Поруке: 2,160
Теме: 21
Придружен: Aug 2013
Углед:
342
„Политичка ситуација у Краљевини СХС чини ми се да је мало боља него што је била пре шест месеци. Тај такозвани српско-хрватски спор увек ме подсећа на нешто што се десило у мојој родитељској кући кад сам био дете. Десило се случајно да нам је један стари Циганин био полаженик и при ручку кад смо појели чорбу, кувану говедину са реном, и купус са свињским месом, донесе мати напослетку и великог печеног ћурана. Циганин који се већ био накљукао са чорбом, купусом и месом, погледа на ћурана па онда на мога оца и рече му: ʼКуме Коста, тог си ћурана требао донети најпре на сто па онда тек оне друге бургије. Бог ти дао свега, али ти не умеш да располажешʼ. Тако ми се чини да је и у вашој Краљевини. Бог вам је дао свега, али ви не умете да располажете. Ћуран је печен а ви се још једнако кљукате са свађама о којекаквим ситним бургијама.
Ипак сам уверен да ће на крају крајева све бити добро, јер је била Божија намера да Срби, Хрвати, и Словенци буду један народ спојен у једној држави кад је створио геоморфологију Краљевине СХС. Уједињење које је Бог створио ни највећи ђаволи не свету не могу уништити. Било је много ђавола који су у току последњих хиљаду година то покушали па нису успели. Неће успети ни Ваши политичари."
Ово је написао?
Поруке: 17,005
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,870
Који је први играни филм снимљен у Србији. Односно први српски играни филм?
Поруке: 14,444
Теме: 346
Придружен: Feb 2015
Углед:
877
(12-02-2019, 11:43 AM)Вукашин Петковић Пише: „Политичка ситуација у Краљевини СХС чини ми се да је мало боља него што је била пре шест месеци. Тај такозвани српско-хрватски спор увек ме подсећа на нешто што се десило у мојој родитељској кући кад сам био дете. Десило се случајно да нам је један стари Циганин био полаженик и при ручку кад смо појели чорбу, кувану говедину са реном, и купус са свињским месом, донесе мати напослетку и великог печеног ћурана. Циганин који се већ био накљукао са чорбом, купусом и месом, погледа на ћурана па онда на мога оца и рече му: ʼКуме Коста, тог си ћурана требао донети најпре на сто па онда тек оне друге бургије. Бог ти дао свега, али ти не умеш да располажешʼ. Тако ми се чини да је и у вашој Краљевини. Бог вам је дао свега, али ви не умете да располажете. Ћуран је печен а ви се још једнако кљукате са свађама о којекаквим ситним бургијама.
Ипак сам уверен да ће на крају крајева све бити добро, јер је била Божија намера да Срби, Хрвати, и Словенци буду један народ спојен у једној држави кад је створио геоморфологију Краљевине СХС. Уједињење које је Бог створио ни највећи ђаволи не свету не могу уништити. Било је много ђавола који су у току последњих хиљаду година то покушали па нису успели. Неће успети ни Ваши политичари."
Ово је написао?
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
Углед:
342
Улрих Цељски и Владислав Хуњади?
Поруке: 3,307
Теме: 9
Придружен: Jan 2017
Углед:
636
Није ваљда "Славица"???
п.с. Увек заборавим називе она два филма које су комунисти снимили и склонили од јавности одмах. Један се односи на Крагујевац овај други на неке планине,али кад се заборави наслов...
п.с.с. Заборавио сам "Невиност без заштите",ако се рачуна тај за време окупације снимљен. Гледао сам пар кадрова из оригиналне верзије ,оно што су снимили касније не вреди ништа,неки приказ оригинала са причама глумаца...
(Последња измена: 12-02-2019, 04:44 PM од
ЈВуО-КГ.)
Углед:
342
Коме је Дража наводно нудио место команданта Краљеве гарде у новембру 1941. године?