(18-09-2019, 12:38 PM)пек. Пише: (18-09-2019, 09:19 AM)Mitic Пише: Како се звала битка којом је српска војска почела са првом етапом пробијања Солунског фронта и ослобађања окупиране Србије од окупатора Немаца, Аустро-Угара и Бугара?
Место где је српска војска почела пробој солунског фронта се звало Добро Поље.
То је 1918. године, било је битака у лето 1916. само не знам на шта Митић тачно мисли?
(18-09-2019, 02:13 PM)Vlad Alekš Пише: Грчка у то време није била ни у петогодишњем плану. 
Он је био владар Рашана и Ромеја. Рашани су Срби, то је чисто као суза. Али ко су били Ромеји у тадашње време? У јужним крајевима Душанове државе, који сада припадају Грчкој, тада нису живели Грци. Они су тек након Првог светског рата дошли из Мале Азије и населили поменуте области. По мом лаичком мишљењу, поменути Ромеји су заправо доминантно били Цинцари. Ево, овде на Погледима има доста историчара, па нека ме оповргну. Бенито, на пример. 
Што ти рече,има историчара па нека оповргну.Нисам један од тих,али ти Цинцари ми се не уклапају ту никако. Није њих било толико да би могли да сачињавају већину било где. Мишљења сам да су већину ромејског становништва сачињавали управо Срби или Трибали како су их они звали.Такође,постоји значајан број оних који нису кренули у даља кретања са келтским племенима која су ту живела већ су остали ту где су и били,па бих ја рекао Срби и Келти. Односно романизовано српско становништво и романизовано келтско становништво. И дан данас је Турска пуна келтских топонима, имам књигу у којој се то најбоље види. Већина историчара,готово по правилу, занемари домицилно становништво Балкана и наводе како су помрли од неке куге у 5. веку ваљда,међутим превиђају чињеницу да већина тадашњих становника овог полуострва није живела у градовима те да та куга није била у тим размерама које они интерпретирају. Исто то се дешавало касније са Ромејима, само није била куга у питању. Народ испарио негде, вечита теза швапских полуинтелектуалаца који су највећи уништитењи историјске науке и науке уопште.Урадиће они све што треба само да умање значај Срба у историји, то раде одувек,па тако и са овим
Ромејима.Што се тиче данашњих Грка,сви они са севера су пореклом Срби тј. они који су беле пути док су они црномањасти потомци феничанских трговаца.Ни у једној земљи се обичан народ не разликује толико као у Грчкој.
п.с. Драго ми је да си се вратио.