогуће одредити и раздвојити народ у Македонији по нацији. Било је разних обичаја, дијалеката итд. То је још горе, већина људи је била неписмена, па се нису могли дијелити ни по језику,а настава у школама се водила на разним језицима, зависно од мјеста до мјеста.
Мало је то дубља прича. Да не давимо квиз.
Како време пролази и историју гледамо свеобухватније, све ми се више чини да се велике силе не либе ни крупних ратних захвата, који доносе велике жртве и огромна материјална разарања, чим се Срби враћају у Стару Србију. Тамо је кључ наше независности и слободе, а не у финалу овог или оног првенства у овоме или ономе.
Одговори

Друго питање:
Стари српски престони град, близу мора. Многи су га освајали, и на крају, потпуно је уништен. Данас, на његовим темељима, живи потпуно нови град са сличним именом. Изградили су га они који су у њему данас апсолутна већина, а увек су у његовој историји били мањина.
Који град је у питању?
Одговори

Скадар ?
Одговори

Smile, сад кад прочитам питање , видим да може да буде и Скадар. Али, нисам мислио на тај град. Овај на који сам мислио налази се близу другог мора.
Одговори

Сер ?
Одговори

Иначе, страница Картографија је покушала да попише све српске престонице, добар су посао направили. Има их преко 20 сигурно.
Одговори

(19-09-2017, 08:23 AM)ЈВуО-КГ Пише:  Сер ?

Тако је.
Ћерај, Крагуј.
Одговори

[Слика: Screenshot_2017-09-20-10-16-20-654.png]

Постоји наравно неколико дискутабилних, као Дубровник, али је ипак добар рад.
Одговори

Какав добар посао?
Па, где је Солун, ако је ставио Крф. Или Каиро и Лондон у истом смислу.
А тек Ужице са оним ротором је смејурија на куб.
Да ли се потписао аутор?
Одговори

Мислим да је и Крф вишак, па тако и Каиро а посебно Лондон. Кажем, има дискутабилних ствари, као Ужичка Република или Подгорица данас. И има грешака, погрешан је грб Пала. Направио је админ странице Картографија, а стварно прави одличне карте.
Одговори

Питање:
- Главни град Србије краје м 15 и почетком 16. века?
Нема га на мапи. Данас постоје остаци зидина.
Одговори

Мислите на Ђорђа и Јована Бранковића? Мислим да су они добили посједе Вука Гргуревића у Срему када су дошли са запада у Уграску. Ваљда су Угари сматрали да они требају бити његови насљедници . То је Ириг и још пар мјеста на Фрушкој гори, не могу се сјетити која тачно.

А ова Суботица је престоница цара Јована Ненада, 20-так година касније, након Мохача.
Одговори

(20-09-2017, 03:22 PM)Милослав Самарџић Пише:  Питање:
- Главни град Србије краје м 15 и почетком 16. века?
Нема га на мапи. Данас постоје остаци зидина.

da nije Maglič grad u dolini Ibra

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 26 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним