Поруке: 14,527
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,065
Да ли неко зна од којих Маринковића је нова принцеза?
Поруке: 3,876
Теме: 103
Придружен: May 2017
(07-10-2017, 03:25 PM)Ултрадесничар Пише: Управо сада почиње венчање у Саборној цркви. Принц Филип Карађорђевић оженицће пословну жену из Париза Даницу Маринковић.
Даницина кума је шведска принцеза а Филипов кум је његов старији брат Петар ? 
http://mondo.rs/a1046441/Info/Drustvo/Ve...kovic.html
"Кад у Паризу пада киша овде неки отварају кишобране" ( Дучић).
http://www.blic.rs/zabava/vesti/princ-vi...ju/ppv8vcj
Углед:
3,065
Ултра, немој сад и ти претеривати. Није то обичај само код римокатолика и протестаната, него је било тако и код нас. Уосталом, обоје су одрасли и образовани на Западу, па то не би требало да чуди. Али, баш због тога, лепо је видети колико су били одушевљени у цркви, нарочито она. Прелепо им је било венчање и нека их прати свака срећа. Да им Господ подари здраво и велико потомство.
Сад сам видео да је Цилетова ћерка. Скоро сви Маринковићи из Шумадије су потомци Карађорђевог брата Маринка, кога је Вожд дао погубити због силовања. Ако је ово сусрет, након толико генерација, онда је то више него занимљиво. Наравно, задршка стоји, зато што нисам сигуран да лије то тачно.
Чини ми се да је ово само припрема јавности за венчање Петра Трећег.
Поруке: 964
Теме: 18
Придружен: Jul 2013
Углед:
256
Венчаше се на задушнице . . .
''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)
Поруке: 9,126
Теме: 234
Углед:
373
Brat da mu bude kum, od toliko prijatelja i ljudi iz raznih dinastija....
Mislim nama treba nova dinastija ovi Karađorđevići sve novotarije uvode sa zapada
Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
(07-10-2017, 06:15 PM)Бенито Пише: Ултра, немој сад и ти претеривати. Није то обичај само код римокатолика и протестаната, него је било тако и код нас. Уосталом, обоје су одрасли и образовани на Западу, па то не би требало да чуди. Али, баш због тога, лепо је видети колико су били одушевљени у цркви, нарочито она. Прелепо им је било венчање и нека их прати свака срећа. Да им Господ подари здраво и велико потомство.
Сад сам видео да је Цилетова ћерка. Скоро сви Маринковићи из Шумадије су потомци Карађорђевог брата Маринка, кога је Вожд дао погубити због силовања. Ако је ово сусрет, након толико генерација, онда је то више него занимљиво. Наравно, задршка стоји, зато што нисам сигуран да лије то тачно.
Чини ми се да је ово само припрема јавности за венчање Петра Трећег.
Пардон, ја никада нисм чуо за тај обичај.
Иако су ТВ водитељке су само се интересовале да ли ће присуствовати неко из енглеске краљевске династије, јер Карађорђевићи су тамо родили и одрасли нико се није појавио што показује континуитет политичко-интелктуалне елите Енглеске према свему што је српско. Али то је за неку другу тему.
Бранке, што се тиче задушница, патријајрх Иринеј у току венчавања то није помену већ да су се венчања дешава на празник "Св. Стевана краља Првовеначаног".
Углед:
3,065
Нема везе. Важно да смо сви чули за овај обичај са комунистичких венчања код сеоског матичара, тј радник удбе, да се узме другар из кафане за кума. Видиш како то Мекензи разуме.
Ово за Енглезе не показује ништа. Доћи ће на Петрово венчање.
И немој ми да учимо српског патријарха када кога сме и треба да венчава.
(07-10-2017, 08:32 PM)Бенито Пише: Нема везе. Важно да смо сви чули за овај обичај са комунистичких венчања код сеоског матичара, тј радник удбе, да се узме другар из кафане за кума. Видиш како то Мекензи разуме.
Ово за Енглезе не показује ништа. Доћи ће на Петрово венчање.
И немој ми да учимо српског патријарха када кога сме и треба да венчава.
Ја мислим да се Патријарх не слаже са избором кума ( можда се то могло и видети на ТВ-у као да је Петар мало више удаљен од церемоније венчања или је то мој лични утисак.
Међутим, патријарх Иринеј прави компромис да би на неки начин рехабилитовао династију Карађорђевић и манрхију, уопште.
Пре 95 година, на венчању краља Александара Карђорђевића и румунске принцезе Марије Хоенцолерн дошло је 20000 Срба. Спонтано.
Без аутобуса

А организатор Венчања је био књижевник и дипломата Б. Нушић.
На питање водетљке са ТВ Прве турске "монархија мије популарна као некада". Историчар Чедомир Антић је одговрио да је "тада завладао очај у српском народу...".
Углед:
3,065
У праву си, али занемарујеш један детаљ. Срби из 1922. године и Срби из 2017. године, уопште нису исти народ. Једина сличност је што говоре сличним језиком. Све друго је различито.
(07-10-2017, 08:50 PM)Бенито Пише: У праву си, али занемарујеш један детаљ. Срби из 1922. године и Срби из 2017. године, уопште нису исти народ. Једина сличност је што говоре сличним језиком. Све друго је различито.
Није то баш тако једноставно нити тако црно. А Срби у Републици Српској ?
Да останем на теми: када је било ко из династије Карађорђевић посетио РС ? Ја не знам за то.
Поруке: 459
Теме: 13
Придружен: Jul 2016
Углед:
83
Морам да се укључим.
Не знам да ли је неко из династије Карађорђевић посетио РС,али знам да се у РС можда чак и више него у матици Србији поштују Карађорђевићи.
Ово сам закључио са неких слика које сма видео.Углавном су у РС људи држали плакате и заставе типа "РС део Краљевине Србије","Живео српски Краљ" и тако нешто.Можда ниеј баш то писало,не сећам се добро.
У главном су ти плакати,натписи,заставе биле везане за то да је Александар II Краљ Србије а у склопу Србије се налази и РС (вероватно и сви остали делови Балкана где живе Срби,али предпостављам да су се везали смао за РС јер ту живе).
Дакле,ја сам стекао утисак,из слика,да се монархија у РС од стране обичног народа више поштује.Мислим да је то логично јер Срби ван матице желе да се споје са својом матичном земљом а предпостављам да многи Срби ван Србије виде то у обнављању Краљевине.
Не знам да ли је Александар послао неко писмо подршке Србима ван Србије или је посетио РС,али овај утисак да Срби из РС врло поштују и воле династију Карађорђевић сма стекао из неких слика или видео снимака.
А могуће је и да грешим.
"За часног човека и озбиљног мушкарца,отаџбина је скуп обавеза,и у рату,и у миру-УВЕК !" -Војвода Петар Бојовић
Поруке: 964
Теме: 18
Углед:
256
(07-10-2017, 08:27 PM)Ултрадесничар Пише: Бранке, што се тиче задушница, патријајрх Иринеј у току венчавања то није помену већ да су се венчања дешава на празник "Св. Стевана краља Првовеначаног".
Свети Краљ Владислав и преподобни Давид Српски . . . Али свеједно,јуче су биле михољске задушнице,некад се пазило на такве датуме . . .
(07-10-2017, 08:32 PM)Бенито Пише: И немој ми да учимо српског патријарха када кога сме и треба да венчава.
Па кад више ни врх наше набеђене цркве више не гледа датуме,није онда ни чудо што је поповима зиноло оно доле испод леђа за паре па венчавају и о постовима и задушницама . . .
(07-10-2017, 08:50 PM)Бенито Пише: Да останем на теми: када је било ко из династије Карађорђевић посетио РС ? Ја не знам за то.
Покојни принц Томислав је посећивао за време рата . . .
''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)
(Последња измена: 08-10-2017, 12:50 AM од
Бранке.)
Поруке: 14,445
Теме: 346
Придружен: Feb 2015
Углед:
877
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
Поруке: 9,126
Теме: 234
Углед:
373
Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.