Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Б(ул)ајић и Бијела - други том

(02-01-2018, 02:37 PM)Павле Пише:  Људи ваљда никао да схвате да могу да уживају у неком филму или серији а да не морају да се расправљају око тога на послу, по кафанама, на улици, по форумима. Изгледа да никада нећемо схватити оно што нам долази са малих екрана као забаву, ваљда смо научили да нам је телевизија и отац и мајка и све што приказују у телевизијском програму код нас изазива неку врсту реакције. Када ћемо схватити да треба одгледати неку серију или филм, угасити тв и посветити се неким другим пословима. Лажна и измишљена историја се завукла у најдубље корене литературе, уџбенике, у мозак генерација које су бомбардоване лажном историјом и док се то не промени неће се променити ни оно што гледамо на тв.

На западу су (чини ми се) схватили да се историја НЕ УЧИ у биоскопу.
Тамо је нормално да филмски спектакл буде од потпуно измишљене историје или изврнутим историјским чињеницама. Рецимо филм "Гладијатор" који је постигао велики успех. Кад се и дотакну неких тема које имају везе са стварним ликовима они потпуно измишљају неке ствари, рецимо "Храбро срце". Колики је успех имао тај филм? Колико је историјских неистина изнето у том филму? Малтене 90% сценарија је фикција. Тамо је сасвим нормално да праве "истиниту причу" о неком лику и да изоставе његовог рођеног брата из целе приче, или да снимају филм по књизи где су узели наслов и има главног лика и променили 90% ствари у односу на књигу. Кад ћемо схватити да су филмови и серије прављени тако да се допадну публици и привуку све већи број гледалаца, ништа више.

Шта се у Србији највише гледа? Ријалити. Шта је ријалити? Насиље и секс. Шта Србе највише пали? Историја о којој немају појма и Русија. ОК, снимићу серију о историји која је пуна насиља и секса, убацићу мало дроге и упалићу масу са Русима и то ће бити гледано. И то је и циљ једини, да се гледа, да се прода, да се дигне прашина. Ако серија нема све ово, онда је маси досадна, нема радњу, глумци су нам катастрофа и пљујемо све и не гледамо, укапирали су да је једини начин да нас заинтересују за нешто управо овај. Да се свађамо око тога месецима, ако нема материјала за свађање и расправу, Србин неће ни да гледа. Глупо му је, дијалози су глупи, глума катастрофа, продукција јефтина, костими лоши, итд.

Сви хоће Холивуд а кад добију тај Холивуд, измишљање и фикцију ради паљења масе и забаве, онда кукају. Негде сам прочитао: Пропустили смо прилику да са Немањићима добијемо српске Игре престола. Дал су људи реални. Шта очекујете да ће да се снима овде у наредних 50 год? За ЕКГ чекате по 6 месеци а хоћете Игре престола на РТС-у?

Превише очекујемо и не знам одакле људима уопште и идеја да ће у скорије време гледати нешто што ће имати везе са реалношћу. Историја се учи из књига, по књигама се праве документарни програми где разни људи који имају неко знање износе своје виђење историје које су опет прочитали у неким књигама. Само ми учимо историју из "Сутјеске", "Неретве", "Ужичке републике", "Равне Горе", "Сенки над Балканом"....
Ух, много си промашио. На Западу, и свугде, историја (и не само историја, већ и мода, у ствари све одреда) се учи у биоскопу, односно на ТВ. То је постулат. ТВ је највећи учитељ на свету.
Одговори

(02-01-2018, 02:17 PM)Бенито Пише:  Он се нада да ће се историчари позабавити принцом Ђорђем???? Па, они су се позабавили, а ти што немаш појма то је 26 ствар. Иначе, по мом мишљењу, Лаушевић је далеко најбољи глумац у овој серији и то Бјелогрлић зна, и није ни чудо што су му дали баш ову улогу. Како Лаушевић каже " омиљени Карађорђевић, једини који је остао у земљи"- то вама црвенима треба, Карађорђевић да изиграва икебану у црвеној творевини.
Милославе, да ли си приметио колико овај Бљиц личи на некадашњи Комунист? То везе са новинарством нема.
Донекле, да. Основна разлика је што је Блиц таблоид.
Одговори

(02-01-2018, 01:07 PM)Милослав Самарџић Пише:  Лаушевић црвен, као и увек.

(02-01-2018, 02:17 PM)Бенито Пише:  Иначе, по мом мишљењу, Лаушевић је далеко најбољи глумац у овој серији и то Бјелогрлић зна, и није ни чудо што су му дали баш ову улогу.

Лаушевић је глумчина. Али он никако не личи на Принца Ђорђа а ваљда би глумац и историјски лик који тумачи требало да имају неке физичке сличности.

Претпостављам да сте приметили да ми имамо једног глумца који више личи на Принца Ђорђа него сви данашњи Карађорђевићи. Smile

То је Бојан Димитријевић који је играо Пикца у "родама" и Ђорђа Карађорђевића у Кадијевићевој серији "Последња аудијенција".

Ето један мали куриозитет. Smile
Одговори

(02-01-2018, 01:07 PM)Милослав Самарџић Пише:  Лаушевић црвен, као и увек.
Вуче и на зелено. Smile
Жали се на Александров "бели терор".
Одговори

Зелено и црвено у Црној Гори имају исту базну подлогу. Мислим, кад већ говоримо о сликарству. Тужан
Одговори

(02-01-2018, 02:47 PM)Милослав Самарџић Пише:  Ух, много си промашио. На Западу, и свугде, историја (и не само историја, већ и мода, у ствари све одреда) се учи у биоскопу, односно на ТВ. То је постулат. ТВ је највећи учитељ на свету.

То је генерално мишљење које влада код нас али ја се не слажем са тиме. Американци и даље верују у глупости о каубојцима и индијанцима? Сви су се освестили и у биоскопе иду искључиво ради забаве зато и пролазе којекаве глупости које снимају, глупе комедије, итд.
Данас су информације доступније и онај ко верује у глупости које долазе са малог екрана је неко баш незаинтересован.
Стварно мислите да Амери верују да је Вилијам Волас направио дете принцези или да је Максимус убио Комодора у арени?
Људи пишу и рецензије и разбијају митове и лажи о филмовима у року од пола сата. Мислите да су Погледи једино место где се то ради у свету?
Схватили су они све одавно. Холивуд је забава и тако је доживљавају. Генерално их и не занима шта је било пре 250 год у некој припиздини у Америци.
Некад су упијали све, као што ми радимо и дан данас. Онда су схватили да је то фикција и да су побили Индијанце. Јбг.
Одговори

Тако је Павле, што је још један доказ колико се код нас пажљиво гаји позиција Срба као културне провинције.
Што се тиче ове серије, критика ова врсте је неопходна, јер се између нас и западног принципа просвете и образовања увек постави велики зид који те две културе раздваја. Њихово образовање је елитистичко, а филм и телевизија су популистичко поприште културног изражавања. Код нас , пак, образовање је популистичко, општенародно, по принципу, а у суштини под патронатом туђих културних и националних интереса. Такође, код нас , за разлику од запада, филм и телевизија су елитистички и искључиво су у рукама титоистичке елите.
Зато постмодернизам, или тачније пост-пост модерна на западу има један, а код нас сасвим другачији смисао. Другим речима, западним грађанима није ни важно да знају сопствену историју, јер је они живе и данас. Таква култура има луксуз да оде у сопствену декаденцију. То је, чак, и неписано правило.
Ми, насупрот томе, живимо у времену туђе историје, или слике , и то лажне, те историје која се представља као наша. Дакле, ми немамо право на луксуз декаденције, јер имамо обавезу да сазнамо и спасемо сопствено схватање историје.
У томе је суштинска разлика у схватању популарних медија као доносиоца културе између запада и нас Срба. Због тога су ове критике неопходне, као што је случај са критиком серије Сенке над Балканом, коју имамо на форуму Погледа.
Одговори

(02-01-2018, 04:07 PM)Павле Пише:  Стварно мислите да Амери верују да је Вилијам Волас направио дете принцези или да је Максимус убио Комодора у арени?

Па с обзиром да добар део њих не зна (нити их интересује) чак ни где је Европа, склон сам да верујем да сличан део популације не интересује ни читање рецензија о историјским фантазмагоријама и разбијању митова и лажи у њиховој им тако драгој и цењеној (по расподели буџета САД - одмах испод војске) филмској индустрији.

Иначе, митове о Индијанцима, који су застарели и раскринкани, су заменили митовима о хероизму у Првом, и посебно Другом светском рату.

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

(02-01-2018, 04:07 PM)Павле Пише:  
(02-01-2018, 02:47 PM)Милослав Самарџић Пише:  Ух, много си промашио. На Западу, и свугде, историја (и не само историја, већ и мода, у ствари све одреда) се учи у биоскопу, односно на ТВ. То је постулат. ТВ је највећи учитељ на свету.

То је генерално мишљење које влада код нас али ја се не слажем са тиме. Американци и даље верују у глупости о каубојцима и индијанцима? Сви су се освестили и у биоскопе иду искључиво ради забаве зато и пролазе којекаве глупости које снимају, глупе комедије, итд.
Данас су информације доступније и онај ко верује у глупости које долазе са малог екрана је неко баш незаинтересован.
Стварно мислите да Амери верују да је Вилијам Волас направио дете принцези или да је Максимус убио Комодора у арени?
Људи пишу и рецензије и разбијају митове и лажи о филмовима у року од пола сата. Мислите да су Погледи једино место где се то ради у свету?
Схватили су они све одавно. Холивуд је забава и тако је доживљавају. Генерално их и не занима шта је било пре 250 год у некој припиздини у Америци.
Некад су упијали све, као што ми радимо и дан данас. Онда су схватили да је то фикција и да су побили Индијанце. Јбг.
Није то мишљење које влада код нас, то је свугде, у овом тексту цитирао сам Воркапића, који је у своје време био главни теоретичар филма у Холивуду. Да, у биоскопе се иде кроз забаву, али баш кроз забаву се најбоље провуку неке идеје. Друго, обрати пажњу на математику, рецензије не прочита ни 1% људи који гледају филмове.
Одговори

(02-01-2018, 04:27 PM)Бенито Пише:  Тако је Павле, што је још један доказ колико се код нас пажљиво гаји позиција Срба као културне провинције.
Што се тиче ове серије, критика ова врсте је неопходна, јер се између нас и западног принципа просвете и образовања увек постави велики зид који те две културе раздваја. Њихово образовање је елитистичко, а филм и телевизија су популистичко поприште културног изражавања. Код нас , пак, образовање је популистичко, општенародно, по принципу, а у суштини под патронатом туђих културних и националних интереса. Такође, код нас , за разлику од запада, филм и телевизија су елитистички и искључиво су у рукама титоистичке елите.
Зато постмодернизам, или тачније пост-пост модерна на западу има један, а код нас сасвим другачији смисао. Другим речима, западним грађанима није ни важно да знају сопствену историју, јер је они живе и данас. Таква култура има луксуз да оде у сопствену декаденцију. То је, чак, и неписано правило.
Ми, насупрот томе, живимо у времену туђе историје, или слике , и то лажне, те историје која се представља као наша. Дакле, ми немамо право на луксуз декаденције, јер имамо обавезу да сазнамо и спасемо сопствено схватање историје.
У томе је суштинска разлика у схватању популарних медија као доносиоца културе између запада и нас Срба. Због тога су ове критике неопходне, као што је случај са критиком серије Сенке над Балканом, коју имамо на форуму Погледа.
Све си у праву осим прве реченице, јер, као што рекох, то је аксиом (ТВ је највећи учитељ и васпитач на свету, уз филм) и нисте ми јасни с тим негирањем ове елементарне чињенице.
Одговори

(02-01-2018, 06:38 PM)Громовник Пише:  Иначе, митове о Индијанцима, који су застарели и раскринкани, су заменили митовима о хероизму у Првом, и посебно Другом светском рату.

Да, истина. Али и то јењава. Сети се како је прошао Редов Рајан и Браћа по оружју а како Фјури са Б.Питом. Ни приближно ложење на Други рат. Не залуђују се више толико тиме. Генерално мислим да их смарају историјске теме баш због тога и зато се окрећу фантастици и било чему другом. Не снимају се више филмови о историји. Само фикција. Зомбији, ванземаљци, акрепи, створења, ратови галаксија, будућност и комедије. Схватили су да је то забава. Више ће Ким Кардашијан да утиче на Американце него Холивуд икада.

(02-01-2018, 08:38 PM)Милослав Самарџић Пише:  (ТВ је највећи учитељ и васпитач на свету, уз филм) и нисте ми јасни с тим негирањем ове елементарне чињенице.

На овим просторима да, нажалост. Свуда у свету ту улугу преузима интернет.
Одговори

Опет понављам, то је, можда, на савременом Западу тако. Чак не ни код свих , него пре свега у САД.
Али, зашто би то нама био параметар. Западна култура је у очитој декаденцији, још је то Шпенглер рекао, па многи после њега. Када људи престану да се интересују за сопствену културу, значи да су упали у опасну замку да мисле да све већ знају и почињу да траже нова исходишта и интересовања.
И ми Срби смо након ПСР у једном делу народа имали уверење да је наступио " крај историје", јер смо остварили све идеале које је формулисала и промовисала наша елита током " дугог 19 века", а који се завршио 1918. године. Па смо опаучени посред носа. Још горе је било за време титоиста који су чинили то исто, али нас водећи у туђи национални концепт. Тако су се крајем седамдесетих и осамдесетих година двадесетог века, појавила читава једна група људи која је контролисала нашу културу, политику и дипломатију која није имала појма кад је био Први српски устанак, али су одлично знали културу најудаљенијих острва Полинезије. Не претерујем, познавао сам такве људе.
Е, то је врло слично овоме о чему пишеш везано за САД. Али, нас је деведесетих поново опалило по носу и народ је у доброј мери заинтересован за историју сопственог народа. Е, ту наступају вечити власници српске културе, а то су титоисти и то је проблем који овде имамо. Уопште, није проблем у медију, али ниси у праву за телевизију. Многи су , почетком века, сматрали да је готово са телевизијом, али показало се да су људи из телевизије нашли начина да се изборе са интернетом.
Уосталом, у праву си за Кардашијан, али ни њих не би било у оваквом облику и утицају да нису користили телевизију као медиј.
Одговори

Одговори

Одличан Милослав, на прави начин дао приказ, "Сенки", јелки и осталих чуда на Балкану.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним