28-07-2019, 11:03 PM
Квиз- Српска историја
28-07-2019, 11:05 PM
Јована Дерока?
29-07-2019, 12:21 AM
Не... Био си на добром трагу. Није четник.
29-07-2019, 12:43 AM
29-07-2019, 01:46 AM
29-07-2019, 01:49 AM
(29-07-2019, 12:43 AM)ХраброСрце Пише:Блажо Јовановић " Господар", како је наложио да га зову, је то конфисковао. А можда и уништио- као "реликте бившег буржоаског и великосрпског режима".(28-07-2019, 08:32 PM)Бенито Пише: Браво, Брејв. Давно сам читао његову књигу.
Да ли знаш да се у манастиру налазила и школа са библиотеком непроцјењиве вриједности са неколико хиљада примјерака, а мислим да ће форумашима бити и занимљива судбина, тј. Шта се десило са том колекцијом?
Или, можда, пре Арсо Јовановић пошто је он био баш из тог краја.
Мада, обојица су били из околине Подгорице.
29-07-2019, 11:37 AM
(29-07-2019, 01:49 AM)Бенито Пише:(29-07-2019, 12:43 AM)ХраброСрце Пише:Блажо Јовановић " Господар", како је наложио да га зову, је то конфисковао. А можда и уништио- као "реликте бившег буржоаског и великосрпског режима".(28-07-2019, 08:32 PM)Бенито Пише: Браво, Брејв. Давно сам читао његову књигу.
Да ли знаш да се у манастиру налазила и школа са библиотеком непроцјењиве вриједности са неколико хиљада примјерака, а мислим да ће форумашима бити и занимљива судбина, тј. Шта се десило са том колекцијом?
Или, можда, пре Арсо Јовановић пошто је он био баш из тог краја.
Мада, обојица су били из околине Подгорице.
У манастиру се налазио партизански штаб, вјероватно на крају рата. Књиге су служиле за потпалу ватре, умјесто папира. Уништили су неколико хиљада књига у ватри.
Приликом посјете прошле године, то ми је испричала монахиња. Питао сам и за пуковника Велимира Пилетића, и рече ми да митрополит ради нешто на томе, па се можда жеља и оствари.
29-07-2019, 02:25 PM
(20-07-2019, 11:06 PM)Бенито Пише: И треће:
Један од највиших официра Дражине војске био је ожењен Хрватицом. Чим је сазнала да је погинуо, она се преселила у Загреб, где је и умрла у дубокој старости.
Са собом је повела и њихова два заједничка сина. Обојица су и данас живи и изјашњавају се као Хрвати, по националности.
О ком официру је реч?
Волим оваква питања па и када ме сам одговор разочара. Нисам имао појма да су Дујини синови Хрвати. Зна ли неко те људе или унуке његове, знају ли они ко им је и шта им је отац био? Знају ли унуци, ако их има,ко им је деда био?
29-07-2019, 05:08 PM
29-07-2019, 05:51 PM
29-07-2019, 06:24 PM
Пре 100 и нешто година, власник Хотела Венеција на Крфу имао је три ћерке и све три су се удале за Србе. Које?
29-07-2019, 06:47 PM
Хотел се звао Бела Венеција, а његов власник био је Јанис Газис. У том хотелу је кратко за време рата боравио регент Александар Карађорђевић са ордонансом и пратњом.
Јанис Газис је имао три образоване и лепе ћерке које су се удале за српске официре Влајка Казимировића и Миливоја Чолак Антића, а најмлађа Августа за Милана Стојадиновића.
За време Другог светског рата, немачка војска је бомбардовала и срушила хотел Бела Венеција.
Јанис Газис је имао три образоване и лепе ћерке које су се удале за српске официре Влајка Казимировића и Миливоја Чолак Антића, а најмлађа Августа за Милана Стојадиновића.
За време Другог светског рата, немачка војска је бомбардовала и срушила хотел Бела Венеција.
29-07-2019, 06:51 PM
(29-07-2019, 02:25 PM)ЈВуО-КГ Пише:У родном Јабучју код Лајковца прошле године су припадници Равногорског покрета из Лајковца подигли споменик потпуковнику Душану Смиљанићу.(20-07-2019, 11:06 PM)Бенито Пише: И треће:
Један од највиших официра Дражине војске био је ожењен Хрватицом. Чим је сазнала да је погинуо, она се преселила у Загреб, где је и умрла у дубокој старости.
Са собом је повела и њихова два заједничка сина. Обојица су и данас живи и изјашњавају се као Хрвати, по националности.
О ком официру је реч?
Волим оваква питања па и када ме сам одговор разочара. Нисам имао појма да су Дујини синови Хрвати. Зна ли неко те људе или унуке његове, знају ли они ко им је и шта им је отац био? Знају ли унуци, ако их има,ко им је деда био?
Том приликом, ступили су у контакт са његовим синовима који живе у Загребу и обавестили их о подизању споменика и позвали да присуствују освештавању споменика.
Ова двојица су били шокирани када су чули за подизање споменика њиховом оцу, променили су бројеве својих телефона и никад се више нису јавили.
29-07-2019, 07:49 PM
(28-07-2019, 07:34 AM)Перун Пише: И Дражини четници су имали свог Карађорђа. Ко је он био? Да ли је једини Карађорђе у четницима?
Радио - станица ВК носила је назив Карађорђе. Самарџићу, јеси ли знао ово?
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
« Старије Теме | Новије Теме »
Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)