Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

СОКОЛОВИЋИ

Не знам гдје да поставим питање, па отворих тему

ПИТАЊЕ ЗА ИСТОРИЧАРЕ:

Има ли историјских потврда да су патријарх Макарије и Мехмед паша Соколовић били браћа
Одговори

Нису били браћа.
Имаш квиз, нема потребе да отвараш тему.
Одговори

Да, али нисам знао шта је тачан одговор, па онда није у реду да постављам питање на квизу.

Ако нису браћа, значи да је ово обмана народа. Јасни су ми шверцери, али откуд онда Матија међу њима.

"Браћа Соколовић зауставила расуло српског народа — споменик у време угроженог Пећког трона"

https://rs.sputniknews.com/regioni/20180...-spomenik/

Иначе, ово је други споменик Мехмед-паши у Андрић Граду, што је много, много је, плус још један у Рудом
Одговори

Мислим да то нико тачно није утврдио, али би требало да су били стриц и синовац, и то не преко рођене браће, него од стричева.
Одговори

ДИЛЕТАНТИЗАМ: СВАКОГ ВИДОВДАНА ПО ЈЕДАН СПОМЕНИК МЕХМЕД ПАШИ У ВИШЕГРАДУ
У у Андрићграду је данас откривен споменик браћи Соколовић – Мехмед паши и Светом Макарију.

https://frontal.rs/diletantizam-svakog-v...visegradu/
Одговори

https://patriot.rs/sta-je-mit-a-sta-isto...okolovica/

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(03-07-2018, 10:42 PM)Бенито Пише:  Мислим да то нико тачно није утврдио, али би требало да су били стриц и синовац, и то не преко рођене браће, него од стричева.

Да ли су у то вријеме презимена била "трајна" или свака генерација добијала нова, обично по имену оца.
Одговори

(05-07-2018, 11:12 AM)luka.luke Пише:  
(03-07-2018, 10:42 PM)Бенито Пише:  Мислим да то нико тачно није утврдио, али би требало да су били стриц и синовац, и то не преко рођене браће, него од стричева.

Да ли су у то вријеме презимена била "трајна" или свака генерација добијала нова, обично по имену оца.

Соколовићи су били ситна племићка породица и братство . . . Турци су сачували локалну хришћанску властелу и неки облик хришћанске војске још готово два века на овим просторима . . . Тако да је могуће чак и да нису били никакво ближе сродство. . .

А у Шумадинчевом тексту пише ко је стварно обновио Пећку патријаршију . . .

''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)

Одговори

Углавном се наводи да је патријарх Макарије порјеклом из Пиве, а Мехмед паша из Соколовића код Рудог. Прилично је то далеко, чак и да буду ближи сродници.
Одговори

(05-07-2018, 10:02 AM)Шумадинац Пише:  https://patriot.rs/sta-je-mit-a-sta-isto...okolovica/

" У то време био је само румелијски беглербег."
Само????
Одговори

Оно што мене сада интересује, да ли је по вама ( форумашима) оправдано, потребно, заслужено итд придавање Мехмед паши оволиког значаја у српској историји.

Ако није заслужено, зашто се то ради?
Одговори

Да ли ће једном да се договоре где је рођен Рустем-паша??? У званичним подацима пише да је рођен у неком селу код Шибеника а у овом Шумадинчевом тексту да је Србин из околине Сарајева.Још му додали и надимак Хрват а типа звали Дамат-паша.Одакле сад ово Хрват....ј*бем ли га.
Одговори

Дамат је зато што је царски зет . . . А за место рођења још увек није доказано,да ли је Бутмир у Босни или Скрадин . . .

''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)

Одговори

(08-07-2018, 09:56 AM)luka.luke Пише:  Оно што мене сада интересује, да ли је по вама ( форумашима) оправдано, потребно, заслужено итд придавање Мехмед паши оволиког значаја у српској историји.

Ако није заслужено, зашто се то ради?
Академик Радован Самарџић је лепо објаснио да је његов циљ био потурчивање свих Срба, што је радио на перфиднији начин од других. Прешао је на страну окупатора, а свакако окупаторима не треба подизати споменике.
Проблем је она друга историографска струја, која сматра да је он ипак био Србин и да је радио у корист Срба.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним