(01-12-2019, 11:29 PM)ЛукаЛоко Пише: Постоје многе сличности између Француске и Руске револуције: ритуално убијање краљевског пара-истребљење царске породице, велики Терор који је уследио и друго.
Међутим, када ја кажем "обојена револуција", мислим на неку револуцију која се финансује-организује споља а за то се изманипулише народ за интересе који су другачији од декларисаних.
Колико ја схватам, Француска револуција је последица између осталог деловања илуминистичких филозофа, дакле чиста француска прича.Не знам да ли су Робеспјер, Мара и компанија добили паре из иностранства, барем ако се не доказује супротно.
Зато су европски владари углавном забрањивали ширење дела француских мислилаца.
Постоји гомила сличности међу свим револуцијама.
Што се Француске тиче,за њу се може рећи да је почела једним обавештајним/контраобавештајним пропустом.На дан када је извршен јуриш на Бастиљу,Луј
XVI је у свом дневнику записао
rien (ништа се не дешава).Тај догађај,мислим на револуцију,само се десио некако успутно.Неко време су трајала превирања и тињали они стари сукоби на линији
племство-монархија.Становништво је било гладно,држава је банкротирала...Нагомилавало се незадовољство које је кулминирало тог фамозног 14. јула 1789. године.Сваки историчар који мало боље зна ову тематику рећи ће ти да тај јуриш у реалном времену и није био толико битан,од тога је тек у надолазећим годинама створен национални мит.
Liberté, égalité, fraternité.

Нису ово никаква моја нагађања,све је ово написао Алексис Де Токвил.
Само на тренутак да се вратим на прво што сам поменуо,око безбедносног пропуста,и раније је било сличних ситуација и трзавица као и 1789. па су с тога двор и структуре задушене за безбедност донеле лошу процену да се ништа посебно неће десити. Нису били у праву.Било је мало озбиљније него претходних неколико пута.
Суштина зашто сам тај догађај везао за револуцију у Русији а накнадно и за "Кромвелову" је та што се поставља питање ко је повукао новац и дозволио да држава банкротира? Без обзира на то што је Француска изгубила оне ратове пар деценија раније на тлу САД.Остало им је доста колонија и овако и онако, није било могуће да таква држава упадне у стање банкрота без спољњег утицаја и без обзира на то што су неки француски племићи били рођаци тих спољњих субверзиваца.
Ови француски револуционари подсећају мало на комуњаре из Југославије. Прво што су урадили по доласку на власт је формирање службе безбедности како им нешто не би реметило револуционарска посла.А никакво вођство нису имали, неко које би се истицало.У тим годинама револуције земљу су водили разни комитети,одбори...па кад су убили краља и краљицу,парламенту су мењали назив сваки час, а тај парламент је као главно тело у земљи.Та револуционарска служба безбедности је стварно по идиотизму слична ОЗНИ.Да не давим са овом темом више, само пар ствари да поменем. Створили су Одбор за благостање

,председник одбора наравно Робеспјер. Па онда Одбор за општу безбедност чији је основни задатак био угњетавање широких народних маса.У ту сврху су ангажовали,и и у свој одбор убацили, комплетну париску полицију и сву војску која се налазила у Паризу и околини.И наравно гиљотина,за коју сви знате,као главни симбол револуционарног правосуђа.Већ поменути одбор за општу безбедност побио је око 45.000 људи и то око 25.000 без пресуде.На гиљотини.А у западној Француској,у оним деловима око Атланског океана,војска је побила око 200.000 цивила.