25-10-2013, 11:33 PM
(25-10-2013, 11:24 PM)ватхра Пише:(25-10-2013, 08:58 PM)Felix Пише: Ватхра, ту има неколико класика мемоарске литературе коју човек кога интересује историја Другог светског рата просто мора прочитати (Тодоровићеви, Вучковићеви, Милкини мемоари...). То су класици попут Ђиласових мемоарских списа и некога кога истински интересује историја не би требало да преплаше и од читања отерају слике брадатих војника на насловним корицама!
Од Милкиних мемоара сам прочитао неколико страна које су постављене овде негде, о мајору Ђурићу и Вери Пешић.
Као сведочење је дато одлично, јер је она прво описала доживљај, а онда на основу тога и дала своје закључке. Ретко се то да одвојено, обично се одмах прескочи на закључке, који су често донесени на основу информација из друге руке.
Вучковића сам читао у Мисији Халјард, где је дао занимљиво сведочење. Ђиласа нисам читао.
Немам времена да читам све од реда, гледам само оно из области која ме занима, и одатле скупљам податке.
Штета. Овај тип литературе је више него користан управо у смислу разумевања контекста појединачних догађаја. Историја није само збирка података, цифара и датума, нити се може разумети само на основу тога.