Поруке: 3,197
Теме: 51
Придружен: Jul 2013
Углед:
372
(25-05-2018, 11:11 PM)Бенито Пише: А да ли је била грешка не можемо ми судити по томе шта се данас догађа.
Јелте, него по чему ћемо да судимо?
Бог се драги на Србе разљути / за њихова смртна сагрешења
Поруке: 14,841
Теме: 310
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,491
По ономе што је непосредно довело до данашњих последица.
Јел те!!!
Углед:
372
Дакле, давање статуса једнаких права националним мањинама, иначе вековних Српских крвника, уместо пригодног кажњавања, по теби није довело до данашњих последица?
Углед:
3,491
Каквих једнаких права? Они су као грађани добили једнака права.
У Брозовој Југославији су добили статус националне мањине, који је разним променама устава, дошао до статуса још једног конститутивног народа, што је урађено уметањем парадржавности у оквиру засебне територијално- управне јединице, под именом САП.
Дакле, они нису имали у Краљевини Југославији просветни систем на свом језику, нису имали квоте за запошљавање у здравству, полицији и правосуђу, администрацији уопште... Све су то добили од титоиста, што им је омогућило да створе национални концепт, а тек онда је била могућа хомогенизација нације која је довела до могућности за сецесију.
Све су то познате ствари и немој да чачкаш мечку кад и ти знаш да је било тако.
(Последња измена: 27-05-2018, 05:50 PM од
Бенито.)
Углед:
372
Све што си написао стоји, али ја се питам коме би Броз дао статус националне мањине, да су претходно били исељени...
Углед:
3,491
То уопште није била опција. У томе је поента.
А ово Јеремијино тумачење је као кад би рекао да Ливерпул не би синоћ изгубио да је играо Кевин Киген.
Поруке: 14,499
Теме: 357
Придружен: Feb 2015
Углед:
942
(27-05-2018, 02:01 PM)Жаре Пише: (03-05-2018, 04:41 PM)ЈВуО-КГ Пише: (02-05-2018, 02:29 PM)Mekenzi Пише: 130 vojnika je poginulo za mesec dana na karauli košare...
108 тачније,али ето зна Шумадинац да су једва чекали да се врате кући док су храбри шиптари непрекидно јуришали. Свакакаве будалаштине се могу прочитати овде.
Морам јавно да кажем, опростићете ми. Да им јебем све мртво и живо !
https://beta.rs/vesti/drustvo-vesti-srbi...icki-zivot
Још им само фале Вук Драшковић и Чеда Јовановић, па да утаначе.
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
Углед:
372
(27-05-2018, 09:06 PM)Бенито Пише: Дакле, краљ Александар Карађорђевић је уређивао државу на империјалним принципима. У таквом поимању државе, а коју су Романови поставили на византијским темељима, има места за све , па и за иноверне.
Нешто ми није познато да је у Византијској војсци било иноверних официра, док је у војсци КЈ било официра Хрвата колико хоћеш, још су им и признати чинови које су имали у АУ војсци, а знамо да је њихово касније сабортерско деловање један од узрока пораза у Априлском рату, и гле чуда, сви су касније прешли на страну Павелића и Броза.
Поруке: 3,876
Теме: 103
Придружен: May 2017
Da se vratimo na temu ?
Š. Dumanić
6. kolovoza 2014.
SONJA BISERKO: "Hrvatsku je uz ustaštvo prikovala Srbija"
https://www.lupiga.com/vijesti/intervju-...ala-srbija:читај:
Углед:
3,491
Написао сам који политички принципи су били његови узори, а не да је успео да их наметне кроз своју владавину.
Много је ту било наслеђених елемената, а најважнији је да је наследио оца који је зацементирао демократске принципе у Краљевини Србији, па су је звали " република краља Петра" и слично. Већина српских политичара су стављали парламентаризам испред свега, па чак и нације, иако су листом били националисти.
Са друге стране, постојали су и објективни разлози. Пре свега велико изгибеније у Балканским и Првом светском рату. Осим тога, у држави чије су му границе наметнуте , православни су имали релативну, а не изразиту већину као у Византији и Руској Империји.
И треће, а по мени и најважније, он је знатним напором и великим новцима, ујединио СПЦ. Дакле, држава је основала, тј обновила живот цркве у пуном обиму и садржају. У случају Византије и Руске Империје , црква је била подлога, данашњи би рекли идеолошка, а ја бих рекао духовна , за стварање државе. У томе је и кључна разлика, јер Романови су владали 300 година, а Источно римско царство је постојало преко једног миленијума. А краљ Александар је то, у условима који су били радикално другачији, покушавао тако да влада свега деценију и по.
ПС да не подсећам да и Немањићи,без обзира што нису имали амбиције да праве империју ( осим Цара Душана), нису створили државу док нису устоличили цркву.
Иако неки још верују да је то било обрнуто.
Надам се да сам сад био јаснији, иако је званична историографија на другим ставовима. Зато ником ништа и није јасно. Поента је све измешати и замаглити, да би сви испали криви и неспособни, а прави кривци за нашу пропаст и њихови потомци, као какви потурчењаци, наставили да управљају нашом политиком и културом , док је сасвим не униште.