Поруке: 4,136
Теме: 53
Придружен: Jul 2013
Углед:
553
Нисам сигуран да ли ово припада зеничкој регији; четници са Нишићке висоравни код Олова 1944. године:
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Углед:
553
За ову из Осојнице неко је био раније написао да је из околине Травника, али ово је реалније, око Травника није било четника.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 33
Теме: 1
Придружен: Jan 2019
Углед:
4
Брате, Осојница је 7 километара западно од Зенице према Травнику. Зато је неко написао Травник, али то село припада Зеничкој регији, а не Травничкој. То се види по обичајима, народној ношњи и Романијским пјесмама које су карактеристичне за Зеничку регију. Иначе, Осојница је до другог свјетског рата била највеће српско село у околини Зенице. Међутим, послије тог рата је расељено, а 1991. године на попису је било око 200 Срба. Послије Дривуше, ту је било највише наоружања пред почетак овог задњег рата, а послије изласка зеничких Срба на територију РС, на Илиџу код Сарајева, 90% Осојнчана се прикључило Сарајевско - Романијском корпусу, баш као и њихови преци што су ратовали око Сарајева као четници.
Углед:
553
(24-06-2019, 08:25 PM)Zenički_četnik Пише: Брате, Осојница је 7 километара западно од Зенице према Травнику. Зато је неко написао Травник, али то село припада Зеничкој регији, а не Травничкој. То се види по обичајима, народној ношњи и Романијским пјесмама које су карактеристичне за Зеничку регију. Иначе, Осојница је до другог свјетског рата била највеће српско село у околини Зенице. Међутим, послије тог рата је расељено, а 1991. године на попису је било око 200 Срба. Послије Дривуше, ту је било највише наоружања пред почетак овог задњег рата, а послије изласка зеничких Срба на територију РС, на Илиџу код Сарајева, 90% Осојнчана се прикључило Сарајевско - Романијском корпусу, баш као и њихови преци што су ратовали око Сарајева као четници.
Не познајем те крајеве, Травник сам некако доживљавао као центар Босне а Зеницу више ка северу, нисам имао представу да је то толико близу једно другом.
Углед:
4
Зеница је према истоку, и Зенички корпус је припадао команди источне Босне. Само што је зеничка регија много велика, простире се до Травника на западу, до Озрена на сјевероистоку, и до југа према Сарајеву. Романија се простире све до Раван планине код Зенице. Људи из тог краја су повезани као нпр. Крајина, ова регија обухвата дио од Фоче и Чајнича преко Романије, Сарајева, Зенице, до Озрен планине.
Иста народна ношња, пјесме, обичаји, култура и остало. Знам да ово није форум регија, али ето да мало објасним.
Поруке: 1,069
Теме: 24
Придружен: Nov 2017
Углед:
631
Оловски батаљон био је Ударни и припадао је Кладањској бригади ( 957 четника ) Зеничког корпуса
Поруке: 2,881
Теме: 6
Придружен: Jun 2016
Углед:
606
Јесте Травник 1943. пише на полеђини те слике.Купио је Братислав Станковић из Аустралије на ебај аукцији пре пар година.
Углед:
4
Објаснио сам у прошлом посту, то је на граници између Зенице и Травника, немогуће да је баш Травник јер тамо ниједно село није било четничко. Можда гријешим, али не вјерујем.
Поруке: 979
Теме: 7
Придружен: Feb 2019
Углед:
207
Иво Андрић у "Травничкој Хроници"пише да је у Травнику било јако мало Срба.
Углед:
4
Нисам ја рекао да није било Срба, али није било четника, Срби из Травника су били партизани.
Само пар села које је граничило са Травником, Толовићи, Почулица и Орлица ту је било четника.
А та села су гравитирала Зеничкој регији.
Поруке: 2,881
Теме: 6
Придружен: Jun 2016
Углед:
606
Само сам хтео да кажем да на полеђини слике пише Травник!Нисам ни мислио да је сликано баш у Травнику,него у околини.
Поруке: 1,069
Теме: 24
Придружен: Nov 2017
Углед:
631
ЗЕНИЧКА БРИГАДА ГШ 534, 241
Штаб :
рез.наредник Голуб Митровић - командант бригаде
рез.пеш.поручник Никола Лучић - командант бригаде
п.поручник Јово Лакић - командант бригаде
рез.пеш.поручник Никола Лучић - замен.команд.бригаде
Благ. Д. Берић - шеф Обавешт.службе