Поруке: 1,374
Теме: 9
Придружен: Oct 2014
Углед:
137
Не знам гдје да поставим питање, па отворих тему
ПИТАЊЕ ЗА ИСТОРИЧАРЕ:
Има ли историјских потврда да су патријарх Макарије и Мехмед паша Соколовић били браћа
Поруке: 14,519
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,062
Нису били браћа.
Имаш квиз, нема потребе да отвараш тему.
Поруке: 14,519
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,062
Мислим да то нико тачно није утврдио, али би требало да су били стриц и синовац, и то не преко рођене браће, него од стричева.
Поруке: 14,442
Теме: 346
Придружен: Feb 2015
Углед:
877
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
Поруке: 964
Теме: 18
Придружен: Jul 2013
Углед:
256
(05-07-2018, 11:12 AM)luka.luke Пише: (03-07-2018, 10:42 PM)Бенито Пише: Мислим да то нико тачно није утврдио, али би требало да су били стриц и синовац, и то не преко рођене браће, него од стричева.
Да ли су у то вријеме презимена била "трајна" или свака генерација добијала нова, обично по имену оца.
Соколовићи су били ситна племићка породица и братство . . . Турци су сачували локалну хришћанску властелу и неки облик хришћанске војске још готово два века на овим просторима . . . Тако да је могуће чак и да нису били никакво ближе сродство. . .
А у Шумадинчевом тексту пише ко је стварно обновио Пећку патријаршију . . .
''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)
Углед:
137
Углавном се наводи да је патријарх Макарије порјеклом из Пиве, а Мехмед паша из Соколовића код Рудог. Прилично је то далеко, чак и да буду ближи сродници.
Углед:
137
Оно што мене сада интересује, да ли је по вама ( форумашима) оправдано, потребно, заслужено итд придавање Мехмед паши оволиког значаја у српској историји.
Ако није заслужено, зашто се то ради?
Поруке: 3,307
Придружен: Jan 2017
Углед:
636
Да ли ће једном да се договоре где је рођен Рустем-паша??? У званичним подацима пише да је рођен у неком селу код Шибеника а у овом Шумадинчевом тексту да је Србин из околине Сарајева.Још му додали и надимак Хрват а типа звали Дамат-паша.Одакле сад ово Хрват....ј*бем ли га.
Поруке: 964
Теме: 18
Придружен: Jul 2013
Углед:
256
Дамат је зато што је царски зет . . . А за место рођења још увек није доказано,да ли је Бутмир у Босни или Скрадин . . .
''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)