Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.12 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(29-03-2020, 12:10 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(28-03-2020, 11:30 PM)ХраброСрце Пише:  
(28-03-2020, 10:47 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(28-03-2020, 10:16 PM)Шумадинац Пише:  
(28-03-2020, 08:32 PM)Милослав Самарџић Пише:  Из које земље је потекао грип познат као ''шпанска грозница''?

Китај, као и овај садашњи Јок
.

Тако је!
А зашто се звала ''шпанска''?

Прво је дошла у Шпанију бродовима?
Не, него су они први објавили. Остале државе су криле, јер су биле у рату.

Онда је Шумадинац одговорио тачно.
Одговори

Могуће. Тамо су Немци и Аустријанци баш много користили муницију са отровним гасовима.
Одговори

(28-03-2020, 08:32 PM)Милослав Самарџић Пише:  Из које земље је потекао грип познат као ''шпанска грозница''?

.

Тако је!

Хоћеш да кажеш да се раширила преко Русије због бољшевичке револуције, па преко фронта на Немачку и Аустроугарску?
Одговори

(29-03-2020, 11:39 AM)ХраброСрце Пише:  Јесте, Коло горских тића. Ево друго о послије ратним хајдуцима. Како су се звала озлоглашена хајдучка браћа која су у околини Београда, харала у 20тим и 30тим годинама прошлог вијека, а полиција није могла да докаже њихове злочине?

Знам да је био неки Павле Докић, али не знам да ли је био сам или са браћом
Одговори

(29-03-2020, 12:48 PM)смедерево Пише:  

.

Тако је!

Прочитах да је и тада највећа смртност у Европи била у Италији. Не знам колико је тачно, али што рече неко на форуму,не верујем више у случајности..

Апенинско полуострво историјски има јааааако лоша искуства са епидемијама.
Одговори

Овај Милослав Самарџић је исти к'о овај мој матори рачунар. Када забагује, немош да проради сатима. КидањеКидањеКидање
Милославе, ко је изазвао шпански грип, како се и где раширио?
Одговори на то са три реченице, а не са Али, можда, ово, оно....
Ко чита ово са стране, не може да повеже шта си одговорио.
Одговори

(29-03-2020, 03:32 PM)Mitic Пише:  
(29-03-2020, 11:39 AM)ХраброСрце Пише:  Јесте, Коло горских тића. Ево друго о послије ратним хајдуцима. Како су се звала озлоглашена хајдучка браћа која су у околини Београда, харала у 20тим и 30тим годинама прошлог вијека, а полиција није могла да докаже њихове злочине?

Браћа Сушић били су најопаснији и најсвирепији. Што је најгоре, држава није имала доказе више пута, јер су били вјешти и манипулативни и имали су добру мрежу јатака.

Разлог што се о њима у СФРЈ писало и говорило јако мало, готово никако, је што се један од њих у затвору упознао са, испоставиће се касније, једном јако важном и утицајном личношћу. Осим тога, његова породица била им је једна од јатачких и њиховој кући је један од браће убијен са неким из једним хајдуком Митровићем.

Погодите ко се то из врха СФРЈ у младости дружио са овим разбојницима?
Одговори

ЈБТ, рецимо... Личи да су његови другари. Јок
Одговори

(29-03-2020, 09:22 PM)ХраброСрце Пише:  
(29-03-2020, 03:32 PM)Mitic Пише:  

Браћа Сушић били су најопаснији и најсвирепији. Што је најгоре, држава није имала доказе више пута, јер су били вјешти и манипулативни и имали су добру мрежу јатака.

Разлог што се о њима у СФРЈ писало и говорило јако мало, готово никако, је што се један од њих у затвору упознао са, испоставиће се касније, једном јако важном и утицајном личношћу. Осим тога, његова породица била им је једна од јатачких и њиховој кући је један од браће убијен са неким из једним хајдуком Митровићем.

Погодите ко се то из врха СФРЈ у младости дружио са овим разбојницима?

Александар Ранковић
Одговори

(29-03-2020, 10:39 PM)Бенито Пише:  ЈБТ, рецимо... Личи да су његови другари. Јок

Личи, близу си био.

Цитат:Александар Ранковић

Његова десна рука, Александар Ранковић. Браво Митићу соколе. Како си знао? Јок
Одговори

Раније сам читао нешто око тих хајдука. И кад си рекао браћа Сушић, сетих се да сам читао неке фељтоне о Сушићима на сајту Новости. (Онај Павле Докић, кога сам споменуо и о коме сам релативно скоро читао, није деловао у околини Београда. Побркао сам га, јер ми је остао у свежем сећању)

И за дивно чудо, ту су и даље ти фељтони о браћи Сушић и њиховим јатацима

"Informacija da Mitrovića i Sušića u Draževcu krije porodica Ranković proverena je preko poverenika koji su potvrdili vest. Kako hajduci ne bi primetili da su im vlasti ušle u trag, u Draževac su povremeno upućivane manje grupe žandarma, koje su pažljivo pratile kretanje hajduka.

....

Podalje od gomile, opkoljeni žandarmima, stajali su jataci: Đura Radovanović, Milorad Petrović, Bogoljub Ranković, Milorad Ranković, Milorad Stubičević, Nikola Ranković, Marjan Ranković i Ljubica Petković.

Marjan Ranković je neprestano grdio snaju:

"Darinka, što mi nisi rekla da su ti dolazili? Nije pravo da zbog tebe stradava cela porodica", kukao je starac.

"Nisam smela, bojala sam ih se! I nisam kriva što su dolazili u moju kuću! Moj sin Aleksandar je na robiji u Sremskoj Mitrovici, tamo se i upoznao sa Sušićem, a ovaj mi je doveo i Mitrovića! Prvi put su došli oko Krstovdana i onda su zaređali. Dođu, prespavaju, odu. Kad borave kod mene, naređuju i gospodare! Smestili se u najboljoj sobi, traže da im zakoljem petla... Eto im kad su hteli da prenoće kod mene! Ma, ne možeš od sudbine pobeći! Kad sam noćas čula pse da laju, ponadala sam se da su žandarmi u blizini", branila se Darinka.

https://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/c...-sirotinja

https://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/c...red-potoka
Одговори

Традиционално фино друштванце око друга Леке.
Одговори

Да, нашао сам их и ја поново, мало прелистао. А иначе је била одлична документарно - играна емисија о њима, мислим чак да је Машан Лекић правио. И ту сам чуо ту причу о њима и Ранковићу. Изволи даље.
Одговори

Ево питање о затвореницима:

Са којим познатим усташом је комунистички револуционар Петко Милетић делио ћелију у Лепоглави?

Такође, Милован Ђилас је остварио пријатељство са овим усташом (током рата усташки пуковник) када су заједно робијали у Сремској Митровици. А у Лепоглави је такође била обновљена Заједница политичких осуђеника, а представници ове заједнице су били Моша Пијаде и овај усташа.

Значи, о ком усташком лидеру се ради?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: Gapon, 35 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним