Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Павле Ђуришић мења страну

(03-02-2014, 10:34 AM)Громовник Пише:  Интересантно да Партизанима током целог рата никада није требао превоз нигде.

Ко мисли на превоз кад се ради о "бјеж'те ноге пос*раћу вас"?!

Комуно-сатанисти су цело време рата само бежали, "била је то једна непрекидна бежанија"- лично смо од неких учесника тих формација слушали!

ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
СРБИН ИМА ПУТИНА ЗА БРАТА,
А ПУТИН ЈЕ ТАТА ОД САРМАТА,
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
СВЕ СУ СТРАЖЕ ОД КИНЖАЛА,
ГРАДИЋЕМО НОВИ СЕВАСТОПОЉ,
ШТИТИЋЕ НАС БУЛАВА И ТОПОЉ!
Одговори

Е' да је лепе среће да су и Црногорски четници више бежали, бар би били у форми да догурају до Неретве без Талијанских возова и камиона...

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

(03-02-2014, 03:29 AM)Мргуд Пише:  @ Милослав Самарџић

Читајући Ваш текст са претходне стране не могу да се отмем утиску да је Врховна команда опет на неки начин заказала. 5-ог децембра је издата команда за прикупљање снага за напад на партизане у Бихаћу, а 26-ог јануара дефинитивно је постало јасно да од доласка Црногораца нема ништа. То је један огроман временски период, који у једном грађанском рату значи много.

Такође, показало се се ово коришћење Италијана није било баш позитивно, јер су на тај начин неке једнице практично дошле у зависност од истих. Такође, ова конфузија око командног кадра је крајње необична. Морало је да се реагује много енергичније и оштрије у таквим околностима, али мислим да су ту дошле до изражаја црте благог карактера ђенерала Михаиловића који је покушао читаву ствар да реши компромисом, а да притоме никога не изгуби. Те црте примећујем и овде, али и у оним преписакама са Ђуришићем у марту-априлу 1944. године. Стичем утисак да је Дражи у неким периодима, када је ситуација захтевала непопуларне и крајње радикалне потезе, недостајало храбрости да исте повуче.
Не бих рекао. Дража се није устручавао стрењања чак и свог старог школског и ратног друга пуковника Јеврема Симића, када се уверио да ради за Гестапо.
Али, кога овде да стреља? Шта би се променило?
Одговори

Не знам кога је требало да стреља али прилично сам сигуран да ова тактика којом се водио није била добра и мислим да ту морате да се сложите са мном. Једноставно, имате окружење грађанског рата са више непријатеља, где се ситуација мења из дана у дан (а 1944. из сата у сат) и у таквом једном окружењу ви губите 60 дана (два месеца!!!) око покрета појединих делова ваше војске. Па то је морате признати ван сваке памети и војничке доктрине. Ја нисам војник али када овако негде изгубите 7 дана у животу, хватате се за главу а не два месеца у рату где вам сви раде о глави.

Ја изузетно поштујем лик и дело ђенерала Михаиловића и сматрам га српским мучеником који је попут Карађорђа или ђенерала Младића издан од свог народа и препуштен суровој судбини, али не могу да се отмем утиску да је ђенералу Михаиловићу у одређеним тренуцима недостајала идеја како да уради неке ствари. Наравно, да је радио као Тито, без милости и размишљања о последицама онда између њега и Тита не би било разлике, али ђенерал је очигледно био на првом месту човек, који је за циљ имао да спаси што више српских глава а идеал му је било српско јединство, које је очигледно недостижно. Водећи се тим идеалом, он је тај идеал платио главом.
Одговори

(03-02-2014, 04:19 AM)Мргуд Пише:  http://www.pogledi.rs/zasto-se-djurisic-...osnu-1944/

Можете ли да појасните понашање и поступке Лукавчевића, његову самовољу и авантуризам, као и понашање Остојића?

Такође, имам питање у вези са Неретвом. Ако се не варам ДМ је у свом исказу на суђењу за неуспех на Неретви отпужио једног официра из својих редова, означивши га као неспособног и недораслог положају. Мислим да га је ту чак и именовао, али сам заборавио а не могу да нађем стенограм са суђења. Да ли се ту ради о Остојићу?
О Лукачевићу и његовој акцији:

https://www.pogledi.rs/nezavisna-grupa-n...tpora.html

Имам оригиналне стенограме, али их не користим за утврђивање историјских чињеница, јер искази нису давани у регуларним условима.
Према документима из времена догађаја, Дража је тада отписао Станишића, јер се повлачио готово без борбе.
Ђуришић није стигао на време, а када је стигао касније, после боја за Калиновик у коме је учествовао (окончан нерешено), отказао је послушност, тј. напустио је поверени положај, лево крило.
Одговори

(03-02-2014, 07:28 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(03-02-2014, 04:19 AM)Мргуд Пише:  http://www.pogledi.rs/zasto-se-djurisic-...osnu-1944/

Можете ли да појасните понашање и поступке Лукавчевића, његову самовољу и авантуризам, као и понашање Остојића?

Такође, имам питање у вези са Неретвом. Ако се не варам ДМ је у свом исказу на суђењу за неуспех на Неретви отпужио једног официра из својих редова, означивши га као неспособног и недораслог положају. Мислим да га је ту чак и именовао, али сам заборавио а не могу да нађем стенограм са суђења. Да ли се ту ради о Остојићу?
О Лукачевићу и његовој акцији:
https://www.pogledi.rs/nezavisna-grupa-n...tpora.html

Имам оригиналне стенограме, али их не користим за утврђивање историјских чињеница, јер искази нису давани у регуларним условима.
Према документима из времена догађаја, Дража је тада отписао Станишића, јер се повлачио готово без борбе.
Ђуришић није стигао на време, а када је стигао касније, после боја за Калиновик у коме је учествовао (окончан нерешено), отказао је послушност, тј. напустио је поверени положај, лево крило.

Онда је Станишић у питању. Знам да је неко из Црне Горе, али мислио сам да се радило о Остојићу.
Одговори

Није Остојић, и он се тада жалио на Станишића.
Одговори

(03-02-2014, 07:03 PM)Мргуд Пише:  Ја изузетно поштујем лик и дело ђенерала Михаиловића и сматрам га српским мучеником који је попут Карађорђа или ђенерала Младића издан од свог народа и препуштен суровој судбини, али не могу да се отмем утиску да је ђенералу Михаиловићу у одређеним тренуцима недостајала идеја како да уради неке ствари.

Наравно, да је радио као Тито, без милости и размишљања о последицама онда између њега и Тита не би било разлике, али ђенерал је очигледно био на првом месту човек, који је за циљ имао да спаси што више српских глава а идеал му је било српско јединство, које је очигледно недостижно. Водећи се тим идеалом, он је тај идеал платио главом.

Најзад!

Ово је једини прави опис Србског Чиче и не само њега...И Ђенерал Недић и Димитрије Љотић, па и сви који су бајаги "на своју руку" доносили тешке одлуке, било да се ради о Павлу Ђуришићу или Војводи Ђујићу, сви су они радили за добро и спас Србског Народа, за разлику од оних који су се борили под знаком рогатога!

Међутим!

Нами се чини да је на овом форуму ВЕЕЕЕЛИКИ МИНУС ако је неко од Србских Војсковођа био истовремено и ВОЈНИК и...ЧОВЕК!

ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
Одговори

(04-02-2014, 12:58 AM)ПРОСВЕТАР Пише:  
(03-02-2014, 07:03 PM)Мргуд Пише:  Ја изузетно поштујем лик и дело ђенерала Михаиловића и сматрам га српским мучеником који је попут Карађорђа или ђенерала Младића издан од свог народа и препуштен суровој судбини, али не могу да се отмем утиску да је ђенералу Михаиловићу у одређеним тренуцима недостајала идеја како да уради неке ствари.

Наравно, да је радио као Тито, без милости и размишљања о последицама онда између њега и Тита не би било разлике, али ђенерал је очигледно био на првом месту човек, који је за циљ имао да спаси што више српских глава а идеал му је било српско јединство, које је очигледно недостижно. Водећи се тим идеалом, он је тај идеал платио главом.

Најзад!

Ово је једини прави опис Србског Чиче и не само њега...И Ђенерал Недић и Димитрије Љотић, па и сви који су бајаги "на своју руку" доносили тешке одлуке, било да се ради о Павлу Ђуришићу или Војводи Ђујићу, сви су они радили за добро и спас Србског Народа, за разлику од оних који су се борили под знаком рогатога!

Међутим!

Нами се чини да је на овом форуму ВЕЕЕЕЛИКИ МИНУС ако је неко од Србских Војсковођа био истовремено и ВОЈНИК и...ЧОВЕК!

Указаћу ти само на једну ствар: Од свих набројаних само је ђенерал Михаиловић имао за своје чињење и правну подлогу јер је од стране краљевске владе био признат као предводник ЈВуО. Сви остали су радили на своју руку као и комунисти и због тога се њихова дела не могу сврстати у исту категорију са ДМ. То је битна разлика.

Бити војник и истовремено човек је заиста велика ствар, али нажалост не користи вишем циљу. С друге стране, тај виши циљ је овоземаљски, а бити човек у тешким временима је заиста небеска особина.
Одговори

Ево једне песме непознатог аутора која верно одсликава стање Духа поштоваоца Ђенерала Драже, КАО ПРАВОСЛАВНОГ ХРИШЋАНИНА, СРБИНА и ЧОВЕКА ПРЕ СВЕГА, а коју нађосмо у једном Зборнику СНО пре неки'дваестину година, па каже:

ПОРУКА РАВНОГОРАЦА

Не вређајте кости бесмртних Хероја,
Што су храбро пали у трагичном ходу,
И пролили море крви усред боја,
За Част Отаџбине, Краља и Слободу!

Светло име Вожда Трећега Устанка,
Лицемерност ваша не сме да скрнави,
Знајте да Дух његов бдије без престанка,
У Душама Срба, Витезова прави'!

Он нам даје снагу за прегнуће нова,
Да идемо напред упркос свих зала,
И подвала гнусних, лажи старог кова,
До победе скоре Светих Идеала!

Ми то добро знамо! Зато нас не плаше,
Ваша подла дела и намере дрске,
Смрвиће се пусте о мишице наше,
К'о некад душмана дивље хорде мрске!

У име Хероја са највишег виса,
Витештва и бола – наше Равне Горе,
Где се роди Царска и Божанска мис'о,
Ваша срамна уста не смеју да зборе!

Јер...они беху горди Победници смрти,
Наше друго сунце Поноса и Славе,
Снага коју нико није мог'о стрти,
Избраници судбе...да свијету јаве,

Час кобног почетка једне друге ере,
Која значи страшно порицање свега:
Слободе и Права, Морала и Вере,
И Науке Свете Сина Божијега!

О...спутајте своје разбуктале страсти,
И жеље за лаким, удобним животом!
Не траж'те награде и варљиве сласти,
На рачун Хероја венчаних Голготом!

Не вређајте чете смерних Мученика,
Нека спију мирно у царству тишине...
Јер, тешка је рука љутих осветника,
И проклетство страшно Мајке Отаџбине!

Зато глас наш нека опомена буде.
Свима вама што се без страха од казне,
Машате бестидно као праве Јуде,
Њине Свете Крви на начине разне!

Оооо...спавајте мирно Јунаци без мана!
Ви, примери светли Части и Поштења,
Ми, саборци ваши, широм земних страна,
Чувамо ваш Завет све до испуњења!

ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
Одговори

(04-02-2014, 12:58 AM)ПРОСВЕТАР Пише:  Нами се чини да је на овом форуму ВЕЕЕЕЛИКИ МИНУС ако је неко од Србских Војсковођа био истовремено и ВОЈНИК и...ЧОВЕК!

Према зверима нема неке вајде бити човек.

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

Мучи ме ова тема ,па размишљам у смеру да је постојао договор између Немаца и Партизана о уништењу Павла Ђуришића и његових четника. Не могуће да се у ситуацији где је Павле био опкољен са једне стране Немцима а са друге партизанима није радило о заједничком подухвату .Да ли постоји неки Немачки документ о томе? Ако нема докумената, велика је могућност да је постојао усмени договор између Немаца и комуниста.Павле је био велики Србин и јунак.Самим тим је био трн у оку и једнима и другима.
Одговори

Ђилас је писао да је он био на врху листе оних којих су се комунисти највише плашили и мрзели у исто време.
Одговори

Павле Ђуришић је мислио да може са Немцима играти исту игру као са Италијанима после 1943. године али је било обрнуто. Ако сам добро читао, управо су Немци послали доста његових људи у логоре. Читао сам један роман "Раскол" у којем се каже да се Павла одрекао чак и његов отац када је сазнао за његову сарадњу са Немцима.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним