Оцена Теме:
  • 6 Гласов(а) - 4.5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Зенички четнички корпус - Горски штаб 240

Поздрав Милославе помаже Бог. Желио би да вас питам нешто, и молим вас помозите ми. Речено ми је да ви знате доста о четницима из Босне, а моји су били припадници Зеничког четничког одреда. Мало тога се зна о овом одреду, а ја сам видио да сте ви спомињали у пар наврата Зеничке четнике. Ја би волио када би ми ви могли послати на мејл или овде историју Зеничког одреда од настанка до краја рата, команданте, борбе, и свега осталог што се тиче ЗЧО.
Унапријед хвала.
Одговори

(25-01-2019, 05:37 PM)Zenički_četnik Пише:  Поздрав Милославе помаже Бог. Желио би да вас питам нешто, и молим вас помозите ми. Речено ми је да ви знате доста о четницима из Босне, а моји су били припадници Зеничког четничког одреда. Мало тога се зна о овом одреду, а ја сам видио да сте ви спомињали у пар наврата Зеничке четнике. Ја би волио када би ми ви могли послати на мејл или овде историју Зеничког одреда од настанка до краја рата, команданте, борбе, и свега осталог што се тиче ЗЧО.
Унапријед хвала.

Одговориће Милослав на ово кад види. Ако ти не смета, мени је зеничка бригада или одред нешто запао за око на википедији када сам гледао распоред јединица. Испаде да је зеничка бригада постојала у више неких корпуса у средњој Босни.

А командант је ваљда Душан Ђурић.

Имаш и неки споразум између Ђурића и мајора Похе из 369. дивизије о разоружању зеничких четника.

п.с. Кад ће неко да среди ону википедију? За већину корпуса нема ништа да се види. Вероватно се зато сви и распитују овде.

Ево гледам у књизи,пише да је командант поручник Никола Лучић.Командант зеничке бригаде. Можда је овај Ђурић био пре њега.
Одговори

(25-01-2019, 05:37 PM)Zenički_četnik Пише:  Поздрав Милославе помаже Бог. Желио би да вас питам нешто, и молим вас помозите ми. Речено ми је да ви знате доста о четницима из Босне, а моји су били припадници Зеничког четничког одреда. Мало тога се зна о овом одреду, а ја сам видио да сте ви спомињали у пар наврата Зеничке четнике. Ја би волио када би ми ви могли послати на мејл или овде историју Зеничког одреда од настанка до краја рата, команданте, борбе, и свега осталог што се тиче ЗЧО.
Унапријед хвала.
Поздрав,
Немам то у једном фајлу, то је расуто по књигама ''Дража и општа историја'' томови 1-16.
Одговори

(25-01-2019, 05:54 PM)ЈВуО-КГ Пише:  
Унапријед хвала.

Одговориће Милослав на ово кад види. Ако ти не смета, мени је зеничка бригада или одред нешто запао за око на википедији када сам гледао распоред јединица. Испаде да је зеничка бригада постојала у више неких корпуса у средњој Босни.

А командант је ваљда Душан Ђурић.

Имаш и неки споразум између Ђурића и мајора Похе из 369. дивизије о разоружању зеничких четника.

п.с. Кад ће неко да среди ону википедију? За већину корпуса нема ништа да се види. Вероватно се зато сви и распитују овде.

Ево гледам у књизи,пише да је командант поручник Никола Лучић.Командант зеничке бригаде. Можда је овај Ђурић био пре њега.

У ствари то је био Зенички корпус. Били су јаки, Немци нису тада имали снаге да их савладају, па су се задовољили разоружањем, а у ствари четници су им дали само мањи део оружја.

Зенички корпус – Горски штаб 240

Командант: капетан Боривоје Митрановић

Бригаде:

– Кладањска (ком. капетан Илија Жугић)

– Височка (ком. поручник Никола Кнежевић)

– Зеничка (ком. поручник Никола Лучић)
Одговори

Mitranovic se zvao Borislav i u dva navrata je bio komandant Zenickog korpusa.
Izmadju ta dva mandata komandant je bio kapetan Dragoljub Dimitrijevic Sane.
Pored navedenih brigada, jedno vreme u korpusu je bila i Zepacka brigada, ciji je komandant bio major Bozidar Hamovic.
Posebno dobro je obradjena Zenicka brigada, koja je imala 4 bataljona sa 11 ceta.
Cak, na kraju, marta 1945 u korpusu je bila i Vlasenicka brigada.
Одговори

Можете ли ви мени послати гдје тачно да истражујем о четничком покрету у Зеници, и је ли та књига "Дража и општа историја" доступна на интернету?Можда би више сазнали када би неко отворио тему Зенички Четници. А да ли је неко чуо за Голуба Митровића и Јову Лакића?
Одговори

(25-01-2019, 07:37 PM)Zenički_četnik Пише:  Можете ли ви мени послати гдје тачно да истражујем о четничком покрету у Зеници, и је ли та књига "Дража и општа историја" доступна на интернету?Можда би више сазнали када би неко отворио тему Зенички Четници. А да ли је неко чуо за Голуба Митровића и Јову Лакића?
Golub Mitrovic prvo partizansi komandir, pa cetnicki komandant Zenickog odreda.Zarobljen i streljan od komunista 31 maja ( jula ) 1943.
Jovo Lakic, jedno vreme komand. Zenicke brigade.
Одговори

Знам те основне ствари да ли има још информација о њима. На примјер како је Јово Лакић убијен '48 од стране Удбе и биографија од Голуба и Јове??
Одговори

(25-01-2019, 07:37 PM)Zenički_četnik Пише:  Можете ли ви мени послати гдје тачно да истражујем о четничком покрету у Зеници, и је ли та књига "Дража и општа историја" доступна на интернету?Можда би више сазнали када би неко отворио тему Зенички Четници. А да ли је неко чуо за Голуба Митровића и Јову Лакића?

Један пријатељски савет. Ако мислиш да озбиљно истражујеш батали интернет и упути се у војни архив.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Pridruzujem se ovim Perunovim preporukama, a red bi bio, ako si iz tih krajeva da napises sta znas pa da se onda, eventualno dopunjujemo.
Одговори

Најбоље у Војном архиву у Београду.
Књига не може да се чита на нету, иначе има 3.200 страница, а може да се поручи:
http://www.pogledi.rs/%D0%BC%D0%B8%D0%BB...%BE%D1%80/
Одговори

Хвала... Ја нисам из тих крајева млађи сам, али моји са очеве стране јесу. Хоћу овде написати оно што знам или на другу тему?
Одговори

(26-01-2019, 12:28 AM)Zenički_četnik Пише:  Хвала... Ја нисам из тих крајева млађи сам, али моји са очеве стране јесу. Хоћу овде написати оно што знам или на другу тему?

Mozes otvoriti novu temu.
Одговори
Wink 

Помаже Бог браћо
Отварам ову тему, са циљем да се сазна што више информација о четницима са подручја Зенице и околине па све до Сарајева.
Као у оном тако и у овом рату, Срби са тих простора су доста тога прошли ратовање, избјеглиштво итд.
Разлика је у томе што у овом рату нисмо успјели сачувати огњишта, али то је због политичких игара. Једна занимљива чињеница је, да на простору Сарајевско - Зеничке регије није било ни 300 партизана послије 1942. године, а четника када спојимо Сарајевско - Романијски и Зенички корпус, добијамо цифру од око 6.000 припадника (по неким процјенама било их је још више) под оружјем.
Не рачунајући Средњобосански корпус који је бројао око 8.000 припадника, може се рећи да су ови простори били чисто четнички! табаџија
Нпр. у Крајини, нажалост, Срби су више ишли у партизане изузетак је једино Далмација због ДЧД,не знам што је то тако било, али ето...
Ја ћу највише писати о Зеничким и Сарајевским четницима, јер су моји били припадници тих одреда.
У следећим постовима ћу писати оно што ја знам о томе, а ви се надовезујте јер ни ја не знам пуно, а волио би знати.
Уздравље
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним