Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
(03-03-2018, 04:26 PM)Николај Пише: Слушао сам од старијих, искусних, кажу да у бурету треба да стоји максимално годину дана, и да се онда пребаци у стакло. Јер буре, ем што "попије" ракију, ем је усмрди (друга је ситуација са вином). Тако да у суштини, битно је само да ракија што дуже "одлежи", небитно где. Мада је најбитније како је испечеш, и од чега.
У потпуности се слажем.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 14,453
Теме: 346
Придружен: Feb 2015
Углед:
877
Добро је слушати старије "искусне", али то не значи и да је тако најбоље. У квалитетном бурету ракија не може да се "усмрди". Најбоље буре је од белог храста Китњака, даје најбољу арому.
Буре обично за годину дана попије око 4%. Тако да многи произвођачи који имају пуна бурад од 500 литара то и не осете у губитку.
Дакле, мора се пратити старење ракије и тешко се може добити врхунски резултат само сипањем редестилата у једно буре и "заборављањем" на њега.
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
Поруке: 3,187
Теме: 51
Придружен: Jul 2013
Углед:
372
(03-03-2018, 04:26 PM)Николај Пише: Тако да у суштини, битно је само да ракија што дуже "одлежи", небитно где.
Ја сам био убеђен да дрво много боље "крти" ракију, за разлику од стакла рецимо. То што "испари" углавном и јесте метил алкохол, или грешим?
Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Поруке: 4,404
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
651
Не испарава она (ако је затворена), него натапа дрво.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 14,453
Теме: 346
Придружен: Feb 2015
Углед:
877
(03-03-2018, 09:59 PM)Громовник Пише: (03-03-2018, 04:26 PM)Николај Пише: Тако да у суштини, битно је само да ракија што дуже "одлежи", небитно где.
Ја сам био убеђен да дрво много боље "крти" ракију, за разлику од стакла рецимо. То што "испари" углавном и јесте метил алкохол, или грешим?
Не. Метанол се издваја фракционом дестилацијом. Мада и тада остаје у ракији, у малој количини.
Највише га има у патоци, па у првенцу. И много друга штетна једињења се налазе у ове две фракције. Зато се изводи фракциона дестилација, тако што ћемо отклонити првенац и патоку, а оставити "срце" тј. будућу ракију.
Тако добијени дестилат се разблажује дестилованом или деминерализованом водом после најмање 3 месеца док "слегне". Што више то боље.
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
Поруке: 5,715
Теме: 64
Придружен: Aug 2013
Углед:
364
(03-03-2018, 04:43 PM)Шумадинац Пише: Добро је слушати старије "искусне", али то не значи и да је тако најбоље. У квалитетном бурету ракија не може да се "усмрди". Најбоље буре је од белог храста Китњака, даје најбољу арому.
Буре обично за годину дана попије око 4%. Тако да многи произвођачи који имају пуна бурад од 500 литара то и не осете у губитку.
4% на 500 л није мали губитак годишње... Мислим да буре попије око 1% годишње. Имамо сам прилике да присуствујем отварању бурета у коме је ракија била скоро 40 година, имала је доста јак шмек на буре, боју вињака и испарило око 1/3 бурета, видела се црта докле је била ракија кад је сипана у буре.
Буре је било храстово 200л.
Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
(Последња измена: 04-03-2018, 04:13 PM од
смедерево.)
Поруке: 14,453
Теме: 346
Придружен: Feb 2015
Углед:
877
У вези тога чувени проф. Др. Јовић пише:
"Према неким испитивањима, ракија шљивовица лагерована у храстовом бурету смањила се и у запремини у току прве године за 8,75%, у другој за 5%, трећој години 5%, у четвртој 5,75%, шестој години 3,5% и седмој и осмој години по 2,5%. Ово се дешава испаравањем кроз отвор за врањ, кроз дуге бурета као и услед упијања од стране бурета. Величина губитка зависи од димензија бурета, од квалитета дрвета од којег је буре сачињено, као и од јачине ракије која се чува. Према испитивањима, ракија препеченица чувана 1 годину изгубила је у јачини за 0,7 вол%, док се запремина смањила за 4%. Код меке ракије смањење јачине износило је 0,5%, а запремине 3,5%, такође у току једне године.
Као неписано правило може се узети да се годишње губи у алкохолу приликом лагеровања ракије у бурадима за око 3-4%. У херметички затвореним судовима ови губици су и после дужег времена незнатни."
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
Поруке: 5,715
Теме: 64
Придружен: Aug 2013
Углед:
364
(04-03-2018, 04:53 PM)Шумадинац Пише: У вези тога чувени проф. Др. Јовић пише:
"Према неким испитивањима, ракија шљивовица лагерована у храстовом бурету смањила се и у запремини у току прве године за 8,75%, у другој за 5%, трећој години 5%, у четвртој 5,75%, шестој години 3,5% и седмој и осмој години по 2,5%. Ово се дешава испаравањем кроз отвор за врањ, кроз дуге бурета као и услед упијања од стране бурета. Величина губитка зависи од димензија бурета, од квалитета дрвета од којег је буре сачињено, као и од јачине ракије која се чува. Према испитивањима, ракија препеченица чувана 1 годину изгубила је у јачини за 0,7 вол%, док се запремина смањила за 4%. Код меке ракије смањење јачине износило је 0,5%, а запремине 3,5%, такође у току једне године.
Као неписано правило може се узети да се годишње губи у алкохолу приликом лагеровања ракије у бурадима за око 3-4%. У херметички затвореним судовима ови губици су и после дужег времена незнатни."
Ја кажем шта сам ја затекао, а проф. Јовића јако ценим.
Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Поруке: 14,453
Теме: 346
Придружен: Feb 2015
Углед:
877
Па што не уштека неки литар, барем за нас овде све форумаше? Да частиш!
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
Поруке: 5,715
Теме: 64
Придружен: Aug 2013
Углед:
364
Ракије увек има, дал' те или оне
Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
(Последња измена: 04-03-2018, 06:43 PM од
смедерево.)
Поруке: 14,453
Теме: 346
Придружен: Feb 2015
Углед:
877
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
Поруке: 14,453
Теме: 346
Придружен: Feb 2015
Углед:
877
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
Поруке: 14,453
Теме: 346
Придружен: Feb 2015
Углед:
877
Каленић пијаца, 1950.
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
Поруке: 14,453
Теме: 346
Придружен: Feb 2015
Углед:
877
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М