(21-05-2017, 06:31 PM)ЈВуО-КГ Пише: (21-05-2017, 06:15 PM)Милослав Самарџић Пише: Не знам. Ко?
Не знам ни ја, него сам мислио да ви знате нешто, онако успут. Види се у књизи слика уништеног авиона и пише испод да је саботажа у питању. Наравно пише да је то код нас на аеродрому.
Такође ме занима и ко су они који су дочекивали Немце у Крагујевцу тј. они који су качили оне нацистичке траке око руке одмах по доласку вермахтоваца. Да ли су то били неки локални Немци или неки други. Бељаковић пише и да су се комунисти редовно мували око наведених, онако другарски.
Ако Зоран Недељковић зна нешто о томе нека напише, ако има времена.
Oно што се мало зна, а то је да се и у Крагујевцу налазила Пилотска школа. Прва генерација те школе изашла је септ.1940, а друга у зиму 1940-1941. Ако неког интересује постоје спискови питомаца.
6.априла 1941. оборен је немачки авион изнад Крагујевца, од дејства 3.батерије из 102.дивизиона ваздушне одбране КГ, под командом мајора Ђорђа Лукића. Дејство је вршено из с. Петровац. Оборени авион био је извиђачки двомоторац До-17П, фабр.бр.3554. Посада - пилот,лојтнант Оскар Генрих, навигатор, лојтнант Ханс Енгелхарт и радиста, унтерофицир Ханс Менкемајер. Сви су заробљени и спроведени у КГ.
Мало се зна, да су са КГ аеродрома полетели за БГ, пилоти оф, Живица Митровић и Драгутин Бојовић( касније команд.Космајског корпуса), 6.априла 1941. и изнад БГ исписали херојску страну српске историје.Живица је погинуо, а Драгутин био тешко рањен и преживео.
Авиони, полетели из КГ оборили су и немачке посаде изнад Параћина...
Наши авиони - 12 исправних и 5 оштећених авиона "месершмит"Ме-109Е", попаљени су у ноћи 9-10-април 1941 у КГ, услед саботаже пете колоне, преко Абверове групе агената "Маријан"...
Онда је следила иста активност злогласног пуков Пирца на аеродрому у Драгушици итд.
Препоручујем књигу " Авијатичари Шумадије 1912-1918 ", Вељка Лековића из Крагујевца.