Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 1 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Четници у ратовима 1991-1995

(24-05-2017, 08:46 PM)Романија Пише:  
(24-05-2017, 07:41 PM)Брада Пише:  
(24-05-2017, 01:03 PM)Ултрадесничар Пише:  нису били паравојска као СДГ или Српска Гарда него су били потчињени прво ЈНА а касније СВК и ВРС.

СГ и СДГ нису никакве паравојске већ Српске Добровољачке јединице које су се бориле искључиво у садејству са ЈНА или локалним ТО или Милицијом а на позив општинских кризних штабова и сл. Са оснивањем СВК и ВРС готово све "четничке" јединице се у тапају у постојеће Бригадне и Корпусне формације.
То са параваојскама је прича коју сложно гурају хрвати, бивши југо-официри (махом црногорчине и којекакви полутани) и наравно Шешељ.

Још ће испасти да су јунаци Smile
Романија, искрено питање, шта ће ти овај пост?
Одговори

Искрено, не знам шта друго да кажем на изјаву да сваки Србин који узме пушку је јунак.
Одговори

Ђе то пише? Шок
Одговори

Не говорим директно за тебе. Већ се водила ова расправа са Мунгосом, Србином или с ким већ, око тог јунаштва Аркана, Шешеља и Томе Николића.
Одговори

Немој молим те, писати о "јунаштву" ТН и ВШ је ко да пишемо о искреној љубави хрвата према Србима.То нико нормалан не може тврдити.
Одговори

(24-05-2017, 11:34 AM)Романија Пише:  Постојао је и добровољачки четнички пук Саво Дерикоња у Сарајеву.
???.... пук ??? Гдје је постојао ???

Дајте људи, поготово ви историчари, уозбиљите се по овом питању. Ако вам није била доступна дакументација и грађа за ДСР, за овај последњи је имате на претек. Не правите фаму од свега. У ратовима 90-95 су једноставно биле поједине јединице које су по самозваним називима и обиљежјима баштиниле четничку традицију. Треба их поштовати и цјенити једнако као и остале јединице и припаднике ВРС, наравно и полицијске јединице
Исто важи и за добровољачке јединице
Одговори

Шта сам погрешно рекао?
И како их цјенити, кад су неки само пљачкали.
Одговори

Па прво мислим да си погрешно рекао: "пук Саво Дерикоња", друго ћу касније журим
Одговори

Veljančić Tomo

1. Igmanska brigada, jedinica Prvi dobrovljački puk "Savo Derikonja". Posle njegove pogibije, jedinica dobija naziv: Prvi dobrovljački puk "Savo Derikonja", odred "Tomo Veljančić".

2. Rođen je 1964. godinea poginuo 1992 Prvobitno je bio sahranjen na groblju u Bulozima, posle premešten na Vojničko groblje u Sokocu.
Одговори

Имаш ли представу шта је војна јединица "ПУК", добро да се нису назвали корпусима. У рату 91-95 није постојао четнички начин ратовања у смислу гериле и устаничких борбених формација иза линије фронте. Рекао сам да су постојале јединице које су баштиниле четнику традицију, највише у смислу обиљежја, иконографије, па имали су и одређену подршку Шешељевих радикла, која се може свести као подршка више хуманитарног карактера. Друго, термин "војвода", је у рату 91-95 деградиран до најниже границе. Конкретно на сарајевском ратишту, такве су једнице биле: 1. "четници војводе Алексића", (иначе све најбоље знам о тој јединици и самом војводи), формација која, мислим, никада није прешла вличину чете. У саставу су највећим дијелом били становници Срби сарајевских насеља Ковачићи, Враца, Грбавица, дио је био Срби избјегли из дјела Сарајева који је остао под контролом тзв. БХ Армије, дио из околних мјеста и неколико добровољаца Срба из Србије и браће Руса. 2. "четници војводе Васка", јединица слична претходно описаној, само је ординирала на територији Илијаша, а Алексићева у Ковачићима - Грбавици-Јеврејско гробље. 3. вјероватно јединца која је себе можда назвала пук Саво Дерикоња, ради се о добровољачкој јединици којом је командовао Бранислав Гавриловић Брне. Јединица састављена од добровољаца из Србије, која је углавном била стационирана на територији Илиџе. Мислим да се није задржала цијели рат, можда једну жетвртину рата, највише трећину. Још нешто, те јединице су биле углавном интервентног карактера на једном подручију и биле под командом ВРС. На сваком подручију су постојале такве јединице, само нису све биле са толиком четничком иконографијам.
Одговори

(01-06-2017, 05:21 PM)Романија Пише:  Veljančić Tomo

Одох у оф. Smile Не замери.

Скоро гледам неки чланак из дневних новина које датирају из осамдесетих, неко окачио негде ( нажалост не могу да се сетим где сам видео), и Томи објавили адресу, место рођења ... нану им комуњарску. А све због неке ситне глупости са неке утакмице. Није био једини , објављено за још пар наших.
Одговори

(01-06-2017, 04:40 PM)Романија Пише:  И како их цјенити, кад су неки само пљачкали.

И сам си рекао "неки само пљачкали", па цијени остале.

Види, сад озбиљно, ако мислиш на добровољачке јединице. Све су оне биле сличног карактера, разлика је само што су једни били углађени, обријани, намирисани, опремљени к'о амерчки командоси, други брадати са шубарама, шајкачама, кокардама..., трећи у џинсу итд. Мало се појаве па нестану, ко их доведе и из ког разлога то је друго питање, али у сваком случају не можеш их вратити. Неко хоће да ти добровољно бесплатно помогне, да погине (већина постане свјесна да се гине тек кад неко страда поред њега), да те који дан одмјени, добро ти дође, шта да радиш него да га прихватиш. Постоји то мишљење да су те јединице биле пљачкашке, било је тога. Било га је свугдје, код тих једница нешто више, јер су углавном биле састављене од момака са ивице или друге стране закона.
Хајде да поставимо питање на другачији начин: Што нису потештени дошли да помогну, гдје су они били? Ипак су већина, па ни једна поштена једница, саставњена од непљачкаша не дође. Гузицом у крај.
Одговори

- Наравно да знам шта значи пук, али они су се тако звали, зашто - не знам. Можда их је било не више од 50-100. Али ја ту ништа погрешно нидам навео.
- Свакако да цијеним те за које се зна да су били борци, Алексића, Неђа Видаковића, Манду итд.
Били су неки мислим на Илиџи тамо према Кисељаку звали се Четници, неђе су из Србије, и они су дрогирани пуцали једни на друге међусобно (играли се рата). И тако су пуцали док један не погине ил буде рањен, и онда праве паузу један дан. Само замисли колико могу штете да нанесу било ком народу. Мом стрицу су отели краву и убили је јер им је било досадно.
И онда дође неки мунгос и каже ми да сам Југословен јер не цијеним четнике.
Одговори

Да, отприлике причамо исто. Ја само хоћу рећи да се те јединице нису битно разликовале од осталих једница. Већ сам рекао да је у њима концентрација криминогених лица била већа него у осталим јединицама. Морате схватити да је мобилизација била готово 100%. Сви су били у војсци или полицији, како лопови тако и поштени. Можда је то и добро , можда их је тако лакше контролисати у рату. Друго хајде замисли ситуацију , заједно у рову какав домаћин нпр твој стриц и неки робијаш. Можда је боље да је робијаш са робијашем, домаћин са домаћином. Што се тиче те добровољачке четничке јединице на Илиџи, није се она ништа разликовала од тзв. добровољачке гарде, осим по облачењу. Исто ти је то , такав миље је долазио. Неке су организовали Шешељеви радикали, неке Аркан, неке "демократи" (Гишка, Бели..) итд. Хоћу рећи са четништвом немају никакве или врло мале везе.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним