15-05-2017, 06:40 PM
Српски сељак Живан В. Обрадовић-Ковачевић рођ. је 17.марта 1920. у с.Милавчић, срез Жички.
У четницима од 1941. Највише је био на дужности пратиоца команд.Прве жичке бригаде Другог равног.корпуса.
Опкољен од ОЗНе извршио је самоубиство испред своје земунице у с. Аџине Ливаде, срез Гружански, 1947. Комунисти су га закопали поред ћуприје у с. Витановац, срез Жички, недозволивши да се пренесе и сахрани у сеоско гробље.
Живанов отац Василије и два рођена брата, као таоци, стрељани су од Немаца у Краљеву, за време четничке опсаде, окт.1941. Рат је преживео само четврти брат Славољуб, који је под комунистима морао да одслужи војни рок у кажњеничком, тзв. дисциплинском батаљону.
Данас, у краљевачком музеју налази се некаква пословна књижица, на којој је Живан, током рата, исписао своје ратно расположење.
" Тешко је Србин бити поштен
Хитлер разбојник српства и многих других завади браћу.
Његово зверство уби ми оца и два брата
и мој живот ништа није
да сам мртав или да се родио нисам боље би било.
Боже велики си умири овај народ
увек из беде у беду па и сад
али Бог је и на мене мислио.
Велики је он
с надом и с вером у Бога
борим се и борићу се за Краља и отаџбину за српство ово.
Живан "
З.Н. писмо у оригиналу је написано у пар редова, без зареза, реченичке конструкције...
У четницима од 1941. Највише је био на дужности пратиоца команд.Прве жичке бригаде Другог равног.корпуса.
Опкољен од ОЗНе извршио је самоубиство испред своје земунице у с. Аџине Ливаде, срез Гружански, 1947. Комунисти су га закопали поред ћуприје у с. Витановац, срез Жички, недозволивши да се пренесе и сахрани у сеоско гробље.
Живанов отац Василије и два рођена брата, као таоци, стрељани су од Немаца у Краљеву, за време четничке опсаде, окт.1941. Рат је преживео само четврти брат Славољуб, који је под комунистима морао да одслужи војни рок у кажњеничком, тзв. дисциплинском батаљону.
Данас, у краљевачком музеју налази се некаква пословна књижица, на којој је Живан, током рата, исписао своје ратно расположење.
" Тешко је Србин бити поштен
Хитлер разбојник српства и многих других завади браћу.
Његово зверство уби ми оца и два брата
и мој живот ништа није
да сам мртав или да се родио нисам боље би било.
Боже велики си умири овај народ
увек из беде у беду па и сад
али Бог је и на мене мислио.
Велики је он
с надом и с вером у Бога
борим се и борићу се за Краља и отаџбину за српство ово.
Живан "
З.Н. писмо у оригиналу је написано у пар редова, без зареза, реченичке конструкције...