Оцена Теме:
  • 4 Гласов(а) - 3.75 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

ПРЕПОРУЧУЈЕМ КАНАЛЕ

(13-04-2024, 07:04 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(10-04-2024, 09:40 PM)Никола95 Пише:  Ево један јутјуб канал који прави занимљиве и доста коректне емисије. Ево и линка емисија о краљу Александру и Милану Стојадиновићу, а на љиховом каналу можете наћи и емисије о Карађорђу, 27. марту, Априлском рату итд.

https://www.youtube.com/watch?v=QHKqoyxQ...istoryCast

https://www.youtube.com/watch?v=v9U-HqnM...istoryCast

Цитирају Бранку Прпу...
Стварање ЈУ посматрају као ствар воље домаћих политичара, а створили су је странци.
Спомињу књигу од Бранке Припе, али кажу и да је стварање СХС била и одлука великих сила. За разлику од 90% људи који Александра окривљују за стварање Југославије, они јасно кажу да он то није. Чак спомињу и Лондонски уговор, да то заправо нама нико није ни нудио и тиме одбацују ону чувену тезу да је Александар требао да прави Србију по том уговору. Чини ми се да су једни од ретких који нису негативно представили Александра.
Не знам само да ли у овој емисији о Александру или у некој другој кажу да је један од главних разлога зашто су странци правили Југославију, Чехословачку, Пољску и проширену Румунију тај да те државе буду брана Немачкој у будућности као и Совјетском Савезу. 
Нпр. у емисији о 27. марту кажу да енглеска уопште није стајала иза пуча што ће данас ретко ко рећи на телевизији, а вероватно и на јутјубу.

Мени су занимљиви, вероватно да су и они негде погрешили јер су читали неке "лоше" изворе, али генерално мислим да су заиста коректни.
Одговори

У овом делу што сам гледао испада да је ЈУ искључиво плод домаће политике.
Одговори

(14-04-2024, 07:41 PM)Милослав Самарџић Пише:  У овом делу што сам гледао испада да је ЈУ искључиво плод домаће политике.

Спомињу и утицај великих сила, али у праву сте, говоре и да су наши политичари и интелектуалци били за ту идеју. Слушао сам и Ломпара скоро, и он такође говори о улози интелектуалаца и политичара тог времена у стварању СХС.

Одгледајте целу емисију о Александру. Мислим да су заиста добро одрадили ту емисију. Мени се свиђа то што су за разлику од већине, која има изразито негативан став о њему, на крају извели тотално супротан закључак и сврстали га у раван са Карађорћем и Милошем Обреновићем. 
Ви сигурно боље знате од мене ко је имао колику улогу у свему томе па можда чак и од људи који воде ову емисију, али мислим да генерално вреди погледати.

Врло добра им је емисија о Карађорђу и о 27. марту. Погледајте ако будете имали времена па можете написати овде неке грешке и позитивне ствари из тих емисија  Smile
Одговори

(14-04-2024, 08:51 PM)Никола95 Пише:  
(14-04-2024, 07:41 PM)Милослав Самарџић Пише:  У овом делу што сам гледао испада да је ЈУ искључиво плод домаће политике.

Спомињу и утицај великих сила, али у праву сте, говоре и да су наши политичари и интелектуалци били за ту идеју. Слушао сам и Ломпара скоро, и он такође говори о улози интелектуалаца и политичара тог времена у стварању СХС.

Одгледајте целу емисију о Александру. Мислим да су заиста добро одрадили ту емисију. Мени се свиђа то што су за разлику од већине, која има изразито негативан став о њему, на крају извели тотално супротан закључак и сврстали га у раван са Карађорћем и Милошем Обреновићем. 
Ви сигурно боље знате од мене ко је имао колику улогу у свему томе па можда чак и од људи који воде ову емисију, али мислим да генерално вреди погледати.

Врло добра им је емисија о Карађорђу и о 27. марту. Погледајте ако будете имали времена па можете написати овде неке грешке и позитивне ствари из тих емисија  Smile

Ау, Карађорђе и Милош у истој равни.  Баја Баја Баја НЕмој само да види Бенито...
Важи, погледаћу кад нађем времена.
Одговори

Баш ћу да погледам емисију о 27. марту, јер одмах на почетку историчар каже да нема парола "Боље гроб него роб" и "Боље рат него пакт".

"Живео Краљ", "Живела Југославија", "Живела Влада", Живела војска", "Живео Петар Други"!

Кад се погледају дневне новине од 28. марта 1941. године, и ово су биле пароле.
Одговори

Дана 25. марта изашла су ванредна издања дневних листова о потписивању Тројном пакту.

И тада прва излази омладина са паролама "Боље гроб него роб" и "Боље рат него пакт". У дворишту једне гимназије ђаци пале ванредно издање новина, скандирајући исте пароле.

Тада су још и клицали "Доле Немачка", "Живела Југославија"!

Извор (парафразирано): Живан Кнежевић, "27. март 1941", стр. 160
Одговори

(14-04-2024, 10:32 PM)Mitic Пише:  Баш ћу да погледам емисију о 27. марту, јер одмах на почетку историчар каже да нема парола "Боље гроб него роб" и "Боље рат него пакт".

"Живео Краљ", "Живела Југославија", "Живела Влада", Живела војска", "Живео Петар Други"!

Кад се погледају дневне новине од 28. марта 1941. године, и ово су биле пароле.
Да да, каже да гледајући снимке и слике од 27. марта, нигде није видео те пароле, већ да доминирају пароле "Живео краљ Петар", "Доле влада", да се носе слике краља Петра итд.
Одговори

https://www.youtube.com/watch?v=hbmY3rNq...=SoccerBet

Разговарају о Краљу Алескандру, Краљевини Југославији, Милунки Савић, Ђорђу Карађорђевићу, Радету Пашићу...

Мени је најинетресантније овде прича о Ђорђу колико је заправо био луд. Знао сам да је правио свакакве испаде, али да је вадио полни орган и уринирао по благајни то нисам знао.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним