Оцена Теме:
  • 16 Гласов(а) - 4.19 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Да није неко брдо у питању?
Одговори

Једна избочнина.
Одговори

Чини ми се, приликом напада на Кременицу.
Одговори

Кремница или Кременица беше. Можда и није
Одговори

Кременица је мало шири појам. Видим да су на свезнајућој Википедији као место његово погибије навели управо Кременицу. Ту јесу били добро позиционирани Аустроугари, али он је конкретно погинуо на једној избочнини испред тих положаја. Војници су вршили обухват око тих утврђених положаја јер су првог дана били враћени уз високе губитке.
Одговори

Балин гроб?
Одговори

Једва чекам да чујем тачан одговор, али мислим да је Вуле већ одговорио.

Био сам убеђен да је погинуо на Кремници (или Кременици), пошто и Милосав Јелић спомиње да је Брка погинуо на Кремници.

Јелић је био српски официр, четник и песник. Написао је књижицу "Србијански венац" и ту се налазе песме посвећене нашим јунацима и четницима палим током Првог св. рата. Имам ту књижицу која је прво издање доживела током Првог св. рата.

То је ова књижица

http://www.lestvesrpske.co.rs/knjige/srbijanski.htm

Опет, свака част на питању
Одговори

Зар није подигнут споменик на месту где је Брка погинуо? Чуо сам да је тај споменик био у јадном стању пре неку годину.
Одговори

Тако је, Вукашине. Место погибије се зове "Балин гроб". И свемоћна Википедија може да погреши. Када смо код електронске енциклопедије, постоји још један нетачан податак за важну личност из српске историје. Питање гласи: који наш познати историчар је доспео у српско заробљеништво као припадник аустроугарске војске?
Одговори

Владимир Ћоровић?
Одговори

Није Ћоровић. Станоје Станојевић. Пашић га је поставио за председника Југословенског одбора у Нишу. И то не пише на Википедији. А не желим да коментаришем податак да је у Балканским ратовима ратовао на српској страни.
Одговори

Ко је први проценио да Аустроугарска може извести главни напад на Србију са дринског, а не са савског и дунавског правца?
Одговори

(22-02-2020, 03:04 PM)Бенито Пише:  Ко је први проценио да Аустроугарска може извести главни напад на Србију са дринског, а не са савског и дунавског правца?

Регент Александар Smile
Одговори

(22-02-2020, 03:04 PM)Бенито Пише:  Ко је први проценио да Аустроугарска може извести главни напад на Србију са дринског, а не са савског и дунавског правца?

Четници.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 15 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним