Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 4 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

ИМА ЛИ ПРАВДЕ ЗА НАС?

.

Понекад се чини да су код нас и лични и заједнички осећај за правду и неправду јачи него код других народа.

Историја сведочи да смо вођени идејом правде као народ били у стању да правимо велике подвиге.И то не само у даљој историји него и сасвим до скора.

Анкете потврђују да је правда и данас у нашем народу једна од најцењенијих вредности.

Међутим, дешавало нам се у последње време толико драматичних ствари које нисмо могли да протумачимо другачије, него као сирову и некажњену неправду пред којом се осећамо беспомоћно. Па смо ето, изгледа, мало отупели у односу на ту велику вредност.

А химна нам је и даље - "Боже правде".

Сасвим је могуће да је почетак обнове Србије у буђењу успаваног осећања правде. У односу на спољни свет а онда и осећања правде и неправде у нашим међусобним односима. Ма какав однос појединачно имали према тој вредности међу осталим вредностима.

Ја лично не бих ставио правду на највише место, али ако је мој народ ставља - морам да се прилагодим. Уосталом правда је и једна од општечовечанских вредности, идеал.

Занимљиво је шта ми као народ данас сматрамо да би било праведно за нас? За нашу земљу, наш народ?

Шта је правда за Србију? Шта је то праведно за нас, што може да нас мотивише на борбу за опстанак?

Албанци рецимо сматрају да је праведно да сви они живе у једној земљи - Великој Албанији. И то их држи на окупу, даје заједнички циљ. Да ли ће успети да га остваре не зависи само од њих, али они свој циљ чувају.

Шта је праведно за Србију и Србе? Шта је наша правда за коју можемо и желимо да се боримо?

"Косово је Србија" је праведно. Последња правда од које не одустајемо. Као што ни Албанци не одустају да оно буде део Велике Албаније.
Али рекло би се да је то само последња одступница нашег осећања за правду. Ако бисмо се и ту, на тој коти, помирили са неправдом - вероватно би нас нестало.

С друге стране - ако је наш сав осећај правде везан само за Косово и Метохију - тешко би било разумљиво зашто нисмо већ више пута искрено покушали да ту и заштитимо наш интерес па коштало шта коштало. Јер овако само одумиремо.

Рекло би се да ми имамо и неку већу или само - и другу слику правде за Србију, за све нас, али смо је некуд сакрили, загубили. Због страха или због малодушности, Бог зна. Али док је не пронађемо - сигурно нећемо моћи да мрднемо даље. Ми грађани земље која у својој химни пева Богу правде или Богу за правду.

Шта је правда за Србију, или шта је неправда коју не можемо да поднесемо и због које ћемо се као народ борити било против кога? И против "унутрашњих" и против "спољних" непријатеља.

А за правду се мора борити, неће нам нико други задовољити жељу за правдом, ако је уопште још увек имамо. Ако смо још увек ми - ми, а не - они.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

http://www.kurir.rs/crna-hronika/ubio-ba...ak-2724921
Одговори

Албанцима је у менталитету да се уједињују а нама Србима није. Просто природно, генетика. Они су и данас једно велико племе, мобилно, затвореног типа, крећу се тамо, вамо, али све унутар заједнице која је јако затворена. Имају невероватан осећај за трговину, добри су трговци, срдачни, прилагодљиви. Нема те ствари која се не може набавити од шиптара на пијаци. Трговао сам са њима више пута у Скопљу и на Космету, ако ти шиптар нешто обећа то ће и да испуни, неће те преварити као да ти је бесу дао. Брзо се окупе око вође, како шиптари из Мекедоније, Космета, Србије, сви подржавају Раму Едија, ако некога воле они ће га и подржати и стати иза њега, али тај вођа мора да заслужи подршку и сви му верују! Како они Рами верују! Као што рекох брзо се прилагођавају на реалност, мењају господара. Док смо ми Срби већ данима били опијено Трамповом победом брзо нас је спустила слика председника тзв. Косовске скупштине Весељија са Трампом. Сви Албанци су брзо заборавили да су икада гласали и подржавали Хилари сад воле Трампа. Захвљујући дару за трговином они лако ступе у контакт са америчким сенаторима, доларском идеологијом.Ако један шиптар оде у иностранство и побегне из беде он шаље и издржава целу фамилију новцем, а Србин кад побегне он заборави на целу фамилију и не жели да помогне.

Албанско време је дошло, млада су нација, одмах по броју иза нас њима ће припасти будућност Балкана. Чак и ако се не уједине они ће играти веома јаку улогу. Ми Срби смо љубоморни на шиптаре, искрено, да нас подржавају велике силе у стварању Велике Србије да ли би ми Срби пристали? Наравно да би. Ми смо наше шансе пропустили раније у историји за уједињењем, албанска нација налази се у фази у каквој се налазила српска нација рецимо 1804 или 1912, тотално су шиптари опијени националном еуфоријом за уједињењем и пружа им се велика шанса. Новинем, медији, политика, њихова академија само причају о Великој Албанији. Подсећа ме на наше листове 1912 само једна реч' Повратак на Космет! Тако и они данас само Велика Албанија!

Што сем тиче Космета, лепо је рекао Патријарх Павле" шиптарима је припало Косово јер су га желели више од нас". Они су спремни да ратују за Космет а ми нисмо, и ту је крај, просто, желе га више, гинули би за њега, дали животе и децу за њега. Њима је косовска земља добра да живе и раде на њој нама није.

Реално, да сте САД, Русија, Кина итд на коју би сте нацију играли на Балкану невезано за геополитику?
- Србе, народ смо који умире и нестаје
-Хрвати исто, пуста су им градови, бежанија
-Муслимани исто
-Албанци једини држе наталитет и за педесетак година биће ту негде.

Погледајте демонстрације на Космету или Скопљу шиптара, све млади људи у првим редовима 18-21 година, снага и мишићи, такве слике одлазе у свет!

Како ми Срби сутра да парирамо шиптарима? Ко је од српски политичара умео са Албанцима да направи добар исход? Јако мали број. Колико ми данас знамо и Албанцима? Њихове обичаје, културу, традицију, језик, књижевност! Зна наша омладина да виче на улицама "уби шиптара" а боље да нешто прочитају да би могли сутра да вратимо Космет!

У ствари само два српска политичара су успела да придобију Албанце, то су Цар Душан и Никола Пашић, и одређени људи у СПЦ и нико више, ама баш нико! Зато су и резултати лоши, катастрофални!

Цар Душан и Пашић су одлично познавали шиптарски менталитет. Никола Пашић је прочитао и канон Леке Дукађинија знао је баја са њима само тако! Шиптари су некада били чувари наши манастира, а данас паљитељи и рушитељи! Или не ваљају данашњи Срби или не ваљају данашњи Албанци!

Да би сутра вратили Космет или спречили да Албанци дођу до Ниша предуслов је познавати њихов менталитет и историју!

И да спадају у паметне народе, узели су Космет уз минималне губитке, Македонију без метка, Југ Србије је фактички њихов то су доказали пре неки дан!

Још кад Вучић направи ауто пут Тирана Ниш Београд ето их до Ниша и даље!
Одговори

Менталитет који немају и историју коју измишљају. Дал су стварно Шиптари узели било шта својом памећу и својим заслугама или како то одговара великим силама?
Залуђивање тотално. Победнички менталитет би им нестао за 48 сати само да им нема НАТО пакта. Покупили би прње и похрлили право код свог Едија.
Поредити Шиптаре и Србе са почетка двадесетог века? Шиптари не би издржали два месеца Први светски рат. Вечити пушачи сваког окупатора. До пре 30 година нису знали да пишу, не зезајте ме. Своје успехе могу приписати овом љигавом свету у коме су љигави на гласу. Да није тако дунуо ветар већ би одавно они били назад на Кавказу, одакле су и дошли. Пацови.
Одговори

Јели сте ви овако паметни......или вам то стиже од природе?

Цар Душан 1331-1355
Турски ценсус 1455
13,000 Српске куће
46 кућа твз шиптари (то се повисило од 14)

НИКО НИЈЕ ВИШЕ УРАДИО И НАПРЕДАВАО ШИПТАРСКУ НАЦИОНАЛНУ ПОЛИТИКУ ПОСЛЕДНИ 560 ГОДИНА НЕГО СРБО КОМУНИСТЕ и ЊИХОВА НАСЛЕЂА.......

Па онда имају образа да стижу на један сајт као Погледи и да дрве од било шта!
Одговори

Г. Павле, да узели су памећу а долазак НАТО пакта на Космет је последњи чин кога не би било да нема великог броја шиптара. Албанци су наталитетом узели Космет, накотили се, деце ко мрава, свака шиптарска породица има најмање троје деце. Додуше и албанке не рађају као пре ( стигла демократија) али далеко држе и даље наталитет на Балкану. Била су једнака времена и за Србе и за Албанце на Космету, они више деце...

Сматрам господо да је за Српство трагичнији губитак Црне Горе и Македоније од Космета.

Приоритет српске политике мора да буде да Црна Гора опет буде Српска и да Република Српска буде независна или да се припоји Србији. Ту има Срба! Ти Срби у Босни и ЦГ ће да гину за Српство!

Каква је мотивисаност младог Србина данас да ослобађа Приштину у којој једва има 20 Срба, да бројевима 20 Срба??? Шта да ослобађамо зграде, аутобуске станице,??? Кад сте последњи пут били на Космету да видите на шта то личи? Нема ту више Срба!

Ко ће то да ослобађа Приштину? Срби који су продавали имања шиптарима и данас седе у Београду, имају велике станове, локале!

Г. Павле нисам упоређивао нас и шиптаре у вези ратова, него сам констатовао да су они сад у националној еуфорији у каквој смо ми некада били, само то и ништа више. У националном су заносу а ми нисмо више!

(12-03-2017, 01:48 PM)Прст_у_ока_латиници Пише:  Јели сте ви овако паметни......или вам то стиже од природе?

Цар Душан 1331-1355
Турски ценсус 1455
13,000 Српске куће
46 кућа твз шиптари (то се повисило од 14)

НИКО НИЈЕ ВИШЕ УРАДИО И НАПРЕДАВАО ШИПТАРСКУ НАЦИОНАЛНУ ПОЛИТИКУ ПОСЛЕДНИ 560 ГОДИНА НЕГО СРБО КОМУНИСТЕ и ЊИХОВА НАСЛЕЂА.......

Па онда имају образа да стижу на један сајт као Погледи и да дрве од било шта!

О чему ви причате господине? Ви не разумете опше поенту мог писања.

Како ми Срби немамо ни једног политичара да купи новцем шиптарске прваке који ће викати Косово је Србија? Каква смо ми то нација која не може да купи ни једног Албанца за српску ствар?

Како Албанац може велики број Срба да купи и још наденули име" Српска листа"? Како Хрвати и Муслимани могу да купе Србе???

У чему је проблем? И том контексту сам спомињао Цара Душана и Пашића!

Душану су главна пешадија у поход на Солун били шиптари, топовско месо!

Никола Пашић је купио Есада Пашу Топтанија!

Ми нисмо у стању да купимо ни једног шиптара да урла у парламенту Космет је Србија а хоћемо да вратимо Космет! Не иде то!

Е курац ћемо вратити Космет! То може у епским песмама и бајкама!

Како ми не можемо да поделимо Албанце? Како је успео Пашић да их подели?

Како не можемо разбити шиптарске партије у Прешеву, Бујановцу, Медвгђи и поделити их? Није могуће или не желимо?

Поделити Албанце је формула од глупих флоскула гурати српску омладину да гине за беспућа!
Одговори

Приоритет српске политике мора да буде да Црна Гора опет буде Српска и да Република Српска буде независна или да се припоји Србији. Ту има Срба! Ти Срби у Босни и ЦГ ће да гину за Српство!

Речено као прави капетан!
Одговори

То што се коте не треба приписивати претераној памети већ племенском начину живота. Да не кажем затуцаности. Ја не кажем да не губимо од њих, али дизати их толико високо је стварно мало глупо. То је моје мишљење. Код нас готово да се прави неко мит од Шиптара. "Поштени трговци, дају бесу" ... тај би ми сутра спалио кућу док ми је породица у њој а мене би оставили у животу само да видим то па би ми просули мозак. Тај исти поштени трговац. Чувар наших манастира.

Криминалци, лопови, трговци органима. Нису они верни, него подводљиви. Лако их је контролисати јер су затуцана маса. Смучило ми се да слушам бајке о Шиптарима као да су древни ратници из неких епова. Коте се, има их много. Мафија је преузела читав континент јер су брутални и немилосрдни. Немају части, за њих не постоји "мала пара", све је зарада и не бирају средства. Продају девојчице у робље па од тих пара "шаљу новац за издржавање". Продају органе на црном тржишту. Снабдевају пола Европе хероином. Убијају сведоке. Парама стеченим од криминала лобирају по свету.

Људи без морала, части и осећаја савести. Какве црне бесе, какво поштење. Јебе се њима и за религију и за све. Само себе гледају, своје племство и профит.

Нису они узели Космет никаквим наталитетом! Већ погромима, застрашивањем и малтретирањем. Терористичкима акцијама, масовним убиствима. Уз подршку својих шефова из Вашингтона. А кад би нестала подршка, сви би се у кратком року пребацили у цмиздраве, слинаве избеглице гурајући помахнитале жене и босу децу у први план пред камере да кукају и лелечу у ударном термину западног дневника.

Послужиће још мало за прљаве радње а онда ће завршити на стратишту историје као и све слуге западне демократије. Најбоље да ће Европа дозволити Шиптарима да воде главну реч. Кад им више не буду требали повући ће воду и говна ће да оду. Ми бар знамо, из искуства.
Одговори

Г.Павле ја причам о моме искуству са шиптарима у вези трговине. Ништа ја њих не уздижем! Ја сам са њима пословао, требали су ми црни турски чајеви и сасвим коректан однос.

Ко је крив што наша мафија није радила у корист Србије па да буде Србија до Токија!

Да се ми мало Срби спустимо на земљу па да видимо као ослободити Космет! Ако будемо стално тражили оправдања како они"пуше сваком окупатору", "како је њихова мафија јака" итд нећемо далеко догурати!
Одговори

Па Срби највише тргују дрога са шиптарима!
Одговори

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/hro...u-kupatilu
Одговори

Ни једна мафија не ради као њихова јер немају ни једну људску особину и немилосрдни су! У томе су без конкуренције.

Да се спустимо на земљу? Smile
Па где више пријатељу, ми не да смо на земљи, нас су спустили под земљу одавно.
Одговори

[Слика: IMG_1234.jpg]

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(12-03-2017, 03:10 AM)Павле Пише:  Менталитет који немају и историју коју измишљају. Дал су стварно Шиптари узели било шта својом памећу и својим заслугама или како то одговара великим силама?
Залуђивање тотално. Победнички менталитет би им нестао за 48 сати само да им нема НАТО пакта. Покупили би прње и похрлили право код свог Едија.
Поредити Шиптаре и Србе са почетка двадесетог века? Шиптари не би издржали два месеца Први светски рат. Вечити пушачи сваког окупатора. До пре 30 година нису знали да пишу, не зезајте ме. Своје успехе могу приписати овом љигавом свету у коме су љигави на гласу. Да није тако дунуо ветар већ би одавно они били назад на Кавказу, одакле су и дошли. Пацови.
Схватам шта хоћеш рећи, а по мом скромном мишљењу то важи поготово за Хрвате.
Они кроз времена не би ништа учинили без подршке са Запада.
А што се тиче Албанаца, можда је Капетан у праву. Они су национално свеснији од Срба, сложнији, опредељенији и суровији, што је у ратовима позитивно.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним