17-06-2022, 07:10 AM
(16-06-2022, 11:07 PM)Шумадинац Пише: Синовче из ДЈБ, ти мислиш да те ово чини аутоматски непогрешивим и слободним од прелести
Не, то значи да не треба да омаловажаваш саговорнике. Ја ти нисам синовац, нити сам из ДЈБ. Ако не можемо нормално да причамо, ево ти га Мекензи па се с њим препуцавај, мене то апсолутно не занима.
Цитат:Или будалаштина на почетку твог текста
Знаш шта, држи се ти постављања туђих текстова. То ти иде добро, али читање са разумевањем и смислена дискусија - не баш:
Цитат:Запад хоће да уништи СПЦ и постави фанариотске слуге као главне за све цркве а СПЦ ради супротно тј. поставља се као главна за своју јурисдикцију и не мари за фанар и запад
"Ово је потпуно накарадно схватање. Ми наш духовни суверенитет над једном територијом не изражавамо тиме што смо признали аутокефалију на другој територији, побогу." Почећу као пок. Просветар да копирам шта сам већ написао...
Цитат:Фанариоти нису испоручили никакву аутокефалију Македонцима а камоли пуну, него су им још рекли и да би добили ограничену аутокефалију. Као украјински раколници морају да се одрекну имена и дијаспоре и неких манастира.
Ти стварно имаш проблема са разумевањем појмова. Да ти појасним своју "будалаштину" коју си цитирао, а имаш проблема да је схватиш. У реченици о "покривеној политичкој одлуци Запада о додели аутокефалије, испорученој преко Фанара" се ради о политичкој одлуци са Запада која је испоручена фанариотским синодом од 9. маја, у чијем се тадашњем саопштењу прима МПЦ као ОА у северномакедонским границама у евхаристијско општење. А извршење те политичке одлуке је пало на наш Сабор и Патријарха, што су они одрадили.
То што ти и твоји истомишљеници дижете галаму како смо ми на тај начин претекли Фанар у признању, као да је то уопште битно, и како смо паметнији од њих јер смо дали МПЦ све, а фанариоти су ваљда глупи па не дају ништа док се преговори не заврше - тако можете сами себе да заваравате, а нама, скептичне према тим "љубавним" вратоломијама - не вређајте интелигенцију.
Савршено је свеједно после нашег признања да ли ће МПЦ добити томос од Вратоломеја или не. Овим следом догађаја, Македонци су примљени у евхаристијско општење на иницијативу Фанара, док преко нашег томоса уживају пуно признање од нас и Руса, и сад могу да чекају и да се ценкају са Грцима. Али, буди сасвим сигуран да ће им Фанар дати томос, после мало или више иживљавања, зато што је њихова еклисиологија да су они мајката црквата која једина има право да дели томосе. Да ли ће то да узме дане, месеце или године, зависи од пакости фанариота и стрпљења Американаца, и опет је савршено небитно.
Цитат:Грци и фанариоти су бесни на Србе што су дали икакав томос а и на Македонце што су га прихватили и тек након тога отишли на
фанар.
И? То сам, први, рекао и ја: "Вратоломеј је бесан из три разлога (српски томос који ми по њему немамо право да дајемо и што пише у њему македонско име, које неће, али хоће њихову дијаспору)."
Цитат:Даклем у једној реченици си се показао као незналица, глупак и злонамеран
Ако будеш наставио овако да се понашаш, можеш да наставиш тако да причаш са својом мамом која те је тако лепо васпитала, а са мном не. Ја сам за добронамерну и промишљену дискусију, која може да буде и жустра, али да размењујем простачке увреде са тобом - не пада ми напамет.