02-01-2018, 02:47 PM
(02-01-2018, 02:37 PM)Павле Пише: Људи ваљда никао да схвате да могу да уживају у неком филму или серији а да не морају да се расправљају око тога на послу, по кафанама, на улици, по форумима. Изгледа да никада нећемо схватити оно што нам долази са малих екрана као забаву, ваљда смо научили да нам је телевизија и отац и мајка и све што приказују у телевизијском програму код нас изазива неку врсту реакције. Када ћемо схватити да треба одгледати неку серију или филм, угасити тв и посветити се неким другим пословима. Лажна и измишљена историја се завукла у најдубље корене литературе, уџбенике, у мозак генерација које су бомбардоване лажном историјом и док се то не промени неће се променити ни оно што гледамо на тв.Ух, много си промашио. На Западу, и свугде, историја (и не само историја, већ и мода, у ствари све одреда) се учи у биоскопу, односно на ТВ. То је постулат. ТВ је највећи учитељ на свету.
На западу су (чини ми се) схватили да се историја НЕ УЧИ у биоскопу.
Тамо је нормално да филмски спектакл буде од потпуно измишљене историје или изврнутим историјским чињеницама. Рецимо филм "Гладијатор" који је постигао велики успех. Кад се и дотакну неких тема које имају везе са стварним ликовима они потпуно измишљају неке ствари, рецимо "Храбро срце". Колики је успех имао тај филм? Колико је историјских неистина изнето у том филму? Малтене 90% сценарија је фикција. Тамо је сасвим нормално да праве "истиниту причу" о неком лику и да изоставе његовог рођеног брата из целе приче, или да снимају филм по књизи где су узели наслов и има главног лика и променили 90% ствари у односу на књигу. Кад ћемо схватити да су филмови и серије прављени тако да се допадну публици и привуку све већи број гледалаца, ништа више.
Шта се у Србији највише гледа? Ријалити. Шта је ријалити? Насиље и секс. Шта Србе највише пали? Историја о којој немају појма и Русија. ОК, снимићу серију о историји која је пуна насиља и секса, убацићу мало дроге и упалићу масу са Русима и то ће бити гледано. И то је и циљ једини, да се гледа, да се прода, да се дигне прашина. Ако серија нема све ово, онда је маси досадна, нема радњу, глумци су нам катастрофа и пљујемо све и не гледамо, укапирали су да је једини начин да нас заинтересују за нешто управо овај. Да се свађамо око тога месецима, ако нема материјала за свађање и расправу, Србин неће ни да гледа. Глупо му је, дијалози су глупи, глума катастрофа, продукција јефтина, костими лоши, итд.
Сви хоће Холивуд а кад добију тај Холивуд, измишљање и фикцију ради паљења масе и забаве, онда кукају. Негде сам прочитао: Пропустили смо прилику да са Немањићима добијемо српске Игре престола. Дал су људи реални. Шта очекујете да ће да се снима овде у наредних 50 год? За ЕКГ чекате по 6 месеци а хоћете Игре престола на РТС-у?
Превише очекујемо и не знам одакле људима уопште и идеја да ће у скорије време гледати нешто што ће имати везе са реалношћу. Историја се учи из књига, по књигама се праве документарни програми где разни људи који имају неко знање износе своје виђење историје које су опет прочитали у неким књигама. Само ми учимо историју из "Сутјеске", "Неретве", "Ужичке републике", "Равне Горе", "Сенки над Балканом"....