Поруке: 14,435
Теме: 346
Придружен: Feb 2015
Углед:
875
.
У првом светском рату, за време пробоја Солунског фронта, био је рањен један прост човек, сељак, кога упуте у болницу. Предају му једног бугарског заробљеника да га спроведе до Команде у Солуну. Од дугог хода, и глади, бугарин онемоћа, а муче га и мисли хоће ли остати жив и видети своје. Српски војник, мада рањен, сиђе с коња и помогне Бугарину да се попне у седло, узме вођице и тако пође даље. Кад је видео зачуђеност српског генерала, војник рече: „Ја сам рањеник, а он заробљеник, ту више нема непријатељства; обојица смо без оружја и само смо људи. Он је занемогао и морам да му помогнем.“
То је оно што нас је као народ одржало, не само биолошки. У дубини народне душе није само витештво или отменост, већ нешто друго: права љубав према човеку.
Блаженопочивши Патријарх Павле
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
Углед:
875
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
Углед:
875
.
Док сам жив, никада неће са наше стране бити призната Совјетска Унија. Могу сви признати СССР, ја могу остати сам, али док у њој седе џелати руског народа, ја јој нећу пружити своју руку. Ми ћемо признати Русију тек онда кад њезин народ буде слободан.
Њ.В. Краљ Александар Карађорђевић
Д М
Углед:
875
.
Нисмо ми против комунизма због економике, већ због метафизике и етике. Шта ће нас Стаљин учити о комунизму економском, када је већина од нас старијих рођена и одњихана у задругама, где је по двадесет људи јело једном кашиком. Него Срби не могу бити комунисти, јер имају супротан поглед на свет: они су за Бога, Краља и Домаћина, а комунизам је против Бога, против Краља и против Домаћина.
Св. Владика Николај
Д М
Углед:
875
.
Људи су у власти злочинаца и хохштаплера, али немају времена да о томе мисле: журе на пиво (нарочито млади) или у продавницу (жене) или на утакмицу (мушкарци) или пред телевизор (старци). Врли нови свет.
Мило Ломпар
Д М
Углед:
875
.
Готово нигде у политичкој борби се не уноси тако мало идеја као код нас. Место искрене и свесне политичке странке која поштено и отворено бије бој под развијеном заставом идеја и начела, долази гомила која се ваља по прашини отимајући се за места и зараде. Док се у целом свету политичка борба уређује и тако рећи канализује, код нас још увек остаје у хаотичном стању, где других побуда нема до ината и апетита, где се сматра да је све допуштено: политичка лицитирања, преконоћне промене мишљења, најнеприроднији савези и продаје савести.
Јован Скерлић
.
Д М
Углед:
875
.
Та хорда Титогораца, предвођена тренутном политичком олигархијом у Црној Гори, је, уствари, продужетак и баштиник оног ђиласовско-бољшевичког принципа одвајања дела српског народа и измишљања друге нације. Титогорце је Тито направио у Јајцу 1943. противприродним блудом као нацију и сад они бораве овде као народ који је наспрам српског народа.
+ Данило Лазовић
.
Д М
Углед:
875
.
Нашем народу неће кренути на боље док год се на костима српских жртава буде играо фудбал.
+ Патријарх Павле
.
Д М
Углед:
875
.
Постоји такав тип несрећног човека који од рођења до смрти живи у заблуди да је по нечем позван да се бави јавним пословима, да исправи што је криво и изводи на чистину што је замршено, а у ствари он се бави само самим собом и својим мутним амбицијама, и ничим више и ничим другим. У круг тих својих послова он увлачи све: идеје, покрете, установе, јавне људе и скромне незнанце. Болујући од фиксне идеје да је он у вези са свим што постоји и да се све на свету њега тиче, он ниже грешку на грешку и глупост на глупост. Али, убеђен и упоран, он то не примећује. Сваки корак му је погрешан, јер иде у наопаком правцу. И на штету је и досаду свему и свима око себе.
Иво Андрић
.
Д М
Углед:
875
.
Ђенерал Драгољуб-Дража Михаиловић је један од оних који су живот свој положили за ближње своје, за народ свој, који су се жртвовали и који су били жртвовани на олтар вјере и отачаства. Ђенерал Драгољуб Михаиловић је самљевен жрвњем наци-фашистичке идеологије, безбожне фашистичке идеологије, и ништа мање, безбожне комунистичке идеологије. Двије идеологије, бежбожне, једна која се клањала идолу крви и расе, а друга се клањала идолу класе, обадвије су из нечовјечног коријена.
Оне су принијеле на жртву Драгољуба Михаиловића, уз помоћ лицемјерја савремених великих сила. Оних сила које су њега издале, издавши тиме саме себе и људско достојанство. И допустивши да он буде проглашен за издајника, од оних који су издали и Бога и савјест и народ. Та издаја, та жртва, није само жртва средине XX вијека, него све оно што се догађало и што се догађа, са овим народом нашим, српским народом, је последица тог жртвовања и последица те издаје. Крвави расплет југословенске драме је рођен у том жртвовању, крвави расплет наших дана; издаја Косова и Метохије је такође последица тог жртвовања…
Митрополит Амфилохије Радовић
.
Д М
Углед:
875
.
Маните се тих назива Босанац, Далматинац, Србијанац, Црногорац, јер ће неко наћи оправдање да од тих покрајинских назива направи посебне народе...
Сава Текелија
.
Д М
Углед:
875
.
Не смеш Недића нипошто назвати председником владе, јер ми имамо свога легалнога председника владе у Лондону. Ако би га ти као Патријарх Српске цркве назвао председником, онда га ти у име Цркве легализујеш на том положају, а ми од тога морамо бежати.
Св. Владика Николај Патријарху Гаврилу Дожићу
.
Д М
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
(23-03-2020, 01:07 AM)Шумадинац Пише: .
Не смеш Недића нипошто назвати председником владе, јер ми имамо свога легалнога председника владе у Лондону. Ако би га ти као Патријарх Српске цркве назвао председником, онда га ти у име Цркве легализујеш на том положају, а ми од тога морамо бежати.
Св. Владика Николај Патријарху Гаврилу Дожићу
.
Одакле је ово?
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."