Оцена Теме:
  • 6 Гласов(а) - 4.5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Зенички четнички корпус - Горски штаб 240

Нисам сигуран да ли ово припада зеничкој регији; четници са Нишићке висоравни код Олова 1944. године:

[Слика: nisici-1944.jpg]

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Село Курјаче код Олова. Борци Оловског батаљона ЈВуО (Зенички корпус). Стоје с лијева на десно: Вељко Јокић, Санда Жугић, Миле Парић, командант батаљона Трифко Аничић!

[Слика: FB-IMG-1561390920785.jpg]

Нишићка висораван, дочек Чичи, јесте то је Зенички корпус. Иначе, брат од мог прађеда Неђо Јовељић је вјероватно на тој слици, али је мутна не знам који је тачно.

Ево још једна слика, прошли пут нисам добро поставио.
Четници у селу Осојница, Зенички корпус.

[Слика: FB-IMG-1561390064631.jpg]

Приложених Датотека Изведена сличица(e)

Одговори

За ову из Осојнице неко је био раније написао да је из околине Травника, али ово је реалније, око Травника није било четника.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Брате, Осојница је 7 километара западно од Зенице према Травнику. Зато је неко написао Травник, али то село припада Зеничкој регији, а не Травничкој. То се види по обичајима, народној ношњи и Романијским пјесмама које су карактеристичне за Зеничку регију. Иначе, Осојница је до другог свјетског рата била највеће српско село у околини Зенице. Међутим, послије тог рата је расељено, а 1991. године на попису је било око 200 Срба. Послије Дривуше, ту је било највише наоружања пред почетак овог задњег рата, а послије изласка зеничких Срба на територију РС, на Илиџу код Сарајева, 90% Осојнчана се прикључило Сарајевско - Романијском корпусу, баш као и њихови преци што су ратовали око Сарајева као четници.
Одговори

(24-06-2019, 08:25 PM)Zenički_četnik Пише:  Брате, Осојница је 7 километара западно од Зенице према Травнику. Зато је неко написао Травник, али то село припада Зеничкој регији, а не Травничкој. То се види по обичајима, народној ношњи и Романијским пјесмама које су карактеристичне за Зеничку регију. Иначе, Осојница је до другог свјетског рата била највеће српско село у околини Зенице. Међутим, послије тог рата је расељено, а 1991. године на попису је било око 200 Срба. Послије Дривуше, ту је било највише наоружања пред почетак овог задњег рата, а послије изласка зеничких Срба на територију РС, на Илиџу код Сарајева, 90% Осојнчана се прикључило Сарајевско - Романијском корпусу, баш као и њихови преци што су ратовали око Сарајева као четници.

Не познајем те крајеве, Травник сам некако доживљавао као центар Босне а Зеницу више ка северу, нисам имао представу да је то толико близу једно другом.

Одговори

Зеница је према истоку, и Зенички корпус је припадао команди источне Босне. Само што је зеничка регија много велика, простире се до Травника на западу, до Озрена на сјевероистоку, и до југа према Сарајеву. Романија се простире све до Раван планине код Зенице. Људи из тог краја су повезани као нпр. Крајина, ова регија обухвата дио од Фоче и Чајнича преко Романије, Сарајева, Зенице, до Озрен планине.
Иста народна ношња, пјесме, обичаји, култура и остало. Знам да ово није форум регија, али ето да мало објасним.
Одговори

Оловски батаљон био је Ударни и припадао је Кладањској бригади ( 957 четника ) Зеничког корпуса
Одговори

Јесте Травник 1943. пише на полеђини те слике.Купио је Братислав Станковић из Аустралије на ебај аукцији пре пар година.
Одговори

Објаснио сам у прошлом посту, то је на граници између Зенице и Травника, немогуће да је баш Травник јер тамо ниједно село није било четничко. Можда гријешим, али не вјерујем.
Одговори

Иво Андрић у "Травничкој Хроници"пише да је у Травнику било јако мало Срба.
Одговори

Било је у то време доста Срба у Травнику и околини,све су их побиле усташе.Имаш на гуглу о томе.

Ево и линк:
https://sr.wikipedia.org/sr-ec/%D0%A2%D1...0%B8%D0%BA
Одговори

Нисам ја рекао да није било Срба, али није било четника, Срби из Травника су били партизани.
Само пар села које је граничило са Травником, Толовићи, Почулица и Орлица ту је било четника.
А та села су гравитирала Зеничкој регији.
Одговори

Само сам хтео да кажем да на полеђини слике пише Травник!Нисам ни мислио да је сликано баш у Травнику,него у околини.
Одговори

ЗЕНИЧКА БРИГАДА ГШ 534, 241
Штаб :
рез.наредник Голуб Митровић - командант бригаде
рез.пеш.поручник Никола Лучић - командант бригаде
п.поручник Јово Лакић - командант бригаде

рез.пеш.поручник Никола Лучић - замен.команд.бригаде

Благ. Д. Берић - шеф Обавешт.службе

Благ. Д. Берић - командант среза Зеничког

Први батаљон :
Ристо Танасић - командант батаљона
Бошко Божић - ађутант