Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

САД спроводе политику неоколонијализма
#1

САД спроводе политику неоколонијализма, коју је већ патентирала на Ираку и Либији, и која се заснива на идеологији слабљења законски изабраних власти, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.

Како је рекао у интервјуу за италијански лист "Il Giornale", први корак представља лажно оптуживање одређене земље да је користила оружје за масовно уништење или да је одговорна за хуманитарну катастрофу, затим се примењује војна сила како би се створио „контролисани хаос“, а потом се формирају услови за продор америчких транснационалних компанија.

„Русија ће се, међутим, увек супротстављати таквом концепту стратегије јер се залаже за концепт мултиполарног света, као и за сарадњу са свим земљама на основу узајамног поштовања и сарадње“, рекао је.

Шојгу је указао и да Запад на опоравак Русије гледа као на претњу америчке доминације, оптужујући Москву за којекакве агресивне планове на основу којих довлачи оружане снаге на њене источне границе.

Јачање и опоравак руских снага на Западу се перципира као претња америчкој доминацији, рекао је Шојгу.

"Данас, Русија, која опоравља своје снаге, не перципира се као савезник, већ као претња доминацији САД. Оптужени смо за неке агресивне планове према Западу, а који сам наставља да довлачи нове снаге на наше границе", рекао је он.

У интервјуу, руски министар је такође указао на недоследност САД по питању признавања независности држава, наводећи Косово као пример. После разједињења Југославије због интервенције НАТО-а, на Косову није било никаквог референдума, већ је одмах уследило признање из Вашингтона и Европе након гласања у парламенту, подсетио је Шојгу.

"Апсолутно без узимања у обзир мишљење Срба који живе на Косову и Устава Југославије", нагласио је министар.

Шојгу је оптужио Американце и да воде хибридни рат са Русијом, а најбољи пример тога је Украјина, односно дешавања у 2014. години.

Како је објаснио, то се пре свега односи на вршење притиска на одређене земље без употребе војне силе – контрола медија, економске санкције, спровођење диверзија и терористичких аката, али и одржавање унутрашњих тензија.

Такву методику САД и Велика Британија усавршиле су на Ираку, још 1991. године, одмах након завршетка „Хладног рата“, а огледа се у суопериорности када је реч о утицају светских медија, као и у вођењу светског финансијског система.

„Таква методика опробана је потом и на Југославији и Либији, као и недавно у Сирји. Међутим, у свему томе присутне су назнаке и пасивног учешћа одређеног броја европских земаља“, истакао је.
Одговори
#2

Одговори
#3

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је да спот под мотом „Ви сте свет“ америчке Амбасаде у Београду, који се емитује на српским медијима, представља перфидну поруку да није важна територија и да Срби много тога могу ако се не оптерећују територијом и националним интересима, као што је Косово и Метохија.

„То је смијешно, јер да је то тако САД не би водиле рачуна о својим националним интересима“, рекао је Анђелковић.

С друге стране, ако имају пријатељски однос према Србији, онда баш то треба да покажу на пољу одбране територијалног интегритета Србије, а не да „продају празне приче док подржавају сепаратизам“, истакао је Анђелковић.

Коментаришући то што у споту који показује културне и вјерске разноликости и насљеђе Србије, као и познате личности њене новије историје, нема ниједног сакралног нити културног споменика Косова и Метохије, које је српска колијевка, Анђелковић је истакао да је то доказ више да САД не виде Космет као дио Србије.

„У крајњој линији, САД су извршиле агресију на Србију да би окупирале Косово и Метохију и промовисале лажну независност“, указао је Анђелковић.

Он је поручио да Србија одмах треба да реагује са објашњењем грађанима о чему је ту ријеч, да спот не би био тумачен са симпатијама.

„Ми смо емоционалан народ и многи ће ту врсту преваре прихватити. Треба свима ставити до знања да нам није пријатељ онај ко ради против нашег територијалног интегритета“, рекао је Анђелковић.

У споту „Ви сте свет“ Амбасаде САД у Београду на питање „када се за државу може рећи да је велика“ даје се одговор да је то „када има много дрвећа и капи воде“. Све то се, поручује спот, узима од свијета, па би „можда величина државе требало да се мери оним што њени грађани дају свету“.

Спот је објављен поводом обиљежавања 100 година од подизања српске заставе на Бијелој кући.
РТРС, Срна
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним