Поруке: 17,015
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,879
Ко је био први српски етнолог?
Средио је Ужице по Пе-еСу.
Дакле не мисли м на кнеза Милоша, за њега то понекад кажу, јер је донео први закон о шумама.
Углед:
1,879
Где се налазио највећи римски рудник у Србији, а уједно и у Европи?
Поруке: 14,541
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,077
Да си рекао ЕКОЛОГ, па ајде. Знамо за Ристу Тешића, али он није био етнолог, а први српски етнолог је био Јован Ердељановић. Било је и пре њега, али Јован је утемељивач те науке у Срба.
Што се тиче рудника, постављао си то питање, али се не сећам одговора.
Ново Брдо?
Сребреник?
Рудник?
Углед:
1,879
Да, мислио сам на еколог, тако сам и написао други пут.
Највећи руднук у Римском царству, и Европи, у 2. и 3. веку нове ере, био је на Космајју. Космај је био готово потпуно без шуме, а и данас на великим површинама ове планине не може ни травка да никне, због отровне јаловине из тих рудника.
Били су рудници сребра и олова. Топионице су биле на врховима, а јаловина је ишла низбрдо. И данас постоје наводно на хиљаде јама - рударких окана, хоризонталних. На врху Космаја су остаци великог утврђења, а споменици из тог доба пренети су одавно на Калемегдан.
У рудницима је радило на хиљаде робова, довођених из целог царства, постојало је утврђење за око 1.500 војника који су их чували, и постојало је насеље за Римљане. Рудници су били у власништву цара.
Космај би могао да буде велики туристичлки центар због овага, ако би се та окна обезбедила и учинила доступним за туристе, ако би се стари град ископао, вратили споменици са Калемгдана, итд. Јер дакле не постоји нешто слично толико старо у Европи.
Ново питање:
- Ко је био први Србин номинован за награду Оскар за филм и када?
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
Карл Младен?
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 3,876
Теме: 103
Придружен: May 2017
Углед:
1,879
Не, то је био Славко Воркапић, за документарни филм ''Војник Смит'', 1942. године.
Номинован је за још један филм, 1944.
Тај човек је још 1926, у листу ''Време'' у Београду, објавио чланак о томе како треба да изгледа будући домаћи филм, ''наш народни филм'', како је писао (а писао је из Холивуда). Писао је да акценат мора бити на поштењу и јаком карактеру главних јунака, на романтици, лепоти у сваком смислу речи, док с друге стране никако не сме бити морбидности, црних прича, зла, победе зла и уопште ружноће.
Под комунистима десило се све супротно са нашим филмом. Славе се филмови попут ''Скупљача перја'', а да не помињем изузетно морбидне попут ''Тајванске канастве''.
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
Ево од мене једно.
Који Дражин потчињени је, у исто време када и он, предавао Тактику на ВА?
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."