Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Претплата: Миодраг Бељаковић: „Под облацима Србије“

[Слика: Korice_pod_oblacima_Srbije_2_NET.jpg]how to screenshot on windows 7

Претплата на нову књигу у издању ''Погледа'':

Миодраг Бељаковић: „Под облацима Србије“

Треће измењено и допуњено издање једне од најбољих мемоарских књига које долазе из српске политичке емиграције. Миодраг Бељаковић, рођен 1929. године у Крагујевцу, сликовито описује предратну Шумадију (одрастао је у Маслошеву код Тополе, где му је отац био учитељ), а потом ратно и поратно доба. Био је очевидац многих историјских догађаја, попут борбе изумеђу Немаца и четника октобра 1941. на сектору Баре – Љуљаци, због које су Немци стрељали 2.300 Срба у Шумарицама. Бељаковић је током борбе био код родбине у Љуљацима. Међу стрељанима 21. октобра био је и његов отац Петар, па је уложио много напора да расветли овај догађај.
Потом детаљно описује живот у окупираном Крагујевцу и на крају долазак Црвена армије и партизана 1944. године. Комунисти му убијају ујака и био је сведок када су из гимназије одвели и потом убили његовог друга, најбољег ђака, петнаестогодишњег Живу Ковановића. ‘’Клокотање митраљеза смо скоро сваког јутра рано, између два и четири сата, слушали месецима. Већ сам се био навикао и у то доба се, са језивим осећајем, аутоматски будио. Молио сам Бога да тог јутра не чујем пуцњаву и много ми је лакше било кад неки дан прође без ње’’, описује Бељаковић Крагујевац у зиму 1944/45.
Следи опис наметања диктатуре у једној традиционалној и на демократију свиклој средини, затим негативне селекције у свим секторима друштва, Бељаковићевог неприлагођавања и најзад бекства из земље, 1958. године. У Њујорку, где се настанио, Бељаковић је објавио девет књига, на српском и енглеском језику.

Меки повез, мањи формат (А-5), илустровано са 80 фотографија и докумената, 372 странице.

Претплатници се могу јавити:
ЕЛЕКТРОНСКОМ ПОШТОМ: pogledikg@gmail.com
ПРЕКО ТЕЛЕФОНА: 064/1-880-990, или
НА АДРЕСУ: „Погледи“ д.о.о, Немањина 16, 34000 Крагујевац.
Потребно је да наведете Вашу пуну адресу, мејл и број телефона.

ЦЕНА У ПРЕТПЛАТИ: 700 динара.
Поштарина је урачуната.

Претплатницима ћемо око 10. октобра послати налоге за уплату, а књиге се испоручују око 15. марта, такође поштом.
Одговори

Господине Самарџићу, може ли ово у понедељак да се пазари ? Или и ми одавде да чекамо до 15. марта ?
Одговори

(03-03-2017, 08:13 PM)ЈВуО-КГ Пише:  Господине Самарџићу, може ли ово у понедељак да се пазари ? Или и ми одавде да чекамо до 15. марта ?

У понедељак не може, још није одштампана, али може пре 10-тог. У КГ.
Одговори

(03-03-2017, 08:32 PM)Милослав Самарџић Пише:  У понедељак не може, још није одштампана, али може пре 10-тог. У КГ.

У реду,зваћу вас тад.Хвала.
Одговори

Није ми јасно зашто пише ?
Претплатницима ћемо око 10. октобра послати налоге за уплату, а књиге се испоручују око 15. марта, такође поштом.

``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити"[/size]
Одговори

Грешка, треба 10. марта.
Одговори

Милославе јел стигла књига ?
Одговори

Стигла!
Одговори

Милосаве јесте ли почели да шаљете књигу ? Мени није стигла .

``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити"[/size]
Одговори

Књиге су свима послате, последња тура у петак, требало би до понедељка да стигне.
Одговори

Управо завршио са читањем. Одлична књига, јако потресна, требао би да је прочита свако ко жели да се упути у сурову историју послератне диктатуре. Мени су најпотреснија била управо сведочења аутора о трагичним судбинама људи које је познавао, као и о клими у народу одмах после рата, о релативно брзом прихватању новог система (што нам много говори о људском роду) али и о групама младих људи који нису желели да прихвате ту нову стварност.

Топле препоруке.

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

(14-04-2017, 09:22 PM)Felix Пише:  Управо завршио са читањем. Одлична књига, јако потресна, требао би да је прочита свако ко жели да се упути у сурову историју послератне диктатуре. Мени су најпотреснија била управо сведочења аутора о трагичним судбинама људи које је познавао, као и о клими у народу одмах после рата, о релативно брзом прихватању новог система (што нам много говори о људском роду) али и о групама младих људи који нису желели да прихвате ту нову стварност.

Топле препоруке.

Кад бих знао адресу Љубодрага-Дуција, купио бих још један примерак књиге да му пошаљем да прочита. У књизи би му подвукао оне делове где Бељаковић набраја шта су све сељаци имали пре рата, какву механизацију и како су радили. После тога не би више причао о "беди" у Краљевини Југославији те фамозном спашавању српског народа од стране комуниста.Верујем да су ти у књизи били интересантни и они делови где се описују активности комуниста по доласку Немаца. Сачекивали су их црвени ко рођену браћу.

Него ако Милослав види ово, питао бих нешто. Ко изврши оне саботаже авиона на крагујевачком аеродрому , ако можда знате.
Одговори

Не знам. Ко?
Одговори

(21-05-2017, 06:15 PM)Милослав Самарџић Пише:  Не знам. Ко?

Не знам ни ја, него сам мислио да ви знате нешто, онако успут. Види се у књизи слика уништеног авиона и пише испод да је саботажа у питању. Наравно пише да је то код нас на аеродрому.

Такође ме занима и ко су они који су дочекивали Немце у Крагујевцу тј. они који су качили оне нацистичке траке око руке одмах по доласку вермахтоваца. Да ли су то били неки локални Немци или неки други. Бељаковић пише и да су се комунисти редовно мували око наведених, онако другарски. Smile

Ако Зоран Недељковић зна нешто о томе нека напише, ако има времена.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним