Оцена Теме:
  • 13 Гласов(а) - 3.46 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Активности српске Династије Карађорђевић
#15

Уместо одговора на ове. благо речено, неистине, поставићу чланак који говори о Монархији:

Крајем маја ове године угледни амерички Волстрит журнал објавио је резултате истраживања који мери квалитет живота у свету по 11 критеријума. Пројекат истраживања, које је спровео ОЕЦД, показало је да је Аустралија на првом месту. Међутим, од првих 10 земаља чак седам је са монархистичким државним уређењем, тј укупно 70 одсто (23 одсто држава света има овакво државно уређење).

Аустралију на тој листи следи Шведска, затим Канада, Норвешка и Швајцарска. Вероватно да монархија није главни узрок развијености и бољег живота у овим земљама, али корелација ипак постоји и ваља јој се посветити и из угла Србије. Зашто? Зато што код нас постоји вероватноћа да се обнови монархија и врати династија Карађорђевића на престо. Такође, разлог је и тај што за овакву идеју постоји и значајна подршка грађана, односно 39,5 одсто би подржало обнову монархије, према последњем истраживању.

У том контексту чини се да је занимљиво упоредити непосредне финансијске користи и трошкове монархије у односу на републику.

Најпре да сагледамо користи и трошкове републиканског уређења Србије. Када су у питању бенефити, не постоје непосредне и велике финансијске користи од оваквог уређења, а два највећа трошка пореских обвезника су избори на (минимум) сваких пет година и годишњи буџет председника републике.

За председничке изборе се потроши око 16.000.000 евра, односно око 265 динара годишње по сваком запосленом у реалном сектору.

На годишњем нивоу буџет председника износи око 2.200.000 евра. То значи да запослени радник у реалном сектору у Србији годишње издваја око 180 динар за трошкове председника републике, тј. његове канцеларије.

Дакле, ако се сагледају користи и највећи трошкови (избори плус канцeларија председника), може се закључити да републикански облик владавине сваког грађанина Србије (од новорођенчета до најстаријег пензионера) кошта око 83 динара годишње, односно око 445 динара годишње по сваком запосленом у реалном сектoру.

Ако посматрамо монархистичко уређење, трошкове избора не бисмо имали али би трошкови Двора били слични као и трошкови које данас има институција председника републике јер би краљ обављао исте или сличне послове као и председник републике. Међутим, један део трошкова који је сада приказан у буџету председника Двор не би имао јер су ти трошкови већ урачунати у садашњем дворском буџету, па би тако укупан трошак који грађани издвајају за ову намену био мањи за око 20 одсто.

Свакако, остао би буџетски трошак који се издваја за одржавање комплекса на Дедињу и Фонда Карађорђевића, који сада износи 11 динара по глави становника.

За разлику од републиканског уређења, монархистичко уређење у Србији би донело и непосредне финансијске ефекте. Како? Према мишљењу највећег ауторитета за национално брендирање, др Сајмона Енхолта, обнова монархије би била светска вест и позитиван сигнал из Србије. Позитиван сигнал би био зато што је монархија укинута на нелегалан начин од стране комуниста (који су омражени нарочиту у западној цивилизацији којој тежимо), а династија Карађорђевића је у родбинским везама са свим значајним европским дворовима. Овакав догађај би повећао интересовање, у најмању руку за туристичку посету Двору али и другим историјско-културним локацијама у Србији. Већ данас, само од продаје улазница у комплекс на Дедињу се приходује бар онолико колико се издваја из Буџета за одржавање.

Нажалост не постоји прецизна прогноза око износа ових финансијских ефеката, па је у овој рачуници и нећемо користити иако значајно иду у прилог монархији.

Дакле, монархистичко уређење грађане Србије коштало би око 39 динара по глави становника (83 је за републиканско уређење), тј око 215 динара по запосленом у реалном сектoру (445 је за републиканско уређење). Ово би представљало значајну уштеду од око 2.800.000 евра годишње, што је вредност преко 2.000.000 најскупљих оброка у народној кухињи.

Извор: Напредни клуб
Одговори
#16


Краљевски повратак - The Royal Return


Одговори
#17

(29-08-2013, 07:18 AM)Владимир Петровић Пише:  Уместо одговора на ове. благо речено, неистине, поставићу чланак који говори о Монархији:
...
Овако је већ много боље.

Што се тиче благо речено неистина, а где сам то ја лагао?
Цела целцата Србија зна одлично за говор Краља Петра 2 преко радио лондона, када је исти сатро и повадио и последњи грам живаца и душе Србима у земљи.
Тражио је Краљ Петар 2. да се ЈВУО приклони тити.
Довео са енглезима бољшевика на власт у Југославији...
итд.

Јел треба жмурети на то и правити се Тоша?

Или да причамо о улози ЊКВП Југославије (зевала) у ратовима `90-их?

Брука једна и срамота, Карађорђевићи су не само издали Србију, Православље, Крв и Тло, већ и Бога, закључно са самим Карађорђем!
Треба да се зову: Бритојудаисти престолонаследници Југобогогробије...

Са друге стране, само у једном да се сложим, фини су наспрам обреновића!

А уопште нема потребе да ми објашњавате да Србији Монархија ТРЕБА!
Али са неким новим Краљем, или неким Немањићем, Лазаревићем (ако их негде има и ако су Православни Срби и Врли људи).

Ја вама верујем да волите Монархију, али Монарха кога предлажете Србији неће ни пас са маслом прогутати. Другим речима радите против Монархизма у Србији (а да нисте ни свесни).
Одговори
#18

Prestolonaslednik Aleksandar posetio Smoljinac i podržao borbu protiv „bele kuge“ u SrbijiBeograd, 29. avgust 2013. – Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar posetio je danas Smoljinac pored Požarevca i izrazio svoju najiskreniju podršku aktivnostima u borbi protiv „bele kuge“ u Srbiji. Pored Njegovog Kraljevskog Visočanstva, prisutnima su se obratili i Njegovo Preosveštenstvo Vladika braničevski G. Ignjatije, naš čuveni glumac Milorad Mandić Manda i televizijski reditelj i glumac Radoš Bajić.U svom obraćanju, NJ.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar je istakao: „Bela kuga preti Srbiji, jer se mladi boje da zasnuju porodicu i rađaju decu zbog neizvesne budućnosti. Hoću da sa ovog pitomog i lepog mesta podsetim da su deca naše najveće blago, a da je bogata i srećna porodica naša jedina garancija da ćemo nastaviti da živimo i uspešno se razvijamo kao narod i kao država u budućnosti.“
Одговори
#19

КУКУРУЗИ КЛАСАЛИ


Кукурузи класали,
Сви се Срби састали,
Састали се па говоре,
Који кога воле.

Једни воле Недића,
Други воле Љотића,
А највише, људи кажу,
Воле чича Дражу.

Много војске има он,
Воли Краља душом свом,
Куд год пођеш свуд су страже
Нашег чика Драже.

Треба да се сложимо,
Дражу да послушамо,
Све ће Петар да позлати,
Кад се натраг врати.
Одговори
#20

НАЈАВА ДОГАЂАЈА:

90 година од рођења Њ.В. Краља Петра IIБеоград, 05. септембар 2013. – У петак, 06. септембра 2013. године навршава се 90 година од рођења последњег југословенског Краља, Њ.В. Петра II Карађорђевића. Помен за покој душе Њ.В. Краља Петра II биће служен у 10:00 часова у Цркви Светог Ђорђа на Опленцу

На дан рођења свог оца, Краља Петра II, Њ.К.В. Престолонаследник Александар II посетиће Опленац, где ће у породичном маузолеју породице Карађорђевић положити венац на гроб свог оца.

Поред Њ.К.В. Престолонаследника Александра II, помену ће присуствовати чланови Крунског савета као и сви грађани који буду желели да одају почаст блаженопочившем Краљу Петру II.

[Слика: Announcement+for+Sept.+6,+2013+Povratak+Kralja.jpg]
Одговори
#21

Obeleženo 90 godina od rođenja Nj.V. Kralja Petra IIBeograd, 6. septembar 2013. – Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar II u pratnji članova Krunskog saveta položio je danas venac na grob svog oca Njegovog Veličanstva Kralja Petra II u porodičnom mauzoleju Crkve Svetog Đorđa na Oplencu povodom 90 godina od rođenja blaženopočivšeg Kralja.U Crkvi Svetog Đorđe na Oplencu, zadužbini dinastije Karađorđević služen je pomen za pokoj duše Nj.V. Kralja Petra II, nakon čega je Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar II položio venac na grob svog oca, blaženopočivšeg Kralja Petra II u porodičnoj kripti. U pratnji Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra II bili su i članovi Krunskog saveta: g-din Predrag Marković, Prof. dr Slobodan Marković i g-din Darko Spasić. Poštu Nj.V. Kralju Petru II odali su i članovi Udruženja Kraljevina Srbija zajedno sa građanima Topole.Nj.V. Kralj Petar II bio je prvorođeni sin Kralja Aleksandra I i Kraljice Marije, Rođen je u Beogradu 6. septembra 1923. Kumovi na krštenju bili su mu engleski Kralj Džordž VI i Kraljica Elizabeta (kasnije Kraljica Majka Velike Britanije). Posle osnovnog obrazovanja koje je stekao na Dvoru, pohađao je školu u Engleskoj, iz koje se vratio posle atentata na njegovog oca 1934. Pošto je tada bio maloletan i imao svega 11 godina, kraljevsko upravljanje zemljom preneto je na Namesništvo koje se sastojalo od tri regenta, među kojima je bio i njegov stric Knez Pavle Karađorđević.Početak Drugog svetskog rata 1939. stavio je Kraljevinu Jugoslaviju pred tešku odluku: da li da pristupi Trojnom paktu (Nemačka – Italija – Japan) ili da se suprotstavi neuporedivo snažnijem neprijatelju. Odluka Princa Pavla da potpiše ponuđeni ugovor naišla je na žestoke proteste u zemlji, koji su 27. marta 1941. doveli do krize vlade i državnog udara. Prestolonaslednik Petar proglašen je punoletnim, i odmah preuzeo ovlašćenja od Namesništva.Jugoslovenska vojska nije mogla da se odupre predstojećoj invaziji nacističke Nemačke koja je usledila: Jugoslavija je bila okupirana za 11 dana. Kralj Petar II bio je primoran da zajedno sa vladom emigrira, prvo u Grčku i Palestinu, a zatim u Egipat. U junu 1941. stigao je u Englesku, gde je prihvaćen kao simbol otpora nacizmu. Za vreme svog izbeglištva Kralj Petar II je dovršio školovanje u Kembridžu, nakon čega se pridružio engleskom Kraljevskom vazduhoplovstvu (RAF).Uprkos slomu jugoslovenske vojske u zemlji su oformljena dva suparniča pokreta otpora. Prvi je bio rojalistički na čelu sa generalom Dragoljubom (Dražom) Mihajlovićem, Ministrom odbrane vlade u izgnanstvu. Drugi je bio komunistički partizanski pokret, koji je vodio komunista Josip Broz - kasnije poznatiji kao Tito. Posledica je bio krvavi građanski rat.Saveznici su najpre podržavali Mihajlovića, a onda su se preorijentisali na Tita. Godine 1944, u pratnji sovjetskih tenkovskih brigada, partizani su ušli u Beograd i oformili komunističku vladu. Naredne godine, u novembru, monarhija je nezakonito, bez referenduma ukinuta, a Jugoslavija se preobrazila i tokom više od četiri decenije ostala totalitarna jednopartijska država pod vlašću komunističke partije.Kralj Petar II nikada nije abdicirao. Godine 1947. komunistička vlast je oduzela državljanstvo i konfiskovala imovinu Kraljevskoj Porodici. U izgnanstvu je prvo živeo u Londonu sa svojom suprugom, grčkom i danskom princezom Aleksandrom (od 1944. godine) i sinom Aleksandrom, rođenim 1945. godine. Poslednje godine života proveo je u Americi. Posle duge i teške bolesti umro je u denverskoj bolnici 3. novembra 1970, a sahranjen je u crkvi Svetog Save u Libertvilu. On je bio jedini kralj sahranjen u Sjedinjenim Američkim Državama. 22. januara 2013. godine njegovi posmrtni ostaci preneti su u Kraljevsku kapelu na Dedinju, a 26. maja 2013. godine sahranjeni u zadužbinskoj Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu tokom Državne sahrane zajedno sa njegovom suprugom Njenim Veličanstvom Kraljicom Aleksandrom, njegovom majkom Njenim Veličanstvom Kraljicom Marijom i bratom Njegovim Kraljevskim Visočanstvom Kraljevićem Andrejom.
Одговори
#22

Od stranice
NjKV Aleksandar II Karađorđević | HRH Alexander II Karageorgevitch
na Facebook:

"На данашњи дан, 6. септембра 1913. године, у Рибарској Бањи код Крушевца, мој прадеда, Њ.В. Краљ Петар I потписао је и свечано објавио Прокламацију о присједињавању ослобођених области Краљевини Србији (Проглас о присједињавању јужних крајева).

"Прокламација је директна последица одредби Букурешког мира (10. август 1913. године) којим је окончан Други балкански рат.

"Данас се навршава тачно 100 година од потписивања те историјске прокламације.

"На жалост, услед раније прихваћених обавеза нисам у могућности са присуствујем обележавању овог, за нашу земљу, великог и значајног јубилеја, који ће бити обележен данас у Рибарској Бањи.

"Повратак јужних крајева под окриљем матице Србије био је испуњење вишевековног сна и круна огромних напора које је наш народ у рату и миру поднео испуњавајући завет часног Кнеза Лазара.

"Веома је важно сећати се и обележавати овакве, за нашу земљу, веома значајне датуме, јер је то једини начин дa сачувамо нашу националну историју и традицију."


NjKV Aleksandar II Karađorđević | HRH Alexander II Karageorgevitch
Одговори
#23

Престолонаследник Александар честитао Јом КипурБеоград, 12. септембар 2013. – Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар упутио је писмо поводом Јом Кипура, најсветијег и најсвечанијег празника у јеврејској верској години припадницима јеврејске верске заједнице у Србији и Републици Српској.„Желим вам да Јом Кипур, који са собом носи праштање, помирење и покајање, проведете у процењивању својих дела и молитвама за опроштај, међусобном помирењу, у добром здрављу и срећи“.Његово Краљевско Височанство је честитке упутио Њ.Е. г-дину Јосефу Левију, амбасадору Израела у Србији, г-дину Исаку Асиелу, великом Рабину Србије, г-дину Јакову Данону, председнику Јеврејске општине Бања Лука, г-дину Јакобу Алби, председнику Јеврејске општине Београд, г-дину Ненаду Фогелу, председнику Јеврејске општине Земун, г-дину Томиславу Харлбору, председнику Јеврејске општине Суботица и г-дину Горану Левију, председнику Јеврејске општине Нови Сад.
Одговори
#24

NAJAVA:

Kraljevski par prisustvovaće otvaranju izložbe u Domu Vojske Srbije


Beograd, 16. septembar 2013. – Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar II i Princeza Katarina prisustvovaće u utorak, 17. septembra 2013. godine od 18:00 časova otvaranju izložbe ’Velika Iza - Vlaha Bukovca’ i Nagradi Spomen-zbirke Pavla Beljanskog u Domu Vojske Srbije u Beogradu.

Izložba ‘Velika Iza’ Vlaha Bukovca u Domu Vojske Srbije u Beogradu, biće otvorena od 17. septembra do 2. novembra 2013. Posle pet decenija od kada je slika poklonjena legatu u Novom Sadu, biće prvi put izložena u Beogradu. Ujedno to je prvi izlazak ‘Velike Ize’ u javnost nakon restauracije u konzervatorsko-restauratorskom odeljenju Galerije Matice srpske.

Delo od kojeg je počela karijera Vlaha Bukovca 1882. godine na prolećnom Salonu u Parizu, jedna od njegovih najpriznatijih slika ‘La Grande Iza’, javnosti je poznatija kao ‘Velika Iza’ iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Francuska štampa je sliku pozdravila kao “senzaciju Salona”. Ova „poema pohotnoj ženi“ odabrana je između 2 722 eksponata i izložena na počasnom mestu u velikoj ulaznoj dvorani Salona. Slika je izdržala konkurenciju priznatih imena i značajnih istorijskih kompozicija.

‘Velika Iza’ je još tokom Salona prodata kupcu iz Velike Britanije. Sledeći vlasnik slike postao je Bukovčev prijatelj Ričard Ledu i kolekcionar njegovih dela. Posle Prvog svetskog rata i bankrota porodice Ledu, na aukciji u Parizu 1929. godine Pavle Beljanski je kupio sliku. ‘Velika Iza’ je 1948. godine proglašena je za kulturno dobro. Sve do 1965. slika je bila u stanu Pavla Beljanskog u Beogradu. Kao što je kupovinom slika pomagao umetnike, Beljanski je odlučio da pomogne i perspektivnim istoričarima umetnosti. Sliku ‘Velika Iza’ poklonio je legatu u Novom Sadu, pod uslovom da se ustanovi Nagrada Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za najbolji diplomski rad iz nacionalne istorije umetnosti. Od 1966. slika je izložena u Memorijalu Pavla Beljanskog.

Kraljevski par je sa zadovoljstvom prihvatio poziv organizatora da prisustvuje otvaranju ove fantastične izložbe.
Одговори
#25

Дражу нису убили Срби, већ комунистички изроди, по наређењу србождера ЈБТ!!!
Одговори
#26

Kraljevski par prisustvovao proslavi povodom 10 godina postojanja magazina GloriaBeograd, 18. septembar 2013. – Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar II i Princeza Katarina prisustvovali su večeras u beogradskom hotelu Metropol Palas proslavi magazina „Gloria” povodom jubilarnih deset godina rada.Kraljevski par uputio je čestitke uredništvu i novinarima „Glorije“, poželeo im još mnogo kvalitetnih izdanja i još veći broj čitalaca.Pored Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra II i Princeze Katarine proslavi je prisustvovao veliki broj domaćih javnih ličnosti iz sveta politike, umetnosti, sporta i estrade, kao i članovi diplomatskog kora.
Одговори
#27

NAJAVА:Kraljevski par prisustvovaće centralnoj regionalnoj proslavi kojom Katolička crkva obeležava godinu Milanskog edikta.
Beograd, 19. septembar 2013. – Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar II i Princeza Katarina prisustvovaće u subotu, 21. septembra 2013. godine centralnoj regionalnoj proslavi povodom 1700. godišnjice Milanskog edikta Cara Konstantina Velikog.Izaslanik pape Franje, kardinal Anđelo Skola, milanski nadbiskup, predvodiće u subotu, 21. septembra, u Nišu Svečanu svetu misu kojom Katolička crkva obeležava godinu Milanskog edikta.U grad će biti doneta relikvija Hristovog krsta i uručen poklon Svete stolice, spomenik- skulptura, kao potvrda duha tolerancije i suživota hrišćana u Nišu.Regionalnom hodočašću u Nišu koje Katolička crkva organizuje pod nazivom "Za slobodu oslobođeni" prisustvovaće nekoliko hiljada hodočasnika iz celog regiona. Posebno mesto pripašće mladima koji će u subotu tokom Križnog puta nositi krst Sv.Jelene.Izaslanik pape Franje, kardinal Skola Svečanu svetu misu služiće sa kardinalima, nadbiskupima, biskupima i sveštenicima iz susednih zemalja i regiona.Centralna proslava biće upriličena 21. septembra 2013. godine na stadionu 'Čair' sa početkom u 11:00 časova.

ЛИЧНО НЕЋУ ПРИСУСТВОВАТИ ОВОМЕ, ИАКО ЈЕ СТАДИОН У НИШУ НА СТОТИНАК МЕТАРА ВАЗДУШНОМ ЛИНИЈОМ ОД МОЈЕ КУЋЕ, АЛИ РАЗУМЕМ ПОТЕЗ Њ.К.В. ЈЕР ЈЕ КРАЉ - КРАЉ СВИМА, ПА И КАТОЛИЦИМА.
Одговори
#28

(20-09-2013, 12:40 PM)регул Пише:  И треба да присуствује као сваки прави католик.:dodgy:

Докле, ћете бре, комуњаре под разним никнејмовима да нападате на Круну, Династију Карађорђевић и Престо?!

Њ.К.В. Престолонаследник Александар Други је Православац, који на Двору слави Славу Светог Андреју Првозваног у присуству Владика Српске Православне Цркве, који сваке године секу славски колач у Двору и у којем, у Дворској Капели, сваке године за Славу Двора буде православни црквени обред!!!
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним