Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Б(ул)ајић и Бијела - други том

(01-01-2019, 11:38 PM)Вукашин Петковић Пише:  ТАЈНА 2 - ЖРНОВ

Мало је познато да је на врху планине Авала постојала прилично добро очувана средњовековна тврђава Жрнов, коју је на остацима античког града подигао деспот Стефан Лазаревић. Одлука краља Александра да је сруши и на њеном месту подигне Споменик незнаном јунаку Ивана Мештровића изазвала је велико незадовољство у српском народу и тумачена је као његов “раскид са српским наслеђем у замену за југословенство”. Веровало се да је тим чином краљ оскрнавио светињу и да ће га стићи казна.
Тврђава Жрнов уопште није била очувана, већ управо у руинама, већ вековима уназад напуштена и запуштена.

Никад није ни имала неки нарочит историјски нити геополитички значај. Нема ни историјске личности ни догађаја који се могу везати за њу, поготово нема никаквих поузданих историјских извора о томе да ју је изградио деспот Стефан Лазаревић.

Сва та бука и хистерија, кукање над Жрновом у ствари има само једну сврху: да се надода осталим лажима и пропаганди против нашега Витешког Краља...

Маузолеј Незнаном јунаку заправо уопште није ни "масонски" ни антисрпски: у његовим темељима почивају земни остаци - СРПСКОГ Незнаног јунака, како пише и у Повељи, такође похрањеној у темеље - "Српском незнаном јунаку..."

Да је наш Витешки Краљ остао жив, то би било уклесано и на Маузолеју, као што је првобитно било планирано. На жалост, он је завршен тек 4 године после Краљевог убиства, 1938, под сасвим другим општим геополитичким околностима, те је оно "Српском" изостало, и тако добисмо само "Александар Први Краљ Југославије – Незнаном јунаку“...

(Мој опширан текст о читавој историји споменика (и старог и Маузолеја) Незнаном јунаку на Авали, уз мноштво до сад непознатих детаља, и моје фотографије, налази се у Књизи другој мога БЕОГРАДСКОГ СПОМЕНАРНИКА, на стр. 29. и 30.)
Одговори

Недо, добродошли на сајт.
Где можемо набавити Београдски споменарник?
Одговори

Пронађите Кројача Јок

Извор: Трифун Дракулић

[Слика: 51075904-1214919378665648-6062002878359273472-n.jpg]

[Слика: 51148763-1214919651998954-4810485675008720896-n.jpg]

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

У вези са трговином опијума, има један чланак који говори о југословенској-америчкој сарадњи која је започела 1929. и која је ишла легално (била је краткотрајна блокада трговине).

Такође, главну реч у илегалној трговини опијума су имале "међународне организације", па се та кријумчарска мрежа проширила 1936. године и на Краљевину Југославију (један од учесника је био руски емигрант Јосиф Раскин, а глани играчи су били један Грк и корзикански мафијаш).

Ево да издвојим један део у вези са илегалним активностима

Pored problema s vlasnicima skopske tvornice, američka diplomacija registrirala
je još nekoliko organizacija u Beogradu koje su se bavile ilegalnom
preradom opijuma. U veljači 1937. otkrivena je banda Đorđa Stojanovića, koja
je za kratko vrijeme preradila gotovo 3 tone makedonskoga opijuma. U distribuciju
opijata bilo je uključeno diplomatsko osoblje argentinskoga poslanstva
u Bukureštu i Beogradu kao i nekoliko trgovaca iz Beča i Budimpešte. Na
molbu argentinskoga Ministarstva vanjskih poslova jugoslavenski je delegat
u Ženevi prilikom elaboracije toga slučaja izostavio ulogu njihova službenika
Eduarda Argericha. Usprkos tome, američki delegat Fuller bio je više nego
zadovoljan akcijom beogradske policije i raskrinkavanjem te organizacije.94

Ево линка на коме налази чланак (да би се скинуо чланак, кликнути где пише: Puni tekst: hrvatski, pdf (337 KB)

https://hrcak.srce.hr/index.php?show=cla...zik=295125
Одговори

Од петка 08. марта у ударном термину од 20:00 часова, сваког радног дана на РТС1, реприза прве сезоне серије Сенке над Балканом. ЉуткоЉуткоЉутко
Одговори

Бајић снима пројекат " Халјард"!!!!
Која је ова Србија непревазиђена лудара!!! Па, он до ономад није ни чуо за то.
Наградно питање:
Да ли ће ЈБТ бити главна личност, као у серији Равна Гора?
Одговори

(20-04-2019, 08:03 PM)Бенито Пише:  Бајић снима пројекат " Халјард"!!!!
Која је ова Србија непревазиђена лудара!!! Па, он до ономад није ни чуо за то.
Наградно питање:
Да ли ће ЈБТ бити главна личност, као у серији Равна Гора?

Има да буде: "другови, непријатељ напада са свих страна, шаљите пилоте четницима, они не ратују па могу да их евакуишу . Ако пронађу бар мало људскости у својим исквареним, фашистичким, колаборационистичким срцима. И злочиначко-кољачким.
И тако стигоше 600 мерканаца у Прањане."
Тог идиота, као и смрду бјелогрлића, треба затрпати. И то превентивно, јер све што су до сад изасрали, није ништа према ономе што ће нам тек спремити.
Одговори

http://www.rts.rs/page/magazine/sr/story...-most.html

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

А гледај ове коментаре- као да је Михалков лично узео да режира филм!!!
КидањеКидањеКидањеКидањеКидањеКидање
Одговори

А у чланку се нигде не помињу Дража и четници. Smile
Замисли што би био фазон да се ни у филму не виде. Smile
А и ако се виде, биће споредни.
Одговори

Народ, наш поштени српски сељак, наивни. Свима помаже, а тако му се враћа. Бла, бла, бла ..... 5+5
Одговори

(30-04-2019, 11:15 PM)Милослав Самарџић Пише:  А у чланку се нигде не помињу Дража и четници. Smile
Негде сам прочитао, чини ми се у Блицу, да је Радашин рекао да му је жао што је Глоговац умро и да би он свакако опет био Дража.

(30-04-2019, 10:23 PM)Бенито Пише:  А гледај ове коментаре- као да је Михалков лично узео да режира филм!!!
Сад их и ја прочитах, ово као да су писали СНС ботови. Кидање
Одговори

(01-05-2019, 12:34 PM)Вукашин Петковић Пише:  
(30-04-2019, 11:15 PM)Милослав Самарџић Пише:  А у чланку се нигде не помињу Дража и четници. Smile
Негде сам прочитао, чини ми се у Блицу, да је Радашин рекао да му је жао што је Глоговац умро и да би он свакако опет био Дража.

(30-04-2019, 10:23 PM)Бенито Пише:  А гледај ове коментаре- као да је Михалков лично узео да режира филм!!!
Сад их и ја прочитах, ово као да су писали СНС ботови. Кидање
Одговори

Свађе над Балканом: Бјелогрлић и Кецмановић прекинули сарадњу на "Сенкама", разлог су "Жигосани у рекету"

Редитељ Драган Бјелогрлић и сценариста Владимир Кецмановић прекинули су сарадњу на другој сезони "Сенки над Балканом" и овај писац више неће учествовати на стварању наставка популарне серије, потврђено је за Телеграф.рс.
Иако су се најпре у јавности појавиле информације да је Бјелогрлић оставио Кецмановића без ангажамана, јер је овај каснио са писањем сценарија, прави разлог сукоба везан је заправо за сасвим другу серију - "Жигосани у рекету".
То барем тврди наш познати писац у изјави за Телеграф.рс.
- Због неких добрих ствари које смо заједно урадили, као и због вишегодишњег дружења, нисам намеравао да износим у јавност детаље мог сукоба и прекида сарадње са Драганом Бјелогрлићем. Сада када су се мимо моје воље у медијима појавиле нетачне инфорације везане за ту тему, нема ми друге него да се огласим. Дакле, ја сам прекинуо сарадњу са Бјелогрлићем, а не он са мном. И нисам је прекинуо због серије "Сенке над Балканом", него због серије "Жигосани у рекету" - рекао је Кецмановић за наш портал.
Како је објаснио, на овом пројекту нису испоштована његова ауторска права.
- Заједно са Бјелогрлићем и Костом Пешевским ја сам идејни творац серије "Жигосани у рекету". Са Пешевским сам направио пилот епизоду и једини ушао у ризик везан за тај пројекат. Ја сам аутор имена серије и творац кључних ликова у њој, а на шпици те серије нису призната моја ауторска права. Истина је да ништа од тога што сам урадио није нека посебна мудрост, а да назив серије, ако мене питате, није адекватан и користио сам га као радни, а без консултација са мном претворен је у званични. Али је истина и да бих негде, где се поштују ауторска права, за овај груб прекршај добио огромну одштету. Пошто овде то није случај, једино што ми је преостало било јесте да одустанем од свих пројеката које сам имао са човеком који се недопустиво понаша - закључио је Кецмановић.
Редакција портала Телеграф.рс покушала је и да ступи у контакт са Драганом Бјелогрлићем, али он није одговорио на наш позив, нити поруку.
Подсетимо, у првој сезони серије која је освојила гледаоце широм Србије сценарио су потписали Даница Пајовић, Дејан Стоиљковић, Владимир Кецмановић и Драган Бјелогрлић, а према филмској причи Стевана Копривице.
Друга сезона "Сенки над Балкном" требало би да се емитује на јесен на каналу Нова С.
https://www.telegraf.rs/vesti/kultura/30...GLdCYA7yP4
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 4 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним