Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 1 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Четници у ратовима 1991-1995

(25-02-2020, 11:50 PM)Војвода Пише:  
(25-02-2020, 11:44 PM)ХраброСрце Пише:  Одговоре на оваква питања можете наћи. И на викепедији. Имате које су војводе кад проглашене и од кога. Војвода Ђујић је Шешељу одузео титулу и прогласио Славка Алексића војводом. Мило Ракочевић је свакако био војвода, почившег Шуштеричу се не може замјерити било шта, међутим, остале титуле и почасно титулирање након 2000 и неке врло је дискутабилно, боље рећи смијешно.
Читао сам на Википедији, и тамо ми ништа није било јасно! Не могу да прихватим да неки људи имају исти чин као Мишић и Степа!

Онда теби много тога није јасно. Кидање
Одговори

(25-02-2020, 12:42 AM)Александар Динчић Пише:  И Хрвати и муслимани су имали добре диверзантске групе јер су их обучавали инострани инструктори.

Немачки углавном с тим што се шпекулише да је код муслимана било доста иранских и турских инструктора.Што је вероватно тачно.Било је ту после рата,код муслимана, сукоба између Американаца и тих неких са азијског континента,било је и убистава,пражњења терористичких кампова...
Одговори

Срби су у тим ратовима дебело поражени и војно и за столом.

Што се тиче четника у рстовима 99-их то је више био маскембал, пијанчање и слушање бмк.

Да су Срби били озбиљна војска завршили би Сарајево и Загреб за пар месеци.... Држали смо већину градова под опсадом а на ниједан нисмо смели да освојимо..

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

(26-02-2020, 12:02 AM)Mekenzi Пише:  Да су Срби били озбиљна војска завршили би Сарајево и Загреб за пар месеци.... Држали смо већину градова под опсадом а на ниједан нисмо смели да освојимо..

Е па Кизо на твоју и моју жалост,као и свих нас вероватно, нису били Срби него ЈНА у распаду.Војска у расулу,без стратегије и тактике,без било какве назнаке било каквог циља за шта тачно ратујеш.За тих пар месеци не могу да се сложим јер да је стварно била добро организована српска или југословенска војска,није ни битно а спремна за тако нешто,трајало би можда недељу или две.Што се тиче градова под опсадом,често се Вуковар наводи као један од тих а није био у опсади.У Дубровник је могло да се уђе али генерал,тада мајор,Делић није дао Милошевићу да га намагари и увуче у ко зна шта. Самоиницијативно је одбијао да уђе у Дубровник,који се готово предао,зивкајући сваки дан Београд постављајући им питање "Је ли ово самостална Хрватска или је Југославија?".Сам је то испричао негде.У Сарајеву су Срби нападали само на почетку док нису успостављене линије фронта јер њима није ни био циљ да освоје цело Сарајево већ да изолују око 60.000 потенцијалних војних обвезника са оне друге стране који би могли бити употребљени на разним местима.Било је покушаја неких пробоја и крвавих битки на брду Жуч,напада са обе стране,разних покушаја и овога и онога али никада оним интензитетом и јачином као на почетку рата.Муслимани данас тврде да је Сарајево било под опсадом а није баш.Један део Сарајева је био опсадом а већи део града су држали Срби.
Одговори

(25-02-2020, 11:52 PM)ХраброСрце Пише:  
(25-02-2020, 11:50 PM)Војвода Пише:  
(25-02-2020, 11:44 PM)ХраброСрце Пише:  Одговоре на оваква питања можете наћи. И на викепедији. Имате које су војводе кад проглашене и од кога. Војвода Ђујић је Шешељу одузео титулу и прогласио Славка Алексића војводом. Мило Ракочевић је свакако био војвода, почившег Шуштеричу се не може замјерити било шта, међутим, остале титуле и почасно титулирање након 2000 и неке врло је дискутабилно, боље рећи смијешно.
Читао сам на Википедији, и тамо ми ништа није било јасно! Не могу да прихватим да неки људи имају исти чин као Мишић и Степа!
Онда теби много тога није јасно. Кидање
Да ли си ти прочитао то на Википедији? Ако си укапирао, свака ти част. Неки два пута проглашавани војводама, неки којима су одузети чинови проглашавали војводе, збрка око проглашавања војвода од стране Мила Ракочевића,...
Одговори

Вуковарска и дубровачка операција су чисте као суза!
http://www.pogledi.rs/forum/Thread-istin...de-vukovar
https://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/c...tva-istina
Одговори

Шуштерич је једини четник тј. учесник Другог св. рата коме је војвода Ракочевић дао војводски чин?
Одговори

(27-02-2020, 02:21 PM)Филип Ђукић Пише:  Шуштерич је једини четник тј. учесник Другог св. рата коме је војвода Ракочевић дао војводски чин?

Ако се не варам, дао је чин и Гојку Даничићу, равногорцу, брату капетана Милана Даничића из ВК.
Милослав је објавио Гојкова сведочења у својим књигама и филмовима. Имаш га у једном од посљедњих филмова - "Прогнани".
Одговори

(27-02-2020, 03:36 PM)ХраброСрце Пише:  
(27-02-2020, 02:21 PM)Филип Ђукић Пише:  Шуштерич је једини четник тј. учесник Другог св. рата коме је војвода Ракочевић дао војводски чин?

Ако се не варам, дао је чин и Гојку Даничићу, равногорцу, брату капетана Милана Даничића из ВК.
Милослав је објавио Гојкова сведочења у својим књигама и филмовима. Имаш га у једном од посљедњих филмова - "Прогнани".
Хвала, неки којима је дао чин су рођени пре ДСР, али нису били у четницима.Стварно размишљам да ли је он уопште био свестан каквим све ликовима је аманетом дао чин.По мени су то заслужили једино Шуштерич и Даничић, јер су били четници.
Одговори

(28-02-2020, 12:12 AM)Филип Ђукић Пише:  

Хвала, неки којима је дао чин су рођени пре ДСР, али нису били у четницима.Стварно размишљам да ли је он уопште био свестан каквим све ликовима је аманетом дао чин.По мени су то заслужили једино Шуштерич и Даничић, јер су били четници.

Нпр. ту је и син Светозара Добрашиновића, Ђуришићевог блиског сарадника, политичар Андрија Мандић, Милета Павићевић и још неке особе.
Па сад, ко заслужује, а ко не, заједно са војводама 90тих, мислим да је то јасно. Не могу се дијелити чинови онако како је то радио Пећанац.
Одговори

Te титуле "Војводе" деведесетих што је већ излапели Ђујић давао шаком и капом коме год стигне и самозване "војводе" по мени немају никакву вредност. Тако су Шешељ, Тома Николић и разни други "Војводе"

Једине праве Војводе су оне Војводе које су завршили војне школе и академије и који су били у краљевској војсци и које је одликовао Дража или краљевина Србија..

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

После 2. св рата више не важи да су "Четници" само добровољци или герила, већ су "Четници" сви честити и побожни српски војници који су одлежали тј. оздравили од комунизма, који воле и бране свој народ и своју Отаџбину. Чак, штавише, појам "Четници" добија доста шире и универзално значење, па и изван војне структуре. "Четник" данас постаје начин живота, мисли и осећања.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(28-02-2020, 12:27 AM)ХраброСрце Пише:  
(28-02-2020, 12:12 AM)Филип Ђукић Пише:  

Нпр. ту је и син Светозара Добрашиновића, Ђуришићевог блиског сарадника, политичар Андрија Мандић, Милета Павићевић и још неке особе.
Па сад, ко заслужује, а ко не, заједно са војводама 90тих, мислим да је то јасно. Не могу се дијелити чинови онако како је то радио Пећанац.
Најчуднији пример је Чедомир Ашанин који је рођен 1924. и који није био учесник ДСР(колико сам сазнао). Дати чин човеку од 83 године који никада није био у четницима је стварно чудно...

(28-02-2020, 11:17 AM)Mekenzi Пише:  Te титуле "Војводе" деведесетих што је већ излапели Ђујић давао шаком и капом коме год стигне и самозване "војводе" по мени немају никакву вредност. Тако су Шешељ, Тома Николић и разни други "Војводе"

Једине праве Војводе су оне Војводе које су завршили војне школе и академије и који су били у краљевској војсци и које је одликовао Дража или краљевина Србија..
Ђујић је дао чин једино Шешељу(коме је касније одузео) и Славку Алексићу.
Одговори

(25-02-2020, 11:50 PM)Војвода Пише:  Читао сам на Википедији, и тамо ми ништа није било јасно! Не могу да прихватим да неки људи имају исти чин као Мишић и Степа!

Чин војвода је мало старији и од Мишића и од Степе.Кез И једно је ВОЈВОДА = ФЕЛДМАРШАЛ тј. највиши ђенерал, а друго ЧЕТНИЧКИ ВОЈВОДА = командир четничког одреда.
Дакле, никакве везе то нема са Мишићем и Степом, нити са Краљевином Србијом а поготово не са вашом Југославијом.Кидање

(25-02-2020, 12:42 AM)Александар Динчић Пише:  И Хрвати и муслимани су имали добре диверзантске групе јер су их обучавали инострани инструктори.

То су више новинске приче. И Срби су имали јаке диверзантске групе које су стално упадале преко линија. Нпр. јединица Капетана Драгана а у Босни је било пуно таквије јединица у ВРС.

Војске све три стране су настале из ЈНА.

Оно што су муслимани радили је инфилтрација, тј. убацивање као лака пјешадија за дизање српски линија.
Није то герила него они нијесу имали избора ради српске премоћи у артиљерији и тенковима. Имали су огромне губитке али су се с временом извјештили.

Сваки примјер који ја знам о томе са све три стране, те групе су користиле локалне људе који познају сваки камен на терену а даље је све зависило од дисциплине они који то раде и снаге или слабости противника кога нападају. Ђе је било слабије и ђе се није радило како треба велике штете су направили. На другијем мјестима, нпр. код Слуња 1992. и у Херцеговини 1993. муслимани су упали са великим групама и имали стотину и више мртви у покушају.

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним