Nedavno se ime srpskog biznismena Milorada Trkulje iz Melburna pročulo širom planete kada je objavljeno, prvo u australijskoj štampi,
Intervju sa srpskim biznismenom Miloradom Trkuljom – Autor: Predrag Vučinić
+++
pa onda u celom svetu, da je tužio najbogatije svetske kompanije Gugl i Jahu. Pitamo gospodina Trkulju šta se dešava sa tužbama o kojima se pisalo i da li su tačne priče da se sprema da tuži eparhijskog arhijereja australijsko novo-zelandske epaparhije Srpske Pravoslavne Crkve g.Irineja Dobrijevića.
- Sve ide po planu, moja tužba protiv Gugla i Jahua je na Vrhovnom sudu Australije. Tačno je i to da čim završim sa ovim sudom otvaram proces protiv SPC i vladike australijsko-novozelandskog g. Irineja
Zasto hoćete da tužite Srpsku Crkvu u Australiji?
- Razlozi za to zahtevaju mnogo duža objašnjenja, ali u najkraćem da kažem da Srpska Crkva u Australiji pod vodjstvom episkopa Irineja Dobrijevića u svom radu krši australijske zakone, a to je u jednoj pravnoj državi kakva je Australija nedopustivo a i kažnjivo
Da li možete bar malo konkretnije da nam to objasnite?
- Nedavno je ovde u Australiji na silu, a gazeći zakone države domaćina usvojen novi crkveni Ustav, a nekako paraleno sa tim je i spomenuti vladika zvanično registrovao Srpsku crkvu kao kompaniju čiji je on direktor!? U crkvi čiji sam član 20 godina, za čiju sam izgradnju priložio u svoje vreme i više od $25.000 ovaj novi Ustav je na crkvenoj skupštini zvanično odbijen. Iz ovog zapisnika “22/08/2010 Zapisnik Sa Nastavka izborne Skupstine CSO “Sc Arhidjakon Stefan” Keysborough zapocet dana 8/08/2010 godina a nastavljen dana 22/08/2010″ se to jasno i može pročitati: Na devetoj stranici, zadnja tri reda ovog zapisnika piše:
Sveštenik Čedo je dao predlog na glasanje. Da se ne prihvati ovakav tekst Nacrt Ustava izjasnila se velika većina članova, s tim što su otac Cedo, otac Milan i dva člana, Trakilović i Zarić izuzeli svoje glasove.
zapisnik potpisali
presednik CŠO, Ratko Gudelj
starešina Hrama otac Čedomir Videkanić
Sekretar Andjelko Stjepanović.
Ja sam dobio ovaj vladikin novi crkveni Ustav na srpskom i na engleskom od jednog vodećeg vladikinog popa iz Sydneya koji je štampao Ustav u Kini. Ustav na engleskom sam predao svojim advokatima da pripreme tužbeni proces protiv gore navedene CŠO, vladike Irineja i ostalih članova koji su lažno potpisali da je USTAV jednoglasno prihvaćen. Takođe sam razgovarao sa više članova uprave CŠO i pitao ih da li je glasnje sprovedeno i gde, i da li je Ustav jednoglasno prihvaćen. Sve ljude koje sam kontaktirao su potvrdili da je novi Ustav odbijen i svi će biti pozvani na Austalijski državni Sud kao svedoci. Jedan od njih mi je čak rekao da su presednik CŠO Ratko Gudelj, sveštenik Čedomir Videkanić i Sekretar Andjelko Stepanović potpisali da je novi Ustav eparhije prihvaćen bez saglasnosti uprave. Ako se ovo ispostavi kao tačno ova tri gospodina će biti tuženi zajedno sa njihovim vladikom Irinejom Dobrijevićem.
Da dodam da je to čist kriminal, jer Skupština je vrhunsko telo i odluke Skupštine su dužni da poštuju svi članovi CŠO i eparhije. Predsednik CŠO gospodin Ratko Gudelj i pop Čedomir Videkanić nemaju nikakvo zakonsko pravo da otudjuju narodnu imovinu. Imanje “Sv Stefan” u Keysboroughu nije vlasnistvo vladike Irineja, popa Čedomira Videkanića, presednika Ratka Gudelja i sekretara Andjelka Stjepanovića. Oni imaju pravo da u svoje ime i svoju imovinu potpišu da vladika Irinej može to da prodaje njiohova imanja ali crkveno narodno imanje je vlasništvo svih nas Srba koji smo tu radili i prosipali narodni znoj, davali naš novac i vreme.
- Milslite na izgradnju Hrama Sv. Stefan Kisbora Vic.
Da. Kada smo završili crkvenu salu Hrama Sv.Stefan”, crkveno školska opština nije imala dovoljno novca da stavi krov i da pokrije salu. Ja sam tada CŠO pozajmio $12.000 sa zateznom kamatom od 17% takva je kamata tada bila u bankama na dve godine. Nakon 2 godine CCŠO je meni vratila $12.000 a kamatnu dobit sam poklonio crkvi. Više od polovine sadašnje uprave su i tada bili u upravi. Gospodin Ratko Gudelj, Vojo Djokic, Nedeljko Kovačević, pop Čedo Videkanić. Takodje ljudi koji nisu sada u upravi, gospodin Marko Krčevinac tadašnji presednik, gospoda: Uros Dragojević, Pero Trišić, Nenad Bosančić, Slobodan Dakić, Braca Popović i mnogi drugi. Postoje mnogi zapisnici koji mogu da potvrde ne samo moj primer već i mnoge druge primere da je srpski narod pošten i da su vernici radili i davali i kapom i šakom za dobrobit narodne crkve.
U novembru 2010 ja sam podneo molbu da me ponovo učlane u CŠO i uplatio članarinu od $20 kod blagajnika gospodina Voje Djokića. Na sahrani moje majke 13. decembra 2010 godine gospodin Djokić mi je na groblju vratio novac od članarine Pitao sam ga zasto nisam primljen u članstvo CŠO i ko je odlučio da ja ne mogu da budem ćlan CŠO. Gospodin blagajnik Djokić mi je odgovori da je pop Čedomir Videkanić rekao da ja živim u gradu i da ja trebam da idem u crkvu “Sv Trojice” kod popa Miroslava?! Zanimljivo da Videkanić kada sam pozajmio $12.000 da se pokrije crkvena sala nije postavljao pitanje gde ja živim. Posle sahrane otišli smo na daću moje majke u crkvenu salu gde su mi naplatili $300 za korišćenje prostorije. Crkvi sam još dao $100 a popu Videkaniću sam u ime moje familije u gotovom dao $300. Dobio sam priznanicu na $400 što sam platio čekom. A za $300 koje sam dao popu za opelo nisam dobio nikakvu priznanicu.
Za vreme daće otac Videkanic je sjedio samnom i sa mojom djecom i familijom. Pitao sam oca Čeda sa kojim je parama pokrivena ova sala i ko je dao pozajmicu od $12.000 bez kamate odnosno sa kamatom koju sam poklonio crkvi. Pop Cedo Videkanic je ćutao kao zaliven. Rekao sam mu: “Pope ti si bio ovde i ja sam pozajamio taj novac i bio sam ovde nekoliko godina u Upravi CŠO dok smo imali vladike koji nisu imali u cilju da pljačkaju srpski narod kao ovaj sadašnji vladika.
Rekao sam mu još da sačeka dok mi majci prodje 40 dana a onda ću podneti zvaničnu molbu na engleskom jeziku da hoću da budem ponovo član CŠO i ako me ne primite u člnastvo na domaćinski način kako dolikuje moraćete da me primeite u članstvo uz pomoć zakona koji dobro poznajem. Još sam mu rekao da ja nisam Jovo Banjanin i ostali Srbi koji se ili plaše ili nemaju znanja da ovde u Australiji postoji “Diskriminacioni Sud” za čije postojanje i funckiju znai sam vladika Irinej.
Pošteno govreći vladika Irinej nije ništa uložio u Srpske Crkve u Australiji i nema tog zakona u Australiji gde će on dobiti srpska imanja u Australiji kako je zamislio. Laž, prevara i brutalna pljačka srpskog poštenog naroda neće više moći da se sprovodi na očigled svih nas.
Irinej Dobrijević je registovo “SERBIAN ORTHODOX CHURCH IN AUSTRALIA AND NEW ZEALAND PROPERTIES LTD ABN 57 129 465 194″ (klikni i čitaj dalje)(1) U Pravilniku te registrovane institucije on može da proda svako imanje u Australiji ili može da podigne kredit i jednostavno ode iz Asutralije. (4) CONSTITITION OF THE METROPOLITANATE OF AUSTRALIA AND NEW ZEALAND THE SERBIAN ORTHODOX CHURCH (klikni i čitaj) (Page 40, Article 26: “The real and personal property of a Monastery shall be purchased, sold, leased, mortgaged or encumbered in the same manner as Metropoiitanate property”)
Šta je po Vama u stvari cilj i razlog donošenja novog Ustava?
- Pljačka i otimačina srpske imovine u Australiji od Srba, poštenih domaćina koji su svoju muku uložili u crkvene Hramove i imanja. Sve se vrti oko novca i ništa više. Odkada je ovaj vladika došao on svojim raskošnim životom potpuno je ispraznio eparhijsku i sve ostale blagajne, a para mu treba uvek više i više. Sada po novom Ustavu on praktično i kao direktor i kao episkop postaje vlasnik svih crkava, imanja i Hramova. To znači da može da prodaje i da zalaže za podizanje kredita. Vladika Irinej nije uložio ni jedan jedini svoj dolar. Znači koliko je uložio, toliko može i da dobije.
Vladika Irinej je jedini vladika koji ne spava u Srpskim Manastirima.
- Vladika Irinej i njegova dva sekretara koštaju vernike u Australiji godišnje oko $1.000.000. Od kako je srpska crkva osnovana u Australiji, sve bivše vladike su živeli u našim srpskim Manastirima. Vladika Irinej je doveo dva sekretara is Srbije i svi oni žive u privatnim kućama ili stanovima u Sydneyu a sve to plaćaju vernici eparhije australijsko novozelandske.
U Poslednjih 40 godina mi smo imali dva sekretara eparhije. U Melbournu pop Miroslav Hadzipopović a u Sydney pop Djuro Djurdjevic. Ja pitam i mene ali sve vas koji čiate ovaj intervju, zar ova dva popa nisu dovoljno pismeni za vladiku Irineja.
Braćo srbi i sestre srpkinje mi smo sva crkvena imanja i naše srpske crkve i crkvene sale izgradili sa bivšim vladikama koji nisu došli da pljačkaju i otimaju srpsku imovinu i Crkve u Australiji. Sve je ovo prikupljeno od Srba, poštenih domaćina koji su svoju muku uložili u crkvene Hramove i imanja. Sve se vrti oko novca i ništa više.
Sta vi mislite da li eparhiji treba cenovnik?
Od kada je vladika Irinej došao sa svojim raskošnim životom potpuno je ispraznio eparhijsku i sve ostale blagajne. Mi Srbi nikada nismo imali cenovnik za sečenje Slavskog kolača, za krštenja, vjenčanja, opela i sve ostale verkse obrede. Naplaćivati crkvene sale za upokojene stare članove je brezobrazluk i nije u duhu naše Pravoslavne vere. Po starom srpskom običaju i po Ustavu SPC to je dobrovoljni prilog koliko koja familija može i želi da priloži svešteniku i Crkvi. Vladika Irinej je našem Srpskom narodu stavio jaram oko vrata. CŠO-e u Australiji su postale privatna preduzeća vladike Irineja od kojih on uzima trećinu kao za vreme turskog harača.
Kada planirate da otvorite sudski proces protiv crkve?
- Verovatno sredinom ove godine. Meni se već javljaju članovi crkveno školskih opština koji su nezakonski isterani iz članstva u crkvama, a samo zato što se nisu slagali sa pljačkom koja je uzimala maha. Tražiću od suda da se svi oni vrate u članstvo, da se novi Ustav proglasi nevažećim i da se Hramovi i imanja vrate i ostanu onima koji su ih i gradili i održavali.
Da li možete da pretpostavite koliku odštetu možete da tražite?
- Ovde u prvom planu nije u pitanju novac, nego da se istera pravda i zaustavi otimanje, pljačka, kriminal i razbojništvo, da se pošteni srpski domaćini vrate u crkvu i da se napokon zaustavi rasprodaja crkveno-narodne imovine. Sve sudske troškove koji će sigurno da budu ogromni tražiću od Vrhovnog Suda da to plati Vladika Irinej iz svoga džepa. Takodje i odštetu koju budem tražio zahtevaću od Suda da Vladika Irinej plati iz svog džepa. Pošto vladika Irinej želi da otme od srpskog naroda srpsku imovinu on treba i da plati sve troškove i odštetu. Na kraju krajeva crkva u svome vlasništvu ima veći broj kuća koje su im ostavili donatori, pa nekoliko od tih kuća biće dovoljno za sudske troškove i odštetu.
Današnje Crkvene uprave u Australiji
- Vladika je postavio svoje ljude na svim vodećim pozicijama u eparhiji a popovi su učlanjivali preko noći nove članove. Većinom su to izbeglice iz ovog poslednjeg rata u Bosni i Hercegovini. Jednostavno rečeno to su ljudi koji izgleda ne veruju u Boga ali zato veruju “svojim” popovima i vladici pa su iz tih razloga “dovoljno lojalni” vladici Irineju te glasaju za promene novog nezakonitog Ustava erpahije australijsko-novozelandske. Isterali su na silu stare članove iz skoro svih crkveno- školskih opština u Australiji da bi mogli da pomognu pljačkanje srpskih crkvenih imanja i imovinu srpsko-narodne crkve. Skoro 90% novih članova nisu uopšte bili u Australiji kada je srpski narod skupljao svaki dolar da završi hramove i imanja. Pitam se kojim pravom ti pridošli članovi imaju pravo da glasaju za nezakoniti Ustav vladike Irineja.
U crkvi Sv Stefan Kisbara narod je dobio kopiju Ustava i kada su na vanrednoj skupštini izglasali da se ne slažu sa novim Ustavom pop Čedomir Videkanic je na sednici “mudro” slagao delagate da se radi samo o nacrtu novog Ustava. U stvari to je bio trik, radilo se o navodnom završnom glasanju za Irinejev novi Ustav.
Kako je prošao vladika nepriznate Makednoske pravoslavne crkve
Pre pet godina je vladika makedonske pravoslavne crkve takođe pokušao da otme makedoncima crkve i imanja u Australiji. Makedonski vladika je izgubio proces na sudovima širom Australije. Troškovi procesa su biliveći od 2 miliona dolara. Izlgeda da će ovako proći i naš vladika Irinej. Ja sam predao novi Irinejev Ustav g. Barister QC koji je expert za crkvene sudove u Australiji. Makedonski narod je sa njim na svakom sudu dobio proces protiv makedonskog vladike.
Naš vladika je oko sebe okupio popove karatiste sa crnim pojasevima koji fizički prete narodu. U “Sv.Stefanu” u Kisbari crkva je privremeno pozjamila $240.000 popu Milanu da kupi kuću. On je nešto odradio i koliko mi je poznato još duguje oko $175.000. Na vanrednoj skupstini je jedan član uprave, g. Miladin Prvulovic postavio pitanje (klikni i čitaj dalje) kada će pop Milan da vrati pare, on je skočio prema čoveku da ga tuče i zvao ga da izadju napolje da mu “dadne priznanice”, odnosno da ga isprebija.
Gospodin Miladin je u crkvi i crkvenoj sali postavio celokupnu strujnu instalaciju. Na godišnjoj CŠO Skupštini 22/8/2010 kritikovo je novi Ustav i doneo kopiju od registracije gde je “babo registovo Kompaniju” sa namerom da otme sve srkve i da ih stavi pod njegovu kontrolu. Na osnovu ovoga on (vladika Irinej) može da se zaduži i 20 milona dolara i ako crkva ne moze da plaća kredit, banka će zakonskim putem da proda srpska imanja. Ovo treba narodu detaljnije rasvetliti i objasniti.
Na naš Božić bio sam u CŠO Sv Stefan u crkvi i posle sam sjedio sa gospodinom Ratkom Gudeljom presednikom CŠO Sv. Stefan. Pitao sam ga da li je istina da je on potpiso da je novi Ustav potpisan posle glasanja da se NE prihvati Ustav?! Gospodin Gudelj je objasnio da je vladika Irinej nazvao i rekao da on prihvata sve promene koje su u zapisniku tražili članovi Skupštine i da je praktično Vladika je naredio da pop Čedo i sekretar Andjelko Stjepanovic potpišu zapisnik. Vladika je rekao: “Ako ne potpišemo da se prihavta novi Ustav naša CŠO ide u raskol”. Ovo je “silovanje” i po zakonu ove zemlje zove se “Blackmail”. Dalje sam pitao gospoddina Gudelja da li je dobio novi Ustav sa svim promenama on kaže da nije dobio i da je to kod vladike Irineja Dobrijevića. On dalje tvrdi da su popovi sa Vladikom imali sjednicu u CSO Sv Sava u Grinzbara i da su tamo potpisali da je novi Ustav jednoglasno prihvaćen od svih članova CŠO.
Kako sam od gospodina Gudelja saznao posle teksta o gospodinu Mladenu Prvulovću (klikni i čitaj dalje) (2) koji je publikovan na portalu novinar.de sa zapisnikom sa vanredne sjednice 22/08/2010 (klikni i čitaj dalje) (3) stiglo je preteće pismo od vladike irineja i sada je gospodin M.Prvulović zvanično ad hoc i bez suda izbačen iz svih CŠO u Australiji i to doživotno.
- Imate li i neku poruku našim Srbima ovde u Australiji
Da. Na kraju bih pozvao Srbe koji su izbačeni iz svojih CŠO-a u Australiji da mi se obrate pismeno na dole navedenu adresu. Hoću da pomognem da se svi vrate u svoje crkve gde su bili članovi. Irinej Dobrijević ne govori istinu da su sve CŠO i svi članovi eparhije prihvatili nezakoniti i natureni Ustav. Vladika je bukvalno naredio svim svojim popovima i svim članovima uprava CŠO da moraju da potpišu da je ustav prihvaćen. Laz, prevare i pljačka imovine Srba u Australiji. Ja ću legalnim sudskim putem da se borim da vladika Irinej prestane sa uzimanjem srpskih imanja. “Babo” neće proći kako je zamislio bez sudske presude.
Milorad Trkulja
P.O.Box 359
Kew Vic. 3101
Mobil: +61408 555 553
Email: milorad8@bigpond.com
Razgovor vodio P.Vučinić
(1) “SERBIAN ORTHODOX CHURCH IN AUSTRALIA AND NEW ZEALAND PROPERTIES LTD ABN 57 129 465 194″ (.pdf 3MB)
(2) “Ako laže koza ne laže rog -”http://www.novinar.de/2010/12/30/ako-laze-koza-ne-laze-rog.html
(3) Zapisnik “Sa nastavka izborne skupštine SŠO “SV. Arhiđakon Stefan” Keysborough zapošeta dana 08.08.2010 godine a nastavljene dana 22.08.2010 godine sa oičetkom u 13. sati” ( .pdf 8MB)
(4) CONSTITITION OF THE METROPOLITANATE OF AUSTRALIA AND NEW ZEALAND THE SERBIAN ORTHODOX CHURCH (klikni i čitaj) (Page 40, Article 26: “The real and personal property of a Monastery shall be purchased, sold, leased, mortgaged or encumbered in the same manner as Metropoiitanate property”)
МА НИКО НИЈЕ ПОДЕЛИО СРПСКУ ПРАВОСЛАВНУ ЗАЈРЕНИЦУ У СВЕТУ, НЕГО СВЕШТЕНИКЕ И ВЛАДИКЕ ШТО СУ СТИГЛИ ИЗ СФРЈ И СРБИЈЕ!
Док су рушили Грачаницу сви медији су ћутали, а јуче су сви устали да бране нелегалну џамију и потурице (Видео)
у Вести, Видео, Друштво 26. маја 2017. 4 Коментара
Београд – Сви медији окупиране Србије су пренели данас ову вест о залагању потомака потурчених бивших Срба о одбрани овог њиховог објекта, поменули су и да је данас- Дан младости и рођендан проклетог антисрбски настројеног Јосипа Броза, па тек онда о дану Славе Београда и величанственој Литији која је текла градом…
Не можемо а да овде не поменемо и да је спортиста муслиман, потомак потурчених Срба, изашао и јавно стао у одбрану овог муслиманског објекта, а да ниједан Србин јавна личност за тридесет година проклете градње масонске бране Ровни није у јавности изашао са ставом у заштиту чудотворне Светиње Архангела Михаила Грачанице ваљевске из 12. века. Да ниједан медиј ове окупиране политичким издајницима и „власти“ и „опозиције“ свих ових деценија ни речју није хтео поменути бар научне студије професора са Рударско геолошког факултета о бројним катастрофичним последицама ове масонске бране зачете од стране бившег министра полиЦије Душана Михаиловића које се очекују у годинама које следе и што се тиче безбедоносно земљотресне сфере, и загађења највећих изворских капацитета племенитих вода Србије, и спречавања проветравања Ваљева, и уништавању Светог манастира Архангела Михаила- Грачанице.
Сви познати политичари, јавне личности и медији су приложеним копијама свих ових научних доказа о погубности бране Ровни и писмено и усмено информисани о свему и нико никада ни реч нигде није поменуо, чак ни од црквених великодостојника, чак ни за многобрбљивом говорницом Скупштине, чак ни у забавним емисијама… Никада, нигде, нико! А оно мало верног народа што је стражарило код своје скрнављене Светиње је клеветно називано, хапшено корумпираном полицијом, и провлачено по још корумпиранијим судовима. Ако овако наставимо- Камење ће проговорити!
Е, јадни Срби, ако ли нећете чувати и миљшу и делом Веру Божију Православну на коју сте заветовани као једином смислу и овог живота и вечног спасења, онда ће и потурице и цигани и јогисти и паписти и астролози и сви остали секташи имати више права од нас у овој земљи Светога Саве која има благослов да буде само Православна или да је нема. Сада се бира куда срце тежи.
ИстиноЉубље свима Вама!
http://www.vaseljenska.com/vesti/dok-su-...ice-video/