Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

Уверен сам да је одлука о давању аутокефалности расколничкој МПЦ и о "уступању"/поклањању имовине СПЦ тој верској организацији, дубоко погрешна са верског, културноисторијског, психолошког и политичког становишта.
О томе сам протеклих дана писао и говорио колико сам био у прилици.
Исто су радили и други људи, невелики број, овде на Фб али и на Твитеру и понеком Ју Тјуб каналу или интернет порталу.
Дакле, чуло се извесно брујање које је одражавало незадовољство.
Сада нови догађаји брзо замењују старе и сва је прилика да ће прича о српском одрицању од сопствене историје, вере и традиције у својој колевци, како год да се она данас зове, проћи тихо и незапажено.
Без већег осећаја стида, немањићко-вардарска структура нашег идентитета, пала је шапатом.
Ово мало нас што је говорило, чинило је то гласно и јасно. Они који су подржавали такав став такође су били одлучни и јасни.
Ипак, занемели су многи. Тишина се, попут магле у Карпентеровом филму, завукла у све поре и углове друштва.
Гласно ћуте епископи и ниже свештенство и монаштво СПЦ, ћуте САНУ,  Матица српска, Универзитети и факултети широм Србије, електронски и писани медији, њихови уредници и вајни коментатори, целомудрени и самозаљубљени професори, ти професионални солитељи памети свима и у вези са сваком темом, покондирена и шупљоглава, прецењена и препотентна српска "елита" из индустрије забаве, редитељи, глумци, сценаристи, драматурзи али и углавном надобудни сликари, визуелни уметници, сујетни музичари, горди диригенти, помпезни певачи, играчи. Када се не кољу око пара на конкурсима и око буџета страних и домаћих фондова, српски културни посленици углавном спавају мртвијем сном, уљуљкани у распрострањену илузију о сопственом значају.
Ћуте књижевници и песници, прави и лажни ковачи и тумачи сопствених и туђих емоција.
Ћуте спортисти, "велики верници" са истетовираним крстовима и Острозима.
Тихују уводничари,инфлуенсери, коментатори, водитељи, гутачи ватре, будисти, џудисти.
Занемела је "национална" српска "опозиција", велики букачи на мале теме, професионални Срби снажних замаха и малих учинака, вечити ловци-скупљачи буџетских пара.
Ћути Србија.
У један од великих успеха Титове антисрпске политике, без сумње спада и скоро потпуно брисање народне свести о историји српства у Старој Србији и о томе шта је Маћедонија за Србе. Плодове тог труда у пуном светлу видимо данас.
Бојим се да већ сутра може бити слично када почне ескалација западних притисака у вези са КиМ.
Та тема је присутнија од Македоније у свести људи и разумно је очекивати да ће отпор притисцима за признање бити већи. Питање је само колико већи.
Дуга и тужна прича је она о ружном и великом посртању претежног дела српске друштвене "елите" која то заправо није. Осим изолованих ада ту и тамо, однела ју је и спрала река историје.
Данас смо ту где смо. Јасно видимо сопствени, прецизни одраз у огледалу повести.
И по ко зна који пут "ту кнезови нису ради кавзи".
А да ли је "сиротиња раја" рада ичему, сазнаћемо онда када се најмање будемо надали.
Од ње увек све и почиње...''

Пише: Владан Вукосављевић.
И ја ПОТПИСУЈЕМ!

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

Патријарх Порфирије: Црквом не можемо да се служимо. Она није оруђе, а камоли оружје.
http://www.spc.rs/sr/patrijarh_porfirije...li_oruzhje

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Шта кажу Бугари за македонску аутокефалност?
Одговори

Tomos se nikad nije dobijao na lepe oči, ljubavi i itd. I mi smo ga debelo platili u novcu.

Šta mi dobijamo ovim činom priznaja Čokalija? Šta će dobiti majka crkva od ćerke crkve? 

Kao što je Vučić briselskim "sporazumom" predao sve nadležnosti u ruke šiptara sad to radi Profirije i Sinod sa davanjem autokefalnosti čokalijama.

Tu su Vučićevi analitirači od Rakovića do Bokana da nam kažu kako je čin kapitulacije u stvari pobeda.

Posle veličanstevnih litija u CG ovo je baš katastrofa sa posledicama u budućnosti.

Trebali smo sačekati Ruske tenkove u delti Dunava za koji mesec, a ne mi kao muva bez glave.

Dajemo nikad ništa ne dobijamo.

Ne znam pokušavam da nađem i jedan racionalan razlog ništa ne mogu da shvatim.

Čokalije više nisu Srbi a ni braća!!!!
Ko ne vidi slep je ko očiiju!
Foliranti sa ovim liturgijama, njima je bitno šta kaže Vartolomej!

Idite u Skoplje pa im recite da su Srbi glavu bi vam ofikarili.

Priznali smo titovu naciju, priznali smo kopilad.

SAD je samo nastavila titositičku politiku na Balkanu!
Одговори

(07-06-2022, 09:32 PM)Капетан Пише:  Tomos se nikad nije dobijao na lepe oči, ljubavi i itd. I mi smo ga debelo platili u novcu.

Šta mi dobijamo ovim činom priznaja Čokalija? Šta će dobiti majka crkva od ćerke crkve? 

Kao što je Vučić briselskim "sporazumom" predao sve nadležnosti u ruke šiptara sad to radi Profirije i Sinod sa davanjem autokefalnosti čokalijama.

Tu su Vučićevi analitirači od Rakovića do Bokana da nam kažu kako je čin kapitulacije u stvari pobeda.

Posle veličanstevnih litija u CG ovo je baš katastrofa sa posledicama u budućnosti.

Trebali smo sačekati Ruske tenkove u delti Dunava za koji mesec, a ne mi kao muva bez glave.

Синовац, има на сајту СПЦ све лепо објашњењо у саопштењима сабора, беседама и томосу. Још ако знаш сва слова ћирилице не би требало да ти буде проблем да прочиташ и разумеш.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(07-06-2022, 09:32 PM)Капетан Пише:  Tomos se nikad nije dobijao na lepe oči, ljubavi i itd. I mi smo ga debelo platili u novcu.

Тако је Капетане!

То је све зато што је Вучић Патријарх овом в.д Патријарху само издаје наређења да се сабор одржава на Андрићевом венцу, да мора да држи оном усташи опело у католичкој цркви и да мора да призна Чокалијску-чифутску цркву, да прими полухрватицу Лезбачу Брнабићку у патријаршске дворе..

Него, мене је копкало коме и зашто се журило да се призна ова непризната комунистичка тигоистичка црква...

Па Вучић...Ђорђе Сорош јуниор је оснивач Опен балкаана или то отворен балкан као што се зове његовог ћаће фондација отворено друштво.

У тој организацији је Северна Македонија, тако да је Вучић наредио а Порфирије беспоговорно спровео црквеноо "уједињењеее" Које је једно катастрофално и трагично донесено у последњих 100 година у цркви. Поклонили смо им на изволте и на тањир чивутима ставили све наше цркве,манастире, нашу вардарску ризницу....

Порфирија треба рашчинити озбиљно, најозбиљније, човек наноси огромну штету СПЦ, поред ове  историјске бруке и срамоте које неће нас опрати ни дунав ни сава он још виси по инстаграму, друштвеним мрежама, прави рок концерте испред храмааа, Титова гарда му носи плашт изнад главее...

Порфирије није достојан српдког светосавског трона..

Све што ради од овог "уједињења" па до неосуђивања еуропрајда који неће ни споменути је да наноси бол и тугу верницима...

Многе које знам после овог са македонском пц ко да им неко зарио нож у срце...Крвариће дуго и дубоко ова рана који нам је удба Патријарх Порфитоје нанео...

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

Да ли је могуће да је вама сада и патријарх постао издајник??? https://www.novosti.rs/drustvo/vesti/112...-manastira
Одговори

(07-06-2022, 10:59 PM)Београђанин Пише:  Да ли је могуће да је вама сада и патријарх постао издајник??? https://www.novosti.rs/drustvo/vesti/112...-manastira

Е мој Београђанине, шта се чудиш? Дојучерашњи специјалисти и познаваоци вируса, сада су постали специјалисти и за спољну политику, рат у Украјини и црквена питања. Таквих сајбер патриЈота има на претек. Сви су они оболели од вируса комунизма.

Д М
Одговори

Jašta, jašta. Ni dan nije prošao od izdavanja tomosa a Čokalije vas ostresle kao seljak slinu

Кабинет архиепископа МПЦ Стефана: Захваљујемо се сестринској Српској православној цркви на препоруци, али томос о аутокефалности чекамо од васељенског патријарха, према његовим канонским и историјским надлежностима…

Čokalije tomos od SPC shvataju kao preporuku, zajebanciju...Da, sestrinska...nije majka...

Цитат:а ли је могуће да је вама сада и патријарх постао издајник???

I Vi verujete Rakoviću i režimlijama?

Kako se danas tretira srpsko nasleđe u Makeodniji? Kako su naše crkve i manastiri upisane u Makedoniji danas? Kojim imenom?

Gore sam napisao nije moguće da Srbija i SPC ništa za uzvrat nisu dobile od Makedonske crkve i države?!

Šta smo dobili???
Одговори

(07-06-2022, 11:51 PM)Капетан Пише:  Jašta, jašta. Ni dan nije prošao od izdavanja tomosa a Čokalije vas ostresle kao seljak slinu

Кабинет архиепископа МПЦ Стефана: Захваљујемо се сестринској Српској православној цркви на препоруци, али томос о аутокефалности чекамо од васељенског патријарха, према његовим канонским и историјским надлежностима…

Čokalije tomos od SPC shvataju kao preporuku, zajebanciju...Da, sestrinska...nije majka...

Цитат:а ли је могуће да је вама сада и патријарх постао издајник???

I Vi verujete Rakoviću i režimlijama?

Kako se danas tretira srpsko nasleđe u Makeodniji? Kako su naše crkve i manastiri upisane u Makedoniji danas? Kojim imenom?

Gore sam napisao nije moguće da Srbija i SPC ništa za uzvrat nisu dobile od Makedonske crkve i države?!

Šta smo dobili???

Узми прочитај споразум о аутономији на који је додата аутокефалија и беседе Патријарха и имаћеш одговоре на сва та питања. Ако хоћеш да буде учитељ цркве мораш да знаш и да читаш и тумачиш а не да ти неко препричава домаћи задатак.

Д М
Одговори

(07-06-2022, 09:32 PM)Капетан Пише:  Šta mi dobijamo ovim činom priznaja Čokalija? Šta će dobiti majka crkva od ćerke crkve? 

Покојна СПЦ наспрам МПЦ није "мајка црква", већ "сестра црква".
Одговори

(08-06-2022, 10:38 AM)Ђорђе Пише:  
(07-06-2022, 09:32 PM)Капетан Пише:  Šta mi dobijamo ovim činom priznaja Čokalija? Šta će dobiti majka crkva od ćerke crkve? 

Покојна СПЦ наспрам МПЦ није "мајка црква", већ "сестра црква".

Синовац, батали те удбашке форе. Узми нешто паметно прочитај, на пример саопштења Сабора СПЦ у вези тога.

Д М
Одговори

Те досетке продај на неком другом месту.

Цитат:Саопштење Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве
за јавност (16. маја 2022.)

.......

и, напослетку, Сабор нема намеру да после решавања статуса условљава нову сестринску Цркву ограничавајућим клаузулама у погледу опсега њене јурисдикције у матичној земљи и у дијаспори, уз препоруку истој да питање свог званичног назива реши у непосредном братском дијалогу са јелинофоним и осталим помесним Православним Црквама.
Одговори

Sve ide svojim tokom....Razbojnik primio razbojnika...Radost na montenegrinskim medijima.

Kako SAD slažu kocke...Popuštanje je znak slabosti a SPC je popustila!

Đukanović se sastao sa patrijarhom Varlolomejom
https://rtcg.me/vijesti/drustvo/365905/d...mejom.html

Kako sastanak kad je Milo izopšten iz crkve?!
Ovim sastankom sa Vartolomejom Đukanović izbija iz ruke adut da je izopšten, proklet, a sve što je radio ovim sastakom je opršoteno!
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 3 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним