Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.12 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Од кад до кад је трајао полицијски час под комунистима, после ''ослобођења''?
Одговори

(20-03-2020, 11:42 PM)Милослав Самарџић Пише:  Од кад до кад је трајао полицијски час под комунистима, после ''ослобођења''?

Од шест до шест?

''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)

Одговори

Када се ово догодило? Да ли има везе са оном недићевско-љотићевском операцијом када је убијена и Рачићева мајка?
Одговори

Борба је вођена у новембру 1943. г. Тада је погинуо и командант Басарић. Заборавих му име.
Одговори

(21-03-2020, 12:04 PM)Александар Динчић Пише:  Борба је вођена у новембру 1943. г. Тада је погинуо и командант Басарић. Заборавих му име.

Миодраг.
+ 22./23.нов.1943, сахрањен у родном селу Врбета.
Поред тога што је ликвидирао двојицу љотићеваца, оцинкарили су га швалеркини рођаци.
Претходно, 19.апр.1943 једва се извукао, а погинуо му је пратилац Миодраг Арсенијевић из Закуте.
2.јан.1944. одликован Орденом Белог Орла V реда с мачевима.
За кратко време, око КГ, љотићевци су дошли глава једном команд.бригаде и двојици команд.батаљона.
Мислим да су четничка вешала у Сушици КГ била најмасовнија, не знам како с тим стоје ови званични антифашисти.
Мало ко зна да је повод за вешање била ликвидација од стране четника једног Немца пропагандисте у окол. Врњачке Бање. На сликама се види само једно вешало ( у облику фудбалског гола ), а било их је два.

Како се звао љотићевац који је дошао глава тројици четничких команданата ?
Одговори

(21-03-2020, 12:11 AM)Бранке Пише:  
(20-03-2020, 11:42 PM)Милослав Самарџић Пише:  Од кад до кад је трајао полицијски час под комунистима, после ''ослобођења''?

Од шест до шест?
Не знам тачно, надао сам се да неко зна, само знам да је био.
Одговори

Каквих 6? Прво су наставили са полицијским часом који су увели нацисти, а онда су продужили полицијски час, зато што су видели да их народ не подноси.
Полицијски час је трајао од првог мрака до шест ујутру. А, с обзиром да је била касна јесен, то значи да је полицијски час био од четири поподне.
Одговори

Постоји могућност да Вучић обори рекорд у трајању полицијског часа. Већ је близу комунистима

https://www.nedeljnik.rs/od-sutra-polici...-i-na-13h/
Одговори

(21-03-2020, 07:58 PM)Бенито Пише:  Каквих 6? Прво су наставили са полицијским часом који су увели нацисти, а онда су продужили полицијски час, зато што су видели да их народ не подноси.
Полицијски час је трајао од првог мрака до шест ујутру. А, с обзиром да је била касна јесен, то значи да је полицијски час био од четири поподне.
Да, мрак је био оријентир.
Одговори

(21-03-2020, 07:03 PM)Мића Адмирал Пише:  
(21-03-2020, 12:04 PM)Александар Динчић Пише:  Борба је вођена у новембру 1943. г. Тада је погинуо и командант Басарић. Заборавих му име.

Миодраг.
Поред тога што је ликвидирао двојицу љотићеваца, оцинкарили су га швалеркини рођаци.
Претходно, 19.апр.1943 једва се извукао, а погинуо му је пратилац Миодраг Арсенијевић из Закуте.
За кратко време, око КГ, љотићевци су дошли глава једном команд.бригаде и двојици команд.батаљона.
Мислим да су четничка вешала у Сушици КГ била најмасовнија, не знам како с тим стоје ови званични антифашисти.
Мало ко зна да је повод за вешање била ликвидација од стране четника једног Немца пропагандисте у окол. Врњачке Бање. На сликама се види само једно вешало ( у облику фудбалског гола ), а било их је два.

Дедић?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(21-03-2020, 07:58 PM)Бенито Пише:  Каквих 6? Прво су наставили са полицијским часом који су увели нацисти, а онда су продужили полицијски час, зато што су видели да их народ не подноси.

Негде пише од 18h до свитања,негде од 18h до шест ујутру . . . свеједно,трајао је најмање 12 сати . . .

''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)

Одговори

Миодраг.

Васа Јеличић. Бацали су му три пута бомбе на кућу у Крагујевцу, али увек је избегао погибију.
Одговори

Јел и тај беше комуниста, па љотићевац?
Одговори

(21-03-2020, 11:21 PM)Александар Динчић Пише:  

Миодраг.

Васа Јеличић. Бацали су му три пута бомбе на кућу у Крагујевцу, али увек је избегао погибију.

Тако је Динчићу, Васа Јелачић.
Четнички команданти су :
рез.пор. Мирко Смиљанић - команд. Треће крагујев. бригаде
наредн. Павле Ђорић - команд.Трећег батаљона Друге крагујев.бригаде.
наредн. Миодраг Басарић - команд. Првог батаљона Прве гружанске бригаде.
Све од нов.1943 до фебр.1944.

Васа Јелачић предратни комуниста, од љотић. Марисава Петровића извучен са стрељања пред 21. октобар 1941 у Крагујевцу и потом постао команд.батаљона код Марисава у 2.пуку.
Испред његове куће у Гушићевој улици, свакодневно је био најмање један стражар, најчешће Хрват Јосип Мимица ( ОРЈУНА ).
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: Митић, 40 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним