Поруке: 459
Теме: 13
Придружен: Jul 2016
Углед:
83
Не знам да ли је ова тема већ била на форуму,ако јесте преместите ме да ту објавим ово,ако није ево сада.
Шта мисли господин Милослав Самарџић,да ли су то сви команданти или су можда требали да додају још неке команданте и генерале предртне војске који су ушли у четмичке јединице већ са генералским чином ?
Пошто знамо да је било неколико генерала предратне војске и у герилским јединицама ЈВ али нис неки од њих био конкретно командант неког корпуса или групе корпуса,већ нешто у штабу врховне команде,делегације итд.
"За часног човека и озбиљног мушкарца,отаџбина је скуп обавеза,и у рату,и у миру-УВЕК !" -Војвода Петар Бојовић
Поруке: 4,056
Теме: 18
Углед:
459
Мораћеш мало да седнеш и да боље обрадиш ову тему. Већини официра си промашио чин. Нпр. Калабић је у рат ушао са чином рез. поручника а догурао је до потпуковника. Ђуришић такође промашен чин. Има још доста примера. Дакле, официрима пиши чинове у које су унапређени последњи пут.
Широка ти је ово тема да је обрадиш у два минута. Изоставио си велики део И. и Ј. Србије, Шумадију, Златибор, Ваљево, Мајевица, Озрен, Требава,...
Имао је неко изнад Кента и Калаита... Доста важних официра је заборављено.
Што се тиче генерала имаш два чланка које је Самарџић објавио.
Ако хоћеш да урадиш озбиљнији видео прати ову фотмацију и крени редом од ВК па по осталим корпусима.
http://www.pogledi.rs/formacija-jugoslov...43-godine/
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
(Последња измена: 18-09-2017, 11:24 PM од
Перун.)
Поруке: 459
Теме: 13
Углед:
83
Samo da napomenem,nisam ja napravio ovaj video nego kanal Srbadija.
Da sam ja napravio ovaj video sve bi bilo ispravljeno roku od par dana,ali ovako cekamo odgovor tog cveka koji je napravio video.
Prenecu mu ovo u komentaru na ovaj video i videcemo sta ce uraditi.
"За часног човека и озбиљног мушкарца,отаџбина је скуп обавеза,и у рату,и у миру-УВЕК !" -Војвода Петар Бојовић
Поруке: 1,146
Теме: 25
Придружен: Nov 2017
Углед:
717
По мени један од најпримеренијих Дражиних официра команданата.
Тужно скрајнут .
коњ. капетан I кл. ВЛАДИСЛАВ Д. ДОДИЋ ВЛАДА
Поруке: 4,406
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
652
Из Смедеревског?
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 1,146
Теме: 25
Придружен: Nov 2017
Углед:
717
Да тај, али он никада није припадао Смедеревском корпуса, већ му је последњи Штаб био на терену Смедеревског корпуса.
Само укратко о томе зашто Додић. Иначе, мислим да је раније о њему писао Самарџић, али је сада њег. биографија постала богатија.
Порекло : деда Милош - народни посланик, отац Душан - дивиз.ђенерал, брат и сестра интелектуалци : др Ратољуб и Симонида.
Владислав Додић - акт.коњ.капетан I кл, 53.кл.НШВА, ВШ, ђенералштабна припрема...
Учесник Априлског рата 1941 као команд.коњ.дивизиона Каљ. Гарде.
Крај ЈВ га затиче у Драгачеву, избегава заробљеништво и са капет. Серафимом Неготинцем крије се по шумама , све док се није појавио Дража на Равној Гори и они одлазе код њега, међу првима.
17 - 20 нов. 1941 учествује, под командом капет. Мил. Митића, у борбама против комунист око Г. Милановца.
Био на Равној Гори када су напали Немци, дец.1941 и извлачио се у групи са п.пуков.Драг. Павловићем.
Јан.1942, са мај.М. Палошевићем, по задатку у Топлици и Јабланици.
У прол. 1942 одлази у Липово код Драже.
Шеф Унутрашње шифре Одељења за послове унутр. и спољ. службе везе ВК, од 10.авг.1942.
Лист Ново Време објављује немачку потерницу за њим.
6.септ.1942 одликован Орденом Белог Орла и унапређен у мајора.
Команд. јединице за Спец. операције на Дунаву ГШ 128, у срезу Великоорашачком. Извршио велики број диверзија и саботажа.
Издат од Гестаповског агента под шифром Алфа, кап.СДС Илије Павловића, који је за то био плаћен златом и унапређењем од Недића.
Пре него што ће бити заробљен именован је за команд. Опленачког корпуса.
Ни дана није био легализован.
Стрељан 25. маја 1943.
Неожењен.
Поруке: 17,029
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,886
Импресивна биографија.
Да га нема на оној слици са Палошевићем у Топлици?
Поруке: 2,160
Теме: 21
Придружен: Aug 2013
Углед:
342
Отац му је ослободио Јагодину у Великом рату, мајор Душан Додић. Била је недавно изложба у нашем музеју, чини ми се да је у каталогу била и Владина слика у гардијској униформи.
Поруке: 139
Теме: 6
Углед:
15
Јел могуће ово што пише на википедији
Na predlog SUBNOR-a, Prezidijum Narodne skupštine Narodne Republike Srbije izdao je njegovoj porodici „Spomenicu na žrtve terora fašističkih okupatora i njihovih slugu“ 29. novembra 1950.g.
https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%92%D0...0%B8%D1%9B
Из ове наше победе, рађа се сунце слободе!
(Последња измена: 16-01-2019, 11:58 PM од
Коча.)
Поруке: 139
Теме: 6
Углед:
15
(16-01-2019, 11:49 PM)Мића Адмирал Пише: И ако не могу да отворим , знам за то, чуо сам да је могуће. Најв.нека прљава игра. Брат др Ратољуб је после рата био експерт у Савезном минист. финансија СФРЈ, па ко зна шта је морало да се учини са Додићевом биографијом.
Иначе капет. Владислав је рођ. 1909 у Краљеву, пореклом су Додићи из трстеничког Милутоваца. 19 Додића је погинуло у Великом рату.
Отац, ђенерал Душан Додић ( 1884 - 1955 ), после заробљеништва није хтео да се врати у комунистичку Југославију.
(16-01-2019, 09:42 PM)Милослав Самарџић Пише: Импресивна биографија.
Да га нема на оној слици са Палошевићем у Топлици?
Добро си се сетио, нека неко окачи ону слику.
Не знам зашто неће да отвори...можда линк зеза јер је на ћирилици...ево преносим цео текст са Википедије
Vladislav Dodić, konjički major (Kraljevo, 1909. - Beograd, 1943.)
Vladislav je stariji sin Dušana Dodića iz braka sa Emilijom (rođ. Urošević).
Nižu školu Vojne akademije završio je 1928. godine. Tridesetih godina 20. veka završava Višu školu Vojne akademije. Službuje po konjičkim jedinicama.
Aprilski rat 1941.g. dočekao je kao komandant konjičkog eskadrona u Konjičkom puku kraljeve garde u činu kapetana I klase. Priključuje se četničkom pokretu Draže Mihailovića. Bori se protiv Nemaca i komunista. Deluje u Jaseničkom kraju. U čin majora unapređen je 1942.g. Nemci ga zarobljavaju u Kusatku 27. decembra 1942. g. Prebačen u logor na Banjici 24. maja, a 25. maja 1943.g. streljan je u Jajincima.
Na predlog SUBNOR-a, Prezidijum Narodne skupštine Narodne Republike Srbije izdao je njegovoj porodici „Spomenicu na žrtve terora fašističkih okupatora i njihovih slugu“ 29. novembra 1950.g.
_________
Постоји ли нека његова фотографија у току рата?
Из ове наше победе, рађа се сунце слободе!
(Последња измена: 17-01-2019, 12:01 AM од
Коча.)