Помаже Бог браћо
Отварам ову тему, са циљем да се сазна што више информација о четницима са подручја Зенице и околине па све до Сарајева.
Као у оном тако и у овом рату, Срби са тих простора су доста тога прошли ратовање, избјеглиштво итд.
Разлика је у томе што у овом рату нисмо успјели сачувати огњишта, али то је због политичких игара. Једна занимљива чињеница је, да на простору Сарајевско - Зеничке регије није било ни 300 партизана послије 1942. године, а четника када спојимо Сарајевско - Романијски и Зенички корпус, добијамо цифру од око 6.000 припадника (по неким процјенама било их је још више) под оружјем.
Не рачунајући Средњобосански корпус који је бројао око 8.000 припадника, може се рећи да су ови простори били чисто четнички!

Нпр. у Крајини, нажалост, Срби су више ишли у партизане изузетак је једино Далмација због ДЧД,не знам што је то тако било, али ето...
Ја ћу највише писати о Зеничким и Сарајевским четницима, јер су моји били припадници тих одреда.
У следећим постовима ћу писати оно што ја знам о томе, а ви се надовезујте јер ни ја не знам пуно, а волио би знати.
Уздравље