Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
(03-03-2018, 04:26 PM)Николај Пише: Слушао сам од старијих, искусних, кажу да у бурету треба да стоји максимално годину дана, и да се онда пребаци у стакло. Јер буре, ем што "попије" ракију, ем је усмрди (друга је ситуација са вином). Тако да у суштини, битно је само да ракија што дуже "одлежи", небитно где. Мада је најбитније како је испечеш, и од чега.
У потпуности се слажем.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 14,453
Теме: 346
Придружен: Feb 2015
Углед:
877
Добро је слушати старије "искусне", али то не значи и да је тако најбоље. У квалитетном бурету ракија не може да се "усмрди". Најбоље буре је од белог храста Китњака, даје најбољу арому.
Буре обично за годину дана попије око 4%. Тако да многи произвођачи који имају пуна бурад од 500 литара то и не осете у губитку.
Дакле, мора се пратити старење ракије и тешко се може добити врхунски резултат само сипањем редестилата у једно буре и "заборављањем" на њега.
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
Поруке: 3,187
Теме: 51
Придружен: Jul 2013
Углед:
372
(03-03-2018, 04:26 PM)Николај Пише: Тако да у суштини, битно је само да ракија што дуже "одлежи", небитно где.
Ја сам био убеђен да дрво много боље "крти" ракију, за разлику од стакла рецимо. То што "испари" углавном и јесте метил алкохол, или грешим?
Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Поруке: 4,404
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
651
Не испарава она (ако је затворена), него натапа дрво.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Углед:
877
(03-03-2018, 09:59 PM)Громовник Пише: (03-03-2018, 04:26 PM)Николај Пише: Тако да у суштини, битно је само да ракија што дуже "одлежи", небитно где.
Ја сам био убеђен да дрво много боље "крти" ракију, за разлику од стакла рецимо. То што "испари" углавном и јесте метил алкохол, или грешим?
Не. Метанол се издваја фракционом дестилацијом. Мада и тада остаје у ракији, у малој количини.
Највише га има у патоци, па у првенцу. И много друга штетна једињења се налазе у ове две фракције. Зато се изводи фракциона дестилација, тако што ћемо отклонити првенац и патоку, а оставити "срце" тј. будућу ракију.
Тако добијени дестилат се разблажује дестилованом или деминерализованом водом после најмање 3 месеца док "слегне". Што више то боље.
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
Поруке: 5,715
Теме: 64
Придружен: Aug 2013
Углед:
364
(03-03-2018, 04:43 PM)Шумадинац Пише: Добро је слушати старије "искусне", али то не значи и да је тако најбоље. У квалитетном бурету ракија не може да се "усмрди". Најбоље буре је од белог храста Китњака, даје најбољу арому.
Буре обично за годину дана попије око 4%. Тако да многи произвођачи који имају пуна бурад од 500 литара то и не осете у губитку.
4% на 500 л није мали губитак годишње... Мислим да буре попије око 1% годишње. Имамо сам прилике да присуствујем отварању бурета у коме је ракија била скоро 40 година, имала је доста јак шмек на буре, боју вињака и испарило око 1/3 бурета, видела се црта докле је била ракија кад је сипана у буре.
Буре је било храстово 200л.
Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
(Последња измена: 04-03-2018, 04:13 PM од
смедерево.)
Углед:
877
У вези тога чувени проф. Др. Јовић пише:
"Према неким испитивањима, ракија шљивовица лагерована у храстовом бурету смањила се и у запремини у току прве године за 8,75%, у другој за 5%, трећој години 5%, у четвртој 5,75%, шестој години 3,5% и седмој и осмој години по 2,5%. Ово се дешава испаравањем кроз отвор за врањ, кроз дуге бурета као и услед упијања од стране бурета. Величина губитка зависи од димензија бурета, од квалитета дрвета од којег је буре сачињено, као и од јачине ракије која се чува. Према испитивањима, ракија препеченица чувана 1 годину изгубила је у јачини за 0,7 вол%, док се запремина смањила за 4%. Код меке ракије смањење јачине износило је 0,5%, а запремине 3,5%, такође у току једне године.
Као неписано правило може се узети да се годишње губи у алкохолу приликом лагеровања ракије у бурадима за око 3-4%. У херметички затвореним судовима ови губици су и после дужег времена незнатни."
Д М
Углед:
364
(04-03-2018, 04:53 PM)Шумадинац Пише: У вези тога чувени проф. Др. Јовић пише:
"Према неким испитивањима, ракија шљивовица лагерована у храстовом бурету смањила се и у запремини у току прве године за 8,75%, у другој за 5%, трећој години 5%, у четвртој 5,75%, шестој години 3,5% и седмој и осмој години по 2,5%. Ово се дешава испаравањем кроз отвор за врањ, кроз дуге бурета као и услед упијања од стране бурета. Величина губитка зависи од димензија бурета, од квалитета дрвета од којег је буре сачињено, као и од јачине ракије која се чува. Према испитивањима, ракија препеченица чувана 1 годину изгубила је у јачини за 0,7 вол%, док се запремина смањила за 4%. Код меке ракије смањење јачине износило је 0,5%, а запремине 3,5%, такође у току једне године.
Као неписано правило може се узети да се годишње губи у алкохолу приликом лагеровања ракије у бурадима за око 3-4%. У херметички затвореним судовима ови губици су и после дужег времена незнатни."
Ја кажем шта сам ја затекао, а проф. Јовића јако ценим.
Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Углед:
877
Па што не уштека неки литар, барем за нас овде све форумаше? Да частиш!
Д М
Углед:
364
Ракије увек има, дал' те или оне
(Последња измена: 04-03-2018, 06:43 PM од
смедерево.)
Углед:
877
Д М
Углед:
877
Д М
Углед:
877
Каленић пијаца, 1950.
Д М
Углед:
877
Д М