Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ко је спашавао народ?

(01-11-2023, 12:16 PM)Николај Пише:  Био је официр Српске државне страже који је са одредом састављеним од српских избеглица прешао у Источну Босну и погинуо у борби против Црне легије. Није био љотићевац и није била борба између СДК и усташа.

Дражин човек?
Одговори

(01-11-2023, 04:51 PM)Јужносрбијанац Пише:  
(01-11-2023, 12:16 PM)Николај Пише:  Био је официр Српске државне страже који је са одредом састављеним од српских избеглица прешао у Источну Босну и погинуо у борби против Црне легије. Није био љотићевац и није била борба између СДК и усташа.

Дражин човек?

Није ми познато.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(01-11-2023, 01:39 PM)Шумадинац Пише:  Николај, ал' паз' коментар испод...

Цитат:
"Dosta mi je lazi Samardzica koji deli srpski narod i razvodnjava nacionalno svesne!"

Па онда следи одговор...

[Слика: Screenshot-2023-11-01-12-32-03-349-com-g...outube.jpg]

Недић је слао новац и материјал Дангићу, а гранична стража је имала наређење да ватром штити прелаз српских избеглица преко Дрине у Србију. Сви који су успели да пређу у Србију били су наравно збринути по прихватним центрима. Али то је углавном сва Недићева улога у спашавању Срба у то време, а и иначе.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(01-11-2023, 07:19 PM)Николај Пише:  
(01-11-2023, 01:39 PM)Шумадинац Пише:  Николај, ал' паз' коментар испод...

Цитат:
"Dosta mi je lazi Samardzica koji deli srpski narod i razvodnjava nacionalno svesne!"

Па онда следи одговор...

[Слика: Screenshot-2023-11-01-12-32-03-349-com-g...outube.jpg]

Недић је слао новац и материјал Дангићу, а гранична стража је имала наређење да ватром штити прелаз српских избеглица преко Дрине у Србију. Сви који су успели да пређу у Србију били су наравно збринути по прихватним центрима. Али то је углавном сва Недићева улога у спашавању Срба у то време, а и иначе.

Наши су ширили причу да ће се источна Босна припојити Недићевој Србији, али претпостављам да је то било више у циљу да се подигне дух у народу и збуне Хрвати.
Одговори

Како да разумемо ову Ђујићеву похвалу Милана Недића и то да је "спасио више од пола милиона Срба"?

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(04-03-2024, 11:57 AM)Шумадинац Пише:  

Како да разумемо ову Ђујићеву похвалу Милана Недића и то да је "спасио више од пола милиона Срба"?
Једно је ,,спасити" друго је збринути, Четници су спашавали народ од Усташког ножа.
Одговори

(04-03-2024, 10:36 PM)Pop Djujić Пише:  

Једно је ,,спасити" друго је збринути, Четници су спашавали народ од Усташког ножа.

Наравно, то стоји. Међутим, Ђујић другачије вели. Али је поента у томе што се многи устезају оповргнути старог Војводу у његовим хвалоспевима Недића. Ваљда због превеликог поштовања или чега већ....

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(04-03-2024, 11:06 PM)Шумадинац Пише:  
(04-03-2024, 10:36 PM)Pop Djujić Пише:  

Наравно, то стоји. Међутим, Ђујић другачије вели. Али је поента у томе што се многи устезају оповргнути старог Војводу у његовим хвалоспевима Недића. Ваљда због превеликог поштовања или чега већ....

Четници западно од Дрине јесу имали благонаклонији однос према Недићу него четници са територије која је била под његовом ингеренцијом - остаци очерупане Србије. 
Има један рад о којем смо давно дискутовали на ту тему, Александар Петровић је аутор, где је то лепо објашњено. 
Четници из НДХ и других делова земље су из сопственог искуства сагледавали његову улогу као оптималнију за биолошки спас Срба од Михаиловића који се придружио устанку и тако индиректно подстакао нова страдања. 
Ту је велику улогу имала већ поменута идеја да се, у циљу смиривања немира изазваних усташким геноцидом, границе Србије помере на запад да укључе Источну Босну. Нижи немачки командни кадар, па и сам Бадер је био загрејан за идеју, али је то наравно одбијено од Наци врха у Берлину због противљења њихових мезимаца усташа.
Одговори

Недић, Недићева администрација (не може се то назвати власт), је могла прихватити или побити избјеглице из НДХ. Нека захвалност што нејач није побијена не може се третирати као опредјељење.
Одговори

Цитат:У првим данима августа 1942. године, из логора се почињу пуштати преживјели цивили. Тако је 7. августа, кућама у село Бистрицу, послато „700 жена и дјеце“. По свједочењу спашених, за Србе су се заузимали локални четници.

Један од пуштених сељака из Бистрице, Миличевић Чедо, свједочи: „Био сам два мјесеца у Приједору, да није било четника, ми би били побијени, сви.“ На ово се надовезује и свједочење Јована Паспаља: „Ти су људи (четници) инсистирали за логор Приједор, да се не би побили људи. Они су долазил, тај Осте (Осте Радуљ), тога сам знао, а и ћаћа ми је причао да је он долазио интервенисати код те команде.“

И у наредним данима августа 1942, настављено је са пуштањем група људи из логора. Тако је спашено неколико хиљада Срба из Циглане. Четници су ово могли да издејствују углавном преко Нијемаца.

https://srbiubih.com/cetnici-iz-prijedor...a-ciglana/

Одговори

Да ли би српске избеглице могле безбедно да пређу Дрину да није било Милана Недића? Питам зато што неки говоре да није било Милана Недића избеглице не би могле да пређу. Колико је ово заиста истинито?

"Ја нисам Јосип Броз Тито који нема ништа заједничко са овом земљом и овим народом па да могу да побегнем." - Драгољуб Дража Михаиловић 
Одговори

Не видим логику у том питању.
Одговори

(23-08-2024, 10:02 AM)Милослав Самарџић Пише:  Не видим логику у том питању.

Чуо сам неке приче да Дража не би могао да спаси народ у НДХ да није било Милана Недића. Да је Милан Недић тајно финансирао и подржавао Дражу, па ме интересује колико је то истина.
Одговори

Није истина. Гонио је Дражу колико је могао, оснивао је специјалне батаљоне за рат против четника, и сл.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 4 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним